Bebelusii sunt o „specie” aparte de omuleti, cu nevoi deosebite de cele ale copiilor mai mari si de cele ale adultilor. Ani intregi de cercetari efectuate de specialisti in domeniu au adus progrese semnificative in ceea ce priveste cresterea nou-nascutilor, iar alimentatia a reprezentat mereu o preocupare centrala in aceasta privinta.
Conflictele dintre generatii se manifesta poate cel mai pregnant in prezent, cand tinerele mame care se informeaza din surse variate, sunt influentate de catre mamele lor, vecine, si chiar medici de familie care nu si-au mai updatat cunostintele, argumentele invocate fiind cele de tipul „Eu asa v-am crescut si uite ce mari si sanatosi sunteti” sau „Lasati aiurelile astea pe care le cititi pe internet. De ce ati mai venit la medic daca oricum le stiti pe toate?”.
Pentru ca nu vrem sa ne aliniem in aceasta enumerare de persoane cu competente limitate, care sunt pline de idei stricte despre cum se cresc bebelusii, articolul de fata isi asuma un pur rol informativ si iti va transmite care sunt indicatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii legate de alimentatia copiilor cu varsta de pana la un an.
Nevoile bebelusilor cu varsta de pana la 6 luni.
Conform recomandarile OMS, pana la varsta de 6 luni singurul lucru de care au nevoie bebelusii este laptele matern. Alaptarea ar trebui initiata in prima ora dupa nastere, ceea ce asigura o productie lactata suficienta. Atata timp cat sugarul este atasat la san la cerere, fara program de masa si fara limitarea duratei de timp petrecute la san, cele mai multe dintre femei reusesc sa isi regleze lactatia in asa fel incat nevoile copilului sa fie pe deplin satisfacute.
Pentru succesul alaptarii, se recomanda excluderea tetinelor, a biberonului, a suzetelor.
Tot in recomandarile OMS se mentioneaza ca laptele matern este primul aliment natural potrivit pentru bebelusi, singurul care contine absolut toti constituentii necesari bunei dezvoltari in primele 6 luni. Laptele matern stimuleaza dezvoltarea senzoriala si cognitiva a bebelusului si il protejeaza de infectii. Alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila cauzata de diaree si pneumonie si ajuta la scurtarea convalescentei.
Conform cercetarilor moderne, s-a demonstrat ca in primele 6 luni de viata bebelusul nu are nevoie de nimic altceva in afara de lapte matern. Nu i se vor administra supe, sucuri, ceaiuri si nici macar apa. Aceasta nu exclude insa eventualele medicamente recomandate de catre medic sau suplimentele alimentare de tipul vitaminei D sau a calciului, atunci cand este necesar in urma analizelor de sange.
In cazul bebelusilor care, din diverse motive, nu au putut primi lapte matern, este de competenta medicului pediatru sa recomande o formula adecvata de lapte praf.
Chiar daca sunt hraniti cu formula, recomandarile legate de alimentatia exclusiva raman valabile: bebelusului nu i se vor administra ceaiuri, apa, sucuri sau supe si nimic altceva in afara de formula, pana la implinirea varstei de 6 luni. Exceptiile sunt rare si este exclusiv de competenta medicului specialist gastroenterolog pediatru sa le identifice.
Bebelusii cu varsta mai mare de 6 luni
Dupa varsta de aproximativ 6 luni, nutrientii primiti din laptele matern nu mai sunt suficienti pentru promovarea unei dezvoltari armonioase. Este momentul in care se recomanda inceperea diversificarii, care va continua pana la varsta de aproximativ 24 de luni. Este o perioada delicata, fiind momentul in care debuteaza cele mai multe situatii de malnutritie.
Diversificarea se incepe, asadar, dupa varsta de 6 luni, si trebuie realizata intr-un mod adecvat, ceea ce inseamna ca alimentele trebuie oferite in cantitatile potrivite, cu frecventa optima, constant si sustinut si folosindu-se o varietate cat mai mare de alimente, care sa completeze nevoile unui organism in crestere. Atentie: pe toata durata diversificarii, pana la varsta de doi ani si chiar si dupa, se va continua alaptarea.
In paralel cu alaptarea la cerere, consumul de alimente solide face ca bebelusul sa aiba nevoie de un aport suplimentar de lichide.
Asadar, incepand cu varsta de 6 luni, ii poti oferi copilului si apa. Se recomanda sa folosesti apa plata sau apa fiarta si racita, pentru un plus de prudenta, mai ales daca sursa de apa utilizata nu este una riguros monitorizata. Niciodata insa apa nu ar trebui sa fie oferita in locul sanului.
Traditia romaneasca aminteste de ceai, care li se oferea bebelusilor inca din primele zile de viata. Infuziile de plante au insa un scop clar terapeutic, ele contin substante care influenteaza modul in care functioneaza organismul nostru, si nu sunt absolut deloc necesare in cazul unui copil atat de mic. Nici inainte, nici dupa varsta de 6 luni, nu se recomanda, conform pediatriei moderne, oferirea infuziilor de plante, fie ele indulcite sau nu.
Pentru o buna perioada de timp, medicii de moda veche au recomandat inceperea diversificarii cu supa clara de radacinoase. Si acest obicei a fost demontat de pediatria moderna: zeama rezultata nu are nici un aport caloric si nici o contributie din punct de vedere strict nutritiv, caci pana si vitaminele sunt distruse in procesul indelungat de fierbere. Practic, atunci cand oferi copilului o masa reprezentata de supa clara, il privezi de un aport important de substante nutritive: este ca si cum micutul ar sari efectiv o masa.
Sucul de fructe este un alt mit in ceea ce priveste bebelusii. Odata depasita recomandarea de a-i da sugarului suc de portocale la 3 luni, o veritabila agresiune asupra unui sistem digestiv inca imatur, s-a mentinut totusi conceptul ca sucul de fructe aduce un important aport de vitamine.
Realitatea este insa ca, pe langa continutul surprinzator de modest de vitamine, sucul de fructe contine o cantitate uriasa de zaharuri si, mai rau, aceasta este oferita in absenta oricaror fibre. Caloriile goale ale sucului de fructe actioneaza violent asupra mecanismului de metabolizare a glucozei, suprasolicitandu-l inutil. Fara sa ne gandim vreo clipa sa negam valoarea nutritiva a fructelor, recomandam administrarea lor cu tot cu pulpa, eventual sub forma pasata, daca asa le accepta mai usor bebelusul.
Sucurile de legume au in general un continut ceva mai mic de calorii decat fructele, dar aceasta nu este o regula generala, caci exista si legume dulci, cum sunt morcovul sau sfecla. Ca si in cazul fructelor, atunci cand ii oferi bebelusului suc de legume in locul unei mese, il privezi de o nutritie echilibrata. Tine de asemenea cont de dimensiunile reduse ale stomacului unui bebelus, ca sa intelegi de ce e atat de important sa nu i-l umpli cu calorii goale.
Lichidele dupa varsta de un an
Daca in trecut se considera ca dupa un an, bebelusul ar trebui sa manance orice mananca un adult, lucrurile nu mai sunt atat de transante azi, dimpotriva. Atentia catre o alimentatie echilibrata si corecta este din ce in ce mai importanta.
Deja la aceasta varsta majoritatea copiilor s-au familiarizat cu o gama destul de variata de gusturi si texturi. Cele mai multe alimente uzuale sanatoase au intrat deja in dieta lor, chiar daca portiile au fost pana acum mici sau chiar nesemnificative.
Consumul de apa al copilului nu ar trebuie restrictionat: in functie de starea de moment a organismului, de temperatura din mediu si de o multime de alti factori, corpul ii spune micutului de cata apa are nevoie, iar el trebuie sa invete sa satisfaca aceste nevoi ale organismului. Nu inlocui insa apa cu diverse sucuri, ceaiuri sau alte bauturi.
Chiar daca nu reprezinta o interdictie ferma, sucurile de fructe si legume au in continuare aceleasi neajunsuri. Desigur ca oferirea ocazionala a unui suc de fructe in completarea micului dejun nu e o crima, dar in nici un caz aceasta portie nu ar trebui sa inlocuiasca o masa, sau sa fie data in locul gustarii de fructe.
Daca ai un copil care nu accepta fructele ca atare, ii poti prepara smoothie-uri, in care fructul sa fie folosit intreg. Chiar si asa, fibrele vor fi afectate, iar procesul de digestie influentat, dar in acest caz discutam despre un compromis acceptabil ocazional.
In ceea ce priveste ceaiul, infuzia de plante isi pastreaza proprietatile terapeutice care fac ca utilizarea sa sa fie rezervata mai degraba cazurilor de boala. Infuziile de fructe uscate pot fi oferite ocazional si in cantitate limitata pentru ca, asa cum am spus deja, ele nu au un aport nutritiv. O astfel de infuzie poate insoti micul dejun, dar nu e nici pe departe obligatoriu ca ea sa devina un obicei.
Tu ce recomandari ai primit din partea medicului tau, legat de lichidele care ii pot fi administrate bebelusului in functie de varsta?