Mai iesim afara la plimbare cu bebelusii cand afara e iarna si frig?
Dacă e sănătos și corect îmbrăcat, un bebeluș, fie el și nou-născut, poate ieși la prima plimbare foarte devreme după ce s-a născut. Chiar dacă e toamnă/iarnă și e destul de frig afară. Trebuie să știi doar când îl scoți, cât să dureze plimbarea și, desigur, cum să-l îmbraci. Vremea rece nu ar trebui să ne țină în case copilașii. Echipați corespunzător temperaturilor de afară, orice pui de om, fie el și nou-născut, poate să iasă la plimbare din primele zile de viață. Aerul rece nu îmbolnăvește, iar razele soarelui – chiar și când este frig sau foarte frig — sunt extrem de benefice pentru bebe. A-l scoate afară pe bebe din primele zile de viață înseamnă să-i asiguri dezvoltarea optimă a sistemului imunitar și sănătatea. Aerul rece îi va face bine bebelușului, îi va face poftă de masă și de somn. Am adunat în acest articol toate întrebările voastre, dragi mămici, legate de acest moment – plimbarea bebelușului iarna – pentru a vă oferi toate informațiile de care aveți nevoie.
Prima plimbare a bebelușului iarna. În ce moment al zilei ieșim cu bebe la plimbare – dimineața, în miezul zilei, seara?
Chiar dacă e nou-născut, bebelușul poate ieși la plimbare din primele zile de viață. Schema aceea în care îl țineam mai întâi 15 minute în fața geamului deschis, apoi, a doua zi, creșteam timpul la 20 de minute pe balcon și abia din a treia zi îl scoatem afară 30 de minute nu mai este obligatorie. Iarna, temperaturile pot fi foarte scăzute dimineața și seara, astfel că momentul cel mai bun pentru plimbare este în miezul zilei, la prânz, când temperaturile sunt mai ridicate și poate aveți noroc și soarele e sus pe cer.
CITEȘTE ȘI: Plimbarea bebelușului și vremea – Când NU ieșim afară!
Dacă plouă, bate puternic vântul, e ceață, sunt sub zero grade afară scoatem copilul? Care e vremea perfectă pentru plimbarea nou-născutului?
Dacă plouă tare sau bate cu putere vântul ori viscolește nu scoatem bebelușii la plimbare. Nici nouă nu prea ne vine să ieșim pe o vreme ca asta… Ceața nu are nicio contraindicație, adică nu face rău bebelușilor. De asemenea, nu există o temperatură la care să fie contraindicat să scoatem copilul afară. Dar, nu uita, copiii sunt diferiți, unora le place să stea afară, se simt bine în aer rece, alții parcă stau pe ghimpi, devin irascibili – semn că ceva nu le convine.
Cum îți dai seama că bebelușului îi e frig sau cald?
Este recomandat să ieșim cu bebelusii afara la plimbare iarna sau când e frig. Un bebeluș căruia îi este frig devine foarte tăcut și se mișcă mai puțin. Bebelușii nu tremură (metodă prin care corpurile se încălzesc), pentru că nu au abilitatea de a genera căldură. Cea mai rapidă metodă de a-l încălzi este să-l iei la piept, pentru a-l ajuta să-și regleze temperatura în funcție de a ta. Chiar dacă e iarnă și frig, mai sunt zile în care e chiar plăcut să stai afară. În aceste zile, dacă bebelușul e prea gros îmbrăcat (chiar dacă stă în cărucior) îi poate fi prea cald. În aceste situații bebe poate deveni iritat, să înceapă să plângă și să fie greu de liniștit. Ca să-l liniștești, ia-l în brațe, vorbește-i și descheie-l la haină sau chiar dezbracă-l dacă temperatura permite.
Nou-născuții de la munte trebuie să iasă doar la prânz, pe când cei de la deal și câmpie pot ieși și dimineața sau spre seară? Există o explicație?
Nu există nicio explicație, pentru simplu fapt că așa ceva nu este adevărat. Sunt zile la munte când e mai cald sau mai însorit decât la câmpie, deci nu are nicio legătură plimbarea unui bebeluș iarna cu zonele geografice.
CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Ce greutate trebuie să aibă nou-născutul pentru a-l putea scoate la plimbare iarna? Există restricții din punct de vedere al greutății?
Nu există nicio restricție din punct de vedere al greutății la un bebeluș sănătos, născut la termen și fără alte afecțiuni medicale. Bebelușii născuți prematur pot avea anumite restricții, dar acestea sunt aplicate individual, de către medicul neonatolog.
Dacă bebe e bolnav, are febră, tușește, îi curge nasul, scoatem copilul la plimbare?
Depinde foarte mult de starea copilului. Dacă cel mic este moale sau, din contră, agitat, irascibil, nu e bine să-l scoți, probabil nici nu se va simți mai bine afară. Dar dacă simptomele nu-i alterează starea și el e vioi și se hrănește bine, 15-30 de minute afară ar putea să-i facă bine. Asta în cazul unui copil mai mare care are vârsta peste 1 an. Un bebeluș ar fi bine să rămână în casă dacă are simptome de boală.
Ce vaccinuri trebuie să aibă făcute bebe pentru a-l putea scoate? Are vreo importanță acest lucru dacă ieșim în aer liber, nu în supermarket sau mall?
Vaccinurile nu pot fi administrate decât după o grilă bine stabilită. În cazul unui bebeluș, care nu are încă toate vaccinurile făcute, nu există niciun risc atât timp cât evitați locurile aglomerate, gen supermarket-uri ori mall-uri. Acest lucru e valabil și în cazul copiilor mai mari, vaccinați, care pot lua virusul gripal sau altă viroza respiratorie, spre exemplu.
Cât ar trebuie să dureze plimbarea unui nou-născut iarna?
Cât timp stăm afară cu un nou-născut iarna depinde de temperatură (dacă e ger, degeaba ți-ai propus tu să stai 30 de minute afară, că simți că e prea mult). În general, un bebeluș poate sta pe afară între 15 și 30 de minute în primele zile, urmând apoi să prelungiți plimbarea până la o oră sau chiar mai mult (în funcție de temperaturi).
Care este cel mai bun mod de a plimba iarna un nou-născut? În port-bebe? În cărucior?
Aproape de pieptul tău va fi, cu siguranță, mai bine protejat decât în cărucior. Dacă ai un sistem de purtare, optează pentru el în timpul iernii. Poartă o haină care să vă cuprindă pe amândoi. Dacă ai cărucior, cel tip landou e potrivit pentru plimbările de iarnă.
Pe unde ne plimbăm cu nou-născutul: la soare e contraindicat?
Dimpotrivă, ține-l la soare, în razele lui directe, în fiecare zi, pentru a-l ajuta să sintetizeze vitamina D. De asemenea, e recomandat să vă plimbați prin locuri liniștite, fără zgomote mari, cum ar fi un parc, o pădure, locuri unde și aerul este mult mai curat decât pe străzile orașului. Evitați zonele aglomerate când ieșiți la plimbare cu bebelușul.
Ce haine punem pe un nou-născut/bebeluș iarna la plimbare?
A îmbrăca adecvat un bebeluș/copil este esențial și acest lucru poate să facă diferența între o plimbare reușită și una catastrofală. Pentru a se simți confortabil, are nevoie de mai multe straturi de haine, preferabil din bumbac (cele de pe pielicică), și impermeabile/izolatoare, la suprafață. Optează pentru inegalabilul polar – salopeta-cosmonaut, care îl acoperă din cap până-n picioare, și care este impermeabilă și termoizolatoare, datorită stratului de fleece cu care este căptușită. Pe dedesubt, bebelușul ar trebui să poarte șosete lungi, călduroase, din lână, un pantalonaș de trening și un tricou cu mânecă lungă. Și, desigur, nelipsitul body, care se încheie între picioare. CITEȘTE ȘI: Cu ce îmbrăcăm bebelușul la plimbarea zilnică iarna
E nevoie de mănuși, căciulă, încălțări?
Da, trebuie să te asiguri că este bine acoperit/protejat la cap, urechi, mâini și picioare. Bebelușii purtați în port-bebe au nevoie de șosete groase și lungi, pentru că li se ridică pantalonii când sunt vârâți în sistemul de purtare. Bebelușii nu au nevoie de mănuși, cel mai bine ar fi să-i trageți peste mânuțe mâneca salopetei-cosmonaut. De căciulă e nevoie și sunt perfecte cele legate sub bărbiță, care nu se pot ridica de pe urechiușe și nici trage peste față.
Când folosim și păturica peste bebelușul care stă în cărucior?
Dacă este frig în mașină sau în cărucior, îl poți înveli pe bebe cu o păturică ușoară și călduroasă. Dacă îl porți în port-bebe, poți achiziționa o husă specială pentru a o pune peste port-bebe în timpul iernii. Sunt călduroase, impermeabile și reglabile.
Plimbarea iarna. De ce trebuie să evităm aglomerațiile și spațiile închise?
Evităm spațiile închise când ieșim la plimbare pentru că bebelușul are nevoie de aer curat, nu de aer recirculat, așa cum există în mall-uri sau supermarket-uri. Evităm spațiile închise pentru că pot fi spații unde circulă virusurile și microbii și nu ne dorim să ni se îmbolnăvească copilul. CITEȘTE ȘI: Primul AN al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață