Recomandarea medicilor ca cei mici sa urmeze un tratament cu aerosoli este din ce in ce mai frecvent intalnita. Asadar iata-te pornita la drum, sa cumperi un nebulizator. Descopera cateva ponturi despre cum sa faci o alegere buna a aparatului de facut aerosoli si in ce situatii iti este de mare ajutor.
Fie ca este vorba despre o alergie, despre o bronsita sau o laringita, o sinuzita sau o otita, copilul tau poate primi recomandarea de a face o cura de cateva zile cu aerosoli. Ce trebuie insa sa stii despre nebulizator? Nebulizatorul este un aparat care transforma medicatia lichida intr-un abur fin, care poate fi inhalat.
Cum alegi aparatul de aerosoli (nebulizatorul) cel mai bun?
Cei mici se sperie adesea de zgomotul pe care il produce nebulizatorul. De aceea, te sfatuim sa optezi pentru un model cu ultrasunete, nu cu compresor. Desi mai scump, este incomparabil mai silentios.
Lungimea furtunului care conduce aerosolii de la aparat la fata micului pacient variaza intre limite destul de mici. Un aparat cu un furtun mai lung poate fi mai comod de folosit, insa nu este neaparat mai bun. In general, ca in cazul multor alte produse, iti recomandam sa alegi un aparat de aerosoli produs de o firma consacrata de aparatura medicala.
Ce medicamente pot fi administrate cu ajutorul aparatului de aerosoli (nebulizatorul)?
Exista o gama destul de larga de medicamente care pot fi administrate sub forma de aerosoli:
- Corticosteroizi. Acestia reduc inflamatia la nivelul cailor respiratorii si scad supraproductia de mucus.
- Bronhodilatatoare. Acestea se folosesc pentru a diminua simptomele de astm bronsic.
- Antiinflamatorii nesteroidiene.
- Antibiotice.
Cui i se recomanda folosirea aparatului de aerosoli (nebulizatorul)?
Cel mai frecvent, nebulizatorul este folosit de catre pacientii care sufera de astm bronsic. Insa el este folosit si in alte afectiuni inflamatorii din sfera aparatului respirator sau din sfera ORL si chiar pentru alergii. Astfel, in caz de bronsita, bronsiolita, laringita, laringo-traheita, otita, sinuzita, traheita, amigdalita sau astm bronsic medicul poate recomanda tratament cu aerosoli.
Terapia cu aerosoli este o solutie destul de eficienta pentru insanatosirea celui mic fara a se recurge la antibiotice dar se face de fiecare data numai la indicatia medicului si respectand cu strictete dozele de solutii recomandate. De cele mai multe ori solutiile medicamentoase pentru aerosoli se dilueaza cu ser fiziologic.
Inhalarea substantelor medicametoase, pulverizate sub forma de vapori poata ajunge in anumite regiuni de la nivelul zonei respiratorii superioare fara a implica tubul digestiv destul de sensibil la medicamente. Spre deosebire de medicamentele administrate pe cale orala in timpul unei viroze, acestea isi fac efectul direct, fara a mai cauza anumite efecte adverse in alte regiuni ale corpului.
Cum se foloseste corect nebulizatorul?
Este important sa citesti instructiunile de folosire inainte sa ai cu adevarat nevoie de el. Chiar daca utilizarea lui poate parea floare la ureche, exista cateva reguli de care trebuie sa tii cont atunci cand il folosesti.
Cantitatea de medicament care ajunge efectiv la pacient in cazul folosirii nebulizatorului este mai mica decat in cazul administrarii injectabile sau chiar orale. Prin urmare, dozele recomandate de medic vor fi mai mari.
Este esential sa folosesti corect aparatul, pentru ca micutul tau sa primeasca intreaga cantitate de medicamente de care are nevoie. Daca eviti sa ii pui copilului masca pe fata, de teama sa nu planga, cea mai mare parte a medicamentului se va risipi.
Daca incerci sa ii faci aerosolii in somn, folosind doar furtunul, nu vei obtine nici un rezultat. De asemenea, este absolut inutil sa ii faci tratamentul in timp ce plange, pentru ca in timpul plansului inspiratiile sunt scurte si superficiale, astfel ca medicamentul nu va ajunge acolo unde trebuie, in cantitate suficienta.
Cum convingi copilul sa accepte folosirea aparatului de aerosoli (nebulizatorul)?
Cand ai de-a face cu un copil marisor, explicatiile detaliate pot functiona, ca si observarea din proprie experienta a faptului ca efectuarea corecta a tratamentului il face sa se simta mai bine.
Copiii mici insa, pot fi reticenti la a sta cu masca pe fata timp de 15-20 de minute cat dureaza tratamentul. Exista cateva lucruri pe care i putea sa le incerci, care sa iti faca viata mai usoara:
- Creeaza o rutina legata de nebulizator, in asa fel incat copilul sa stie din timp ca urmeaza momentul in care va trebui sa faca tratamentul.
- Inventeaza jocuri legate de folosirea mastii.
- Lasa copilul sa apese el pe buton ca sa porneasca aparatul.
- Pe durata tratamentului, distrage-i atentia cu un desen animat, o poveste, o „jucarie” improvizata din ceva la care nu are acces in mod normal.
Cum se intretine aparatul de facut aerosoli (nebulizatorul)?
Este foarte important sa ai grija asa cum trebuie de nebulizator, sa il cureti dupa fiecare utilizare si sa il depozitezi in conditii bune. Cupa in care se pun medicamentele trebuie spalata temeinic si uscata dupa fiecare utilizare.
Piesele trebuie lasate sa se usuce perfect inainte de a fi puse in cutie. In fiecare saptamana, curata cupa nebulizatorului cu un amestec de apa si otet. Filtrul aparatului trebuie si el inlocuit regulat.
Tu ce aparat de facut aerosoli (nebulizator) folosesti? Cum l-ai convins pe cel mic sa il accepte?