Organismul uman poate avea o rezistenta crescuta la lipsa alimentelor, dar este deosebit de sensibil la lipsa de apa. Deshidratarea este cu atat mai severa in cazul copiilor mici si al bebelusilor. Afla tot ce trebuie sa stii despre hidratarea bebelusilor!
In mod normal, hidratarea bebelusului nu ar trebui sa fie o problema. Pana la varsta de 6 luni bebelusii consuma exclusiv lapte, matern sau formula. Pana la inceperea diversificarii bebelusul nu are nevoie de apa, ceai sau suc atata timp cat este alaptat la cerere. In cazul in care este extrem de cald, mama ii poate oferi celui mic apa in cantitati mici, dar doar daca acesta a implinit macar 3 luni.
Dupa varsta de 6 luni, odata cu inceperea diversificarii, bebelusul are nevoie sa primeasca apa. Medicii recomanda apa plata, nu ceai sau suc de fructe. Intre mese este bine ca mama sa ii ofere celui mic 30-60ml de apa plata. Apa ar trebui data cu minim jumatate de ora inainte sau dupa masa, nu in timpul mesei. In cazul in care temperatura exterioara este mare, cantitatea de apa oferita poate fi crescuta.
O alta varianta pentru bebelusii mai mari, care se deplaseaza, este sa ii lasi la indemana cana cu cioc in asa fel incat cel mic sa poata bea singur apa atunci cand doreste. CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Cand apare riscul de deshidratare?
Exista insa situatii speciale, in care bebelusul se poate deshidrata. Trebuie sa stii ca, fiind atat de mici, bebelusii se deshidrateaza mult mai repede decat noi, adultii. In plus, atunci cand au pierdut o cantitate destul de mare de lichide, bebelusii au o stare generala proasta si au tendinta de a refuza atat hrana cat si alimentele, prin urmare este mai dificil de combatut deshidratarea.
Deshidratarea poate interveni in 2 situatii: fie cand aportul de lichide este insuficient, fie cand pierderile cresc.
Cele mai frecvente situatii in care bebelusul este in risc de deshidratare sunt reprezentate de temperaturi foarte crescute, pusee de febra, tulburari digestive (voma sau diaree), afectiuni respiratorii (bronsiolita si pneumonia), refuzul de a inghiti in cazul durerilor puternice de gat.
CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună apă pentru bebeluși?
Care sunt simptomele deshidratarii?
Simptomele variaza in functie de gradul de deshidratare a celui mic. In cazul unei deshidratari usoare, cel mic are gura semiuscata, cu saliva „lipicioasa”, plange fara lacrimi, este nervos sau dimpotriva apatic si uda mai putin de un scutec la 6 ore.
In cazurile severe de deshidratare bebelusul are gura si buzele uscate, crapate, pielea rece si uscata, este neobisnuit de somnoros sau poate deveni letargic, are ochii infundati in orbite si fontanela adancita. Respiratia devine scurta si rapida, pulsul rapid si slab si poate prezenta contractii musculare necontrolate.
Cum se trateaza deshidratarea?
In functie de severitatea simptomelor, este posibil sa fie nevoie sa apelezi imediat la ajutor medical.
Nu uita ca deshidratarea grava poate fi extrem de severa, asadar daca bebelusul tau pierde extrem de multe lichide prin voma sau diaree, daca are o stare generala proasta sau nu poate fi trezit din somn, este esential sa te prezinti cu el la spital.
CITEȘTE ȘI: Fierbem apa plată pentru prepararea laptelui bebelușului?
In functie de cauza deshidratarii, poti apela la diferite metode pentru a o combate.
Febra >> Daca cel mic are febra, este important sa cresti cantitatea de lichide administrate concomitent cu scaderea temperaturii.
Refuzul hranei >> Daca bebelusul refuza hrana si lichidele din cauza durerilor din cavitatea bucala sau din gat, ii poti administra o doza de ibuprofen adecvata varstei si greutatii sale corporale, care ii va calma temporar durerea.
Viroza digestiva >> In cazul in care bebelusul are o viroza digestiva trebuie sa intervii prompt si cu grija deoarece in acest caz riscul de deshidratare este foarte mare. Pe langa cantitatea mare de apa pierduta prin voma si diaree, bebelusul pierde si foarte multi electroliti, de aceea este important ca rehidratarea sa se faca cu saruri speciale de rehidratare.
Varsaturi >> In cazul in care copilul vomita, ofera-i un repaos digestiv 30 de minute dupa ultima varsatura. Apoi incepe sa ii dai saruri de rehidratare cu lingurita, cate o lingurita la 5 minute. Poate parea putin, dar daca faci asta vei constata ca intr-o ora cel mic a baut 100 ml de lichid. Daca bebelusul tolereaza primele cateva lingurite, poti creste usor cantitatea de lichid administrat la 2 sau chiar 3 lingurite odata. Cresterea trebuie facuta treptat si lent, pentru a nu declansa iar varsaturile.
Bebe este alaptat >> Daca bebelusul este alaptat, continua sa ii oferi sanul, insa la inceput limiteaza perioadele de supt pentru a evita ca cel mic sa verse iar. Procedeaza ca si cum i-ai oferi saruri de rehidratare. Daca bebelusul este intarcat si nu ai la indemana saruri de rehidratare, sau daca bebelusul nu le accepta, nu ii da apa simpla ci apa cu putina glucoza.
Diaree >> In cazul in care cel mic are scaune proaste, este important sa ii administrezi, pe langa lichide, si alimente care „strang la burta”. Printre acestea se numara orezul, morcovul fiert, banana nu foarte coapta, marul copt, painea prajita, covrigei si sticksuri.
CITEȘTE ȘI: Regimul alimentar în cazul bolii diareice la copiii (scaune proaste)
In cazul in care starea copilului continua sa fie deteriorata, episoadele de voma sau diaree persista, este absolut necesar sa te prezinti la camera de garda. Medicii vor evalua corect cat de grava este deshidratarea copilului, ii vor face analizele necesare si probabil vor opta pentru administrarea unei perfuzii care sa il rehidrateze. Bebelusii de deshidrateaza repede si, refuzand lichidele cand se simt rau, sunt dificil de readus la o stare normala de rehidratare doar prin intermediul lichidelor administrate oral.
Tu ai avut probleme de acest tip cu micutul tau? Cum ai reusit sa il mentii bine hidratat?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Necesarul zilnic de apă la bebeluși și copiii alăptați sau hrăniți cu lapte praf