Febra este una dintre spaimele tuturor mamicilor de bebelusi si copii mici. Pe buna dreptate, caci internetul abunda de informatii legate de convulsii febrile, deshidratare, complicatii. Iata un nou punct de vedere, care sa te faca sa privesti febra ca pe un aliat.
La copiii mici febra apare de multe ori ca unic simptom la debutul unei boli. Fie ca e vorba despre o raceala banala, de o boala a copilariei sau de ceva mai serios, febra poate debuta cu 3 zile inaintea altor simptome. Copiii cu varsta mai mica de 6 luni ar trebui dusi la medic pentru o evaluare in 24 de ore de la debutul unui episod febril. La copiii peste un an, de multe ori medicul recomanda ca cel mic sa fie prezentat la consult abia dupa debutul febrei sau daca au trecut deja 72 de ore si temperatura inca creste.
Ce este febra?
Febra este o simpla reactie a organismului la actiunea unui factor agresor. Atunci cand in corp exista o infectie sau o inflamatie, tesuturile afectate secreta anumite substante chimice. Ele trec in sange si afecteaza centrul din creier responsabil de reglarea temperaturii corporale. Practic, termostatul organismului este setat pentru o noua temperatura, mai ridicata decat cea normala. Insa febra este un ingenios mecanism de aparare a organismului nostru. Cei mai multi microbi sunt destul de sensibili la variatii de temperatura. Zona lor de confort termic este cuprinsa in jurul temperaturii de 37 de grade, iar cresterea temperaturii corpului cu mai mult de un grad si jumatate nu le face bine. Este adevarat ca majoritatea microbilor nu vor fi omorati de o temperatura de 38,5-39 grade Celsius, insa vor fi incetiniti in actiunea lor, iar rata lor de multiplicare va scadea semnificativ, dand timp organismului sa isi mobilizeze eficient mecanismele de aparare si sa ii neutralizeze. CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Cand spunem ca cel mic are febra?
La copiii mici se recomanda inregistrarea temperaturii rectale. Ca regula, temperatura axilara se considera ca ar fi cu jumatate de grad mai mica decat cea rectala. La copiii pana la 1 an, temperatura corporala normala poate urca pana la 37.5. Intre 37.5 si 38 de grade se poate considera ca cel mic este supraincalzit sau tocmai a depus un efort fizic intens, este gros imbracat intr-o camera prea calda. Intre 38 si 38.5 grade se considera ca discutam despre subfebrilitate. Dupa 38.5 grade – temperatura inregistrata intrarectal – spunem ca cel mic are febra.
Dupa varsta de 1 an, temperatura corpului tinde sa se stabilizeze mai aproape de 37 de grade intrarectal. La fel, pana la 38.5 grade Celsius medicii vorbesc despre subfebrilitate. In functie de gravitate, doctorii clasifică febra în:
- Subfebră: 37,5 – 38,5°C
- Febră ușoară: 38,5 – 38,8°C
- Febră moderată: 38,9 – 39,4°C
- Febră mare: >39,4°C
CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Cand administram antitermic?
Medicii in general si Asociatia Americana de Pediatrie (care a desfasurat un studiu pe aceasta tema) considera ca parintii au tendinta de a administra prea devreme antitermic copiilor lor pentru febra. La primul semn de febra copiii ar trebui in primul rand dezbracati, in afara cazului in care frisoneaza, si abia daca aceasta metoda nu da rezultate si temperatura continua sa urce se recomanda administrarea de antitermic. In cazul copiilor care au peste 12-18 luni si care au temperatura dar o stare generala buna, administrarea antitermicului poate fi amanata pana la aparitia primelor semne de disconfort, desigur, cu monitorizarea atenta a febrei.
CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
Care sunt antitermicele disponibile si care sunt riscurile utilizarii lor?
Administrarea de antitermice (ibuprofen sau paracetamol) nu tratează cauza care a dus la apariția febrei ci este un tratament simptomatic, având rolul de a reduce disconfortul cauzat de simptome. In Romania exista doua tipuri principale de antitermice:
Acetaminofenul este substanta activa din paracetamol.
Cele mai frecvent utilizate produse la copii sunt Panadolul, Eferalganul sau supozitoarele de paracetamol. Studiile au demonstrat ca folosirea pe termen lung se asociaza cu toxicitate hepatica. Unii cercetatori afirma chiar ca exista o legatura intre folosirea paracetamolului si declansarea unor reactii de tip astmatiform la copiii predispusi.
Ibuprofenul este cealalta substanta activa cu functie antitermica.
El se gaseste in Nurofen, Ibalgin, Brufen si alte produse farmaceutice. Substanta face parte din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene care sunt asociate, in caz de administrare prelungita, cu sangerari gastrice, gastroduodenita si ulcere digestive.
Dozele de antitermic se calculează în funcție de greutatea corporală și nu după vârsta copilului ( un bebe de 12 luni poate să aibă 9 kg sau 13 kg, deci aceeași doză în ml nu este corectă în ambele cazuri). Dozarea corectă se poate obține cu acele antitermice sub formă de sirop care au dozator în funcție de numărul de kg. Este important să nu intrați în panică în caz că febra persistă și să nu administrați doze mai mari sau la intervale mai mici de timp ca cele recomandate în prospectul medicamentului și de către medic.
Un antitermic sub formă de sirop își face efectul în 30-40 minute de la administrare, interval de timp în care febra poate să crească, fără a însemna că medicamentul nu este bun sau doza nu este corectă. Este în regulă să controlați febra cu măsurile nemedicamentoase până antitermicul își face efectul. Citește mai departe despre: Copilul cu febră și efectele grave ale abuzului de antitermice
O alta constatare a medicilor este ca o proportie covarsitoare de parinti administreaza doze gresite de antitermic.
De asemenea ei recomanda respectarea indicatiilor privind dozele si frecventa administrarilor. Administrarea simultana a celor doua trebuie rezervata pentru situatiile rare in care temperatura nu scade la administrarea uneia singure dintre substante. Desi eliberate fara reteta si considerate inofensive, „doar un paracetamol” sau „doar un nurofen”, ambele sunt totusi medicamente si prudenta este indicata.
Nu se administrează acasă, copiilor, niciodată Algocalmin, Novocalmin, Aspirină sau Alvotor. Aspirina este interzisă până la 12 ani. Novocalminul supozitoare, precum și algocalminul și Alvotorul sunt medicamente interzise în peste 120 țări, care din păcate încă se recomandă de către unii medici în România. Administrarea lor la copii a fost asociat cu o modificarea a sângelui la copii – agranulocitoza –, o maladie fatală. „Novocalminul, spunea dr. Mihai Craiu pentru copii, este singurul care nu se poate administra la vârste mai mici de 4 ani și care necesită multă prudență.“
Tu ce indicatii ai primit in legatura cu administrarea antitermicelor?
Le administrezi repede la debutul unui episod febril?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
CITEȘTE ȘI DESPRE: 5 Cele mai frecvente GREȘELI ale părinților când copilul este bolnav, unele putând fi chiar fatale
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.