Multi bebelusi ajung sa cada din patut, de pe canapea, de pe masuta de infasat, de pe scaun sau din alte locuri, mai mult sau mai putin inalte. Afla de ce sunt periculoase aceste cazaturi si cum trebuie sa procedezi in cazul in care se intampla.
Bebe a cazut si s-a lovit la cap? Invata cum sa eviti accidentele cu bebelusul tau. Ce trebuie sa faci daca bebe a cazut si a avut o lovitura la cap?
Parintilor li se spune in mod repetat, de catre medici, producatorii de obiecte pentru bebelusi, bunici grijulii, sa aiba grija mare cu „masa aia prea inalta”, scaunul acela „prea instabil”, grilajul patutului si asa mai departe. Totusi, in ciuda avertismentelor primite, majoritatea parintilor marturisesc ca au avut cel putin un accident in care copilul a cazut. Cele mai frecvente cazaturi sunt cele din patul adultilor. In general acesta nu se afla plasat foarte sus, iar cazaturile din el sunt mai putin periculoase, teoretic, decat cele de pe masa de infasat sau cele care urmeaza dupa escaladarea grilajului de protectie al patutului.
Bebe a cazut si s-a lovit la cap – De ce cad copiii din pat?
Majoritatea cazaturilor se produc din patul adultilor deoarece cel mai adesea parintii subestimeaza mobilitatea celui mic. Unii bebelusi cad de pe masa de infasat, cat parintele se intinde dupa scutec sau crema de fundulet. Un alt loc riscant este scaunul de masa, mai ales daca bebelusul nu este bine prins in centuri, sau daca scaunul este instabil. Bebelusii mai zgubilitici pot cadea de pe grilajul patutului de bebelusi, in incercarea de a evada. De aceea bebelusul nu trebuie lasat in aceste locuri nesupravegheat nici macar pret de o secunda.
Care este riscul in cazul cazaturilor din pat?
Dupa cum se stie, la bebelusi si copiii mici, capul este cea mai grea parte a corpului. Asadar, cazaturile se finalizeaza mereu cu lovituri la cap. Pe de alta parte, cutia craniana este cea care protejeaza unul dintre cele mai importante si mai delicate organe: creierul. In momentul impactului cu podeaua dura, cutia craniana, inca moale si elastica, amortizeaza o parte din socul impactului.
Totusi, impactul nu poate fi amortizat complet, iar unda de soc, daca e suficient de puternica, poate determina spargerea vaselor de sange care hranesc creierul. Astfel se produc hemoragii, se formeaza hematoame care, in functie de localizare si dimensiune, pot provoca probleme, de la cele mai usoare la cele mai serioase. Este ceea ce se intampla de altfel in cazul sindromului copilului zgaltait.
Ce trebuie sa faci dupa accident, dupa ce bebelusul a cazut?
De cele mai multe ori, copilul va incepe sa planga imediat dupa cazatura, pentru ca s-a lovit si s-a speriat. Ia-l in brate si linisteste-l, eventual ofera-i sanul ca sa se calmeze. Multi bebelusi plang mult si obosesc, asa ca dorm un somn scurt dupa accident. Urmareste daca cel mic are vreo zona care sangereaza. Daca se formeaza vreun cucui, aplica repede o compresa rece sau gheata invelita intr-un prosop sau o batista.
Apreciaza cat de tare s-a lovit cel mic. O cazatura de la o inaltime mai mare de 50 cm, pe gresie, este cu siguranta mai periculoasa decat una de la 30 de cm amortizata de parchet sau, si mai bine, de mocheta sau de un covor gros. Este obligatoriu sa urmaresti cu atentie copilul macar 24 de ore dupa accident. Trebuie sa suni la 112 si sa te prezinti de urgenta la spital daca: copilul este apatic si somnolent, varsa, pare sa aiba probleme de motricitate sau coordonare, face miscari ciudate ale globilor oculari.
Acestea sunt semne ca in interiorul creierului s-a produs o hemoragie, care trebuie urgent oprita. Nu uita, orice simptom de acest tip sau alt simptom ciudat aparut dupa o cazatura de la inaltime reprezinta o urgenta medicala! CITEȘTE ȘI: Fontanela bebelușului. În ce ordine se închid și când e cazul să ne îngrijorăm
Cum poti evita cazaturile de la inaltime?
Cea mai buna metoda de preventie este precautia. Daca bebelusul nu este asezat nicaieri la inaltime, nu are de unde cadea. Asadar, podeaua este sfanta atunci cand bebelusul a invatat sa se intoarca de pe o parte pe cealalta. Pentru siguranta bebelusului, medicii sunt sceptici cand vine vorba de masutele pentru infasat. De obicei ele nu mai sunt sigure dupa varsta de 2-3 luni, oricat de frumos ar arata ele. Daca totusi folosesti asa ceva, ai grija sa ai mereu la indemana tot ceea ce iti trebuie, pentru a nu fi nevoie sa iti iei ochii de la bebelus nici macar o clipa.
In orice caz, tine o mana pe bebelus in fiecare secunda in care se afla pe masa de infasat! Foloseste aleze (paturele absorbante) si schimba scutecele bebelusului pe podea sau pe un pat nu foarte inalt. Este mult mai sigur! Nu lasa copilul pe patul adultilor nici macar o clipa, nici macar cu „fortificatii” din perne si paturi ridicate in jurul sau. Daca va jucati in pat, nu-l pierde din ochi nici osecunda! Ce faceti daca se loveste?
Daca cel mic manifesta abilitati de catarator, ofera-i o alternativa pentru a iesi din patutul sau. Unele paturi din lemn au cateva zabrele detasabile, in asa fel incat copilul sa poata iesi cand doreste, fara a face echilibristica. Daca patutul tau nu are aceasta optiune, desfiinteaza-l sau scoate-i cu totul una dintre laterale si inlocuieste-o cu o protectie pentru paturi normale, care ofera un spatiu liber la picioare. Citeste mai multe aici despre siguranta copiilor in casa
Nu incuraja jocurile riscante, cum e aruncatul pe canapea de exemplu. Mai ales daca aceasta are manere din lemn! Tine cont de faptul ca nu poti fi langa cel mic in fiecare secunda, si ca este posibil ca desi tu il lasi intr-un loc sigur, el sa decida sa repete jocul si in absenta ta, lovindu-se rau. Atunci cand copilul incepe sa se poata catara in pat, este obligatoriu sa il inveti sa si coboare! Astfel reduci mult riscul de accidente. Copiii mici se entuziasmeaza usor si uita repede atunci cand se iau cu joaca, si un copil care stie foarte bine sa se dea jos din pat se poate arunca cu capul inainte in „focul” jocului.
Tu ai patit asemenea accidente cu copilul tau, a cazut de la inaltime si s-a lovit la cap?
Cum a reactionat acesta? A fost nevoie de interventia medicului?
CITEȘTE ȘI:
Capul turtit la bebeluși – Cum îl ajuți să dezvolte un cap rotund și frumos
Primul an al bebelușului pe săptămâni