Despre icterul nou-nascutului am stat de vorba cu doamna doctor pediatru Laura Veronescu intr-un interviu despre problemele obisnuite ale bebelusilor la nastere si in perioada imediat urmatoare. Icterul este cauzat de bilirubina in exces si se refera la coloratia galbena a pielii si albului ochilor. Apare la inceput la nivelul capului si se extinde apoi in restul corpului.
Clubul Bebelusilor: Ce ne puteti spune despre icterul nou-nascutului?
DR. L.Veronescu: „Icterul este culoarea galbena a pielii, este o stare fiziologica la majoritatea copiilor mai ales de cand se face vaccinul pentru hepatita. Nu este ceva grav. Este o coloratie galbena, cel mai intens fiind asa in ziua a 3 a, a 4 a si se remite in majoritatea cazurilor de la sine.
Daca icterul este foarte intens, singurul tratament oferit de medici este punerea la o lumina alba, fototerapia.
Majoritatea bebelusilor prematuri dezvolta icter (de prematuritate) organele lor interne fiind si mai nepregatite a excreta bilirubina.
Sunt si alte cauze cand icterul este mai complicat, de exemplu cand mama are Rh negativ. Din acest motiv ar fi foarte bine daca si-ar face toate mamele in timpul sarcinii analize de grupe de sange si RH. In cazul in care mama are grupa 0 iar tata A sau B sau daca mama are RH negativ si tatal pozitiv, icterul poate fi mult mai intens. Icterul fiziologic se remite spontan si uneori poate dura pana la 6 saptamani. Daca nu este intens nu pune absolut nicio problema. Bebelusii cu icter intens nu prea ajung acasa pana nu sunt gasite cauzele si nu este tratat acel icter.”
Factorul Rh in prezinta importanta in sarcina, deoarece poate determina o problema cunoscuta sub numele de incompatibilitate de Rh. Cunoasterea Rh-ului este la fel de imporanta precum cunoasterea grupului sanguin in eventualitatea in care vei avea nevoie de o transfuzie de sange.
Uneori icterul poate persista si dupa 1-2 saptamani. Deseori se intampla acest lucru la nou-nascutii hraniti la san cand in laptele matern exista anumite substante care produc cresterea nivelului de bilirubina. In timp ce unii doctori recomanda orpirea completa pentru o zi sau doua a alaptarii altii sunt de parere ca dimpotriva cantitatea de lapte matern ar trebui sa creasca. In orice caz icterul se va remite de la sine iar copilul nu va avea nici o problema.
Bilirubina este o substanta ce se produce atunci cand eritrocitele (celule sangvine) sunt distruse. In mod normal bilirubina este preluata de ficat si eliminata in materiile fecale, de unde si coloratia maronie-galbuie a scaunului. Deoarece ficatul nou-nascutilor este imatur iar peristaltica intestinala nu este foarte activa aceasta substanta – bilirubina ramane in sange si produce coloratia in galben la nivelul pielii.
Informatiile din acest articol au fost oferite cu amabilitatea doamnei doctor Laura Veronescu, Sefa Sectiei de Neonatologie din cadrul Maternitatii Spitalului judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris”, spital ce a primit distinctia de “Spital prieten” la initiativa Unicef.
Ai o intrebare legata de dezvoltarea bebelusului? Comunitatea Clubul Bebelusilor te poate ajuta in sectiunea intrebari si raspunsuri. Adreseaza si TU o in intrebare sau contribuie cu un raspuns la intrebarile altor mame.