Prima călătorie cu bebelușul (și chiar și cu un copil mai mărișor) poate fi stresantă. Pentru a evita situațiile neplăcute, e bine să ne documentăm și să avem cu noi o mică trusa medicală cu toate cele necesare pentru a combate orice „indispoziție“ medicală. Spaima cea mai mare a părinților este diareea călătorului, o infecție a tractului intestinal care poate duce repede la deshidratare, mai ales la sugari și copii mici. Cum prevenim și cum tratăm astfel de neplăceri? De regula, o gastroenterită debutează între 1 până la 3 zile după expunere și poate dura până la 5 zile, uneori mai mult. Simptomele includ:
• febră;
• vărsături;
• crampe abdominale
• diaree apoasă cu sau fără firișoare de sânge (prezența mucusului indică lezarea mucoasei rectale);
• deshidratare (la sugari, fontanela este deprimată);
• copilul este apatic, fără energie;
• copilul urinează foarte puțin, iar culoarea urinei este mai galbenă decât de obicei.
Diareea călătorului este o infecție a tractului intestinal.
Bacterii cum sunt Escherichia Coli (E.Coli), Campylobacter, Shigella sau Sallmonela, sunt cele mai frecvente microorganisme care pot produce boala. Sursele cele mai obișnuite de infecție cu aceste bacterii sunt alimentele crude sau insuficient preparate termic, alimentele contaminate sau apa contaminată, inclusiv cuburile de gheață. Cățeii sau pisicile pot fi purtători. Infecția este contagioasă, se poate transmite de la o persoană la altă. Adesea, afecțiunea apare că urmare a stresului legat de călătorie sau a schimbării dietei în cazul copiilor mai mari, însă aproape întotdeauna un agent infecțios este cauza.
Care sunt simptomele diareii la sugari și copii
Principalul pericol al diareii călătorului este DESHIDRATAREA. Aceasta reprezintă pierderea în exces de apă și minerale din organism, încât corpul nu-și mai poate susține funcționarea normală. Când se întâmplă acest lucru, lichidele corporale trebuie înlocuite. Semne de deshidratare:
• apatie (moliciune, oboseală);
• senzație de gură uscată;
• ochi înfundați în orbite;
• piele flască;
• plâns fără lacrimi;
• reducerea cantității de urină;
• scaune cu sânge, vărsături cu striuri de sânge, sânge în urină (LA ACESTE SIMPTOME, MERGEȚI DE URGENȚĂ LA MEDIC!)
Cu ce tratăm diareea călătorului la sugari și copii
Cazurile ușoare se vor îmbunătăți fără tratament. Antibioticele sunt utilizate doar în cazurile mai severe. În cazul unui sindrom diareic prelungit, rehidratarea orală cu apă sau lapte poate fi insuficientă, existând pierderi mari de glucoză, sodiu, clor, potasiu, iar bebelușul va avea nevoie de un aport medicamentos cu săruri de rehidratare. De aceea, am făcut o listă cu cele necesare unei truse cu medicamente de luat când plecați în vacanță:
Ce trebuie să conțină trusa cu medicamente de vacanță?
• termometru
• sirop și supozitoare antitermice
• antihistaminice
• ser fiziologic
• soluții oftalmice
• săruri de rehidratare
• probioticele recomandate de pediatru
• creme cutanate hidratante/cu antibiotic
• comprese sterile
• antiemetice (medicamente împotriva vărsăturilor – rău de mașină, de mare)
• spray sau mixturi împotriva insectelor
• crema de plajă cu SPF
• picături oftalmice sau nazale decongestionante
Citește pe larg despre: Trusa cu medicamente pentru copii – Lista cu tot ce ai nevoie
Știai că probioticele pot preveni diareea călătorului?
O modalitate de prevenire a diareii călătorului este utilizarea suplimentelor ce conțin probiotice, care pot fi utile atunci când microflora normală intestinală este afectată. Probioticele pot crește rezistența microflorei, pot împiedica acțiunea patogenilor și pot stimula răspunsul imun. O meta-analiză efectuată în cadrul a 12 studii clinice a demonstrat că 85% dintre cazurile de diaree a călătorului au putut fi prevenite prin administrarea de probiotice, sub formă de bacterii liofilizate vii. În cazul în care apare diareea pe parcursul călătoriei, probioticele se pot dovedi eficiente ca adjuvant în tratarea formelor acute, infecțioase ale acestei afecțiuni, deoarece acestea ajută la restabilirea echilibrului microflorei intestinale.
Completarea cu probiotice poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de tulburări gastrice (inclusiv diareea călătorului), dar și la tratarea diareii, prin repopularea cu bacterii intestinale benefice și corectarea unui dezechilibru. Probioticele luptă împotriva bacteriilor patogene, stimulând sistemul imunitar și schimbând mediul intestinal, pentru a-l face mai puțin favorabil activității patogene (care produc boala). De fapt, cercetările au arătat că suplimentele probiotice previn și tratează anumite tipuri de sindroame diareice, atât la copii, cât și la adulți.
În cazul sugarilor diareea poate fi prevenită, dar și tratată, în mare măsură, prin alăptare.
Laptele de mamă contribuie la distrugerea germenilor care produc diareea și, în plus, asigură cea mai bună rehidratare orală! În colostru au fost identificați mai mulți factori care ajută la distrugerea bacteriilor, dar care scad odată cu maturarea laptelui. Prin conținutul de proteine antiinfecțioase, laptele matern este nu doar un aliment, ci și un adevărat lichid viu, care protejează copilul împotriva agresiunii infecțioase.
Copilul hrănit direct de la sân nu ia contact cu alimentele posibil contaminate, iar în urma contactului cu pielea mamei, pielea copilului se colonizează cu microbii benefici ai mamei. Atenție, însă, mămici, la igiena mâinilor!
În cazul bebelușilor hrăniți cu formule de lapte apa servită copiilor mici, inclusiv apa utilizată pentru prepararea formulelor pentru sugari, trebuie dezinfectată. În unele părți ale lumii, apa îmbuteliată poate fi, de asemenea, contaminată și ar trebui dezinfectată înainte de consum. Ideal ar fi să plecați în vacanță cu aceeași formulă de lapte cu care ați început să hrăniți bebelușul. Formulele pentru sugari disponibile în străinătate pot să nu aibă aceeași compoziție nutrițională sau să nu fie menținute la aceleași standarde de siguranță. Oferă-i cantități mici de lichid, mai ales dacă copilul varsă, dar în niciun caz nu administra unui sugar băuturi sau sucuri îndulcite, cu atât mai mult unui copil nediversificat. Dacă bebelușul este diversificat, îi poți da puțină apă pentru hidratare.
Atunci când compoziția florei intestinale devine dezechilibrată și populația normală de probiotice este perturbată, aceasta poate duce la efecte negative asupra sănătății, de la simptome digestive, cum ar fi diareea, până la creșterea riscului de afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil. Administrate înaintea călătoriei, probioticele pot preveni apariția diareii călătorului. Citește și despre: Bebelușul în vacanță la hotel – 10 riscuri pentru copii pe care e bine să le previi
INFO Clubul Bebelușilor – NU CONFUNDA CU:
Diareea tranzitorie a nou-născutului – apare în primele zile de viață ale micuțului, după eliminarea meconiului (primul scaun). Diareea tranzitorie durează la fel, câteva zile, dar apare datorită colonizării și adaptării sistemului digestiv al bebelușului cu noile bacterii. NU necesită tratament. Diareea tranzitorie poate să apară și din cauza calităților laxative pe care le are colostrul sau laptele matern. În urmă instalării definitive a lactației, nou-născutul elimină scaune semiconsistente, asemănătoare, ca textură, unei „papare din ouă“.
Diareea la sân a nou-născutului – apare de fiecare dată când copilul este pus la sân pentru a fi alăptat. Nu este o problemă gravă și nu necesită tratament. Dispare de îndată ce hormonii mamei revin la limitele normale. Scaunele copilului au fie aspect normal, fie sunt semilichide, spumoase, acide și pot fi însoțite de ușoare dureri abdominale. Citește și despre: Sfaturi de la mame – cum călătorești cu bebe în siguranța, cu avionul sau cu mașina