De îndată ce epuizarea provocată de naștere începe să se diminueze, vei descoperi că a avea grijă de un nou-născut nu este doar o muncă grea, ci și una profund minunată. Bebelusul tău se bazează pe tine și suntem siguri că vei face tot ce îți stă în putință pentru ca el să fie fericit și sănătos. În Clubul Bebelusilor, facem primii pași în viață împreună, și te așteptăm zilnic alături de noi, pentru a împărtăși această călătorie extraordinară. Creștem împreună!
În prima zi după naștere, concentrează-te pe crearea unei legături afective puternice cu bebelușul tău și pune-l cât mai curând posibil la sân. Chiar dacă ai născut prin operație cezariană și efectul anesteziei se elimină mai greu, este crucial să te întâlnești cu micuțul tău cât mai repede. Dacă intenționezi să alăptezi, comunică acest lucru asistentelor și roagă-le să nu îi dea lapte praf. Totuși, nu permite ca nou-născutul să fie înfometat. Dacă vă simțiți amândoi bine, nu rămâneți prea mult timp în spital – mergeți acasă cât mai curând pentru a începe această aventură minunată în confortul propriei voastre locuințe.
In primele zile cei mai multi bebelusi dorm aproape toata ziua
Acest lucru are legatura cu procesul nasterii si cu adaptarea la viata extrauterina. Nou nascutii cu icter pot fi mai obositi. Tu bucura-te de aceasta liniste, cat mai poti. Nou-nascutii cresc foarte repede. Chiar daca a pierdut putina greutate in primele zile, o va recupera rapid. In primele 6 luni bebelusii acumuleaza in medie 15-30 g pe zi. O atentie deosebita trebuie sa ii acorzi buricului, in scopul prevenirii infectiilor. Cordonul ombilical masoara in jur de 2,5-5 cm dupa ce este taiat. El va cadea de la sine intr-un interval de 5 zile pana la 2 saptamani. Pentru evitarea oricarui risc, respecta recomandarile medicului. Noi ti le reamintim:
- Spala-te de maini ori de cate ori intri in contact cu nou-nascutul;
- Foloseste produse dermocosmetice special concepute pentru nou-nascuti, in cantitati limitate, nu abuza de ele, pentru a mentine un ph acid la suprafata pielii, ce actioneaza ca o bariera naturala;
- Pana in momentul in care buricul cade, aseaza-i scutecul dedesubtul acestuia sau cumpara scutece speciale pentru aceasta perioada;
Vei observa ca bebelusul sughita destul de des, insa pe el nu il deranjeaza deloc. De obicei, sughitul deranjeaza mai mult pe parinti si trece fara niciun tratament. Pe masura ce muschii diafragmei, inca nematurizata, devin mai puternici, va sughita mai putin.
Bebelusul nu este atat de neputincios pe cat pare la nastere
Odată pus la sânul mamei, bebelușul va începe imediat să sugă, având deja dezvoltat acest reflex încă din viața intrauterină. Micuțul tău are toate simțurile dezvoltate: te poate vedea, deși încă neclar, te aude, îți recunoaște mirosul și îți simte atingerea. Distanta la care bebelușul poate distinge forme și culori este de 20-25 cm, aproximativ distanța dintre fața ta și a lui în timpul alăptării. Această legătură specială dintre voi doi este deja formată și abia așteaptă să fie întărită cu fiecare moment petrecut împreună.
Bebelusul are preferinta pentru anumite voci
Unele voci îi sunt familiare încă de când era în burtica ta. Vocea ta a fost prima pe care a recunoscut-o la naștere, un sunet care îi aduce liniște și siguranță. Bebelușul tău adoră să îi vorbești și vei observa cum i se luminează fața de bucurie când te aude. Micuțul tău se bazează în totalitate pe tine, iar în pântec a auzit bătăile inimii tale și alte sunete produse de corpul tău, care acum îi sunt atât de familiare. Când îl ții strâns în brațe, se va liniști imediat, ascultând din nou aceste sunete reconfortante și simțindu-ți căldura. Această apropiere este magică și îți va umple inima de fericire. Bebelușilor le place confortul și căldura, iar tu ești izvorul acestor sentimente. Mai târziu, vei observa că zgomotul produs de mașina de spălat sau de aspirator nu îl sperie, ci, dimpotrivă, îl calmează, deoarece îi sunt sunete cunoscute și liniștitoare, amintindu-i de siguranța pe care a simțit-o în pântecele tău.
Mirosul este foarte dezvoltat la bebelusi. Atunci cand il tii in brate, mirosul laptelui tau il face sa caute sanul. Bebelusul ar putea face diferenta intre laptele tau si cel al altei mame, dar probabil ca nu va fi pus in aceasta situatie.
Copilul adora atingerea ta. Il place mult sa-l mangai si sa-l alinti, sa-l porti in brate. Cum spuneam, ii place confortul si caldura. Nu lasa binevoitorii sa te descurajeze atunci cand fugi sa vezi de ce plange bebelusul. Reactionand imediat la plansul lui, luandu-l in brate, schimbandu-l, hranindu-l il vei ajuta sa se simta in siguranta, iubit si important.
Cand esti cu copilul tau fii vesela si prietenoasa, chiar daca nu ti-ai revenit inca dupa nastere si ai putea spune mai degraba ca esti putin trista. Copilul va intelege toate trairile tale, cat de mult iti pasa de el. Atunci cand ii arati bebelusului ca il consideri cel mai minunat din lume, cand ii zambesti, reactionand imediat si cu o atitudine calda atunci cand plange, aceste lucruri fac ca el sa se dezvolte exact asa cum cum oasele sale se dezvolta pentru ca primesc suficient minerale.
Este captivant sa observi dezvoltarea nou-nascutului. In scurt timp isi va tine capul drept si il va intoarce, va invata sa stea in sezut ai apoi va sta singur in picioare, peste un an va sti sa mearga, iar in scurt timp va intra in colectivitate.
Bebelușul va învăța atât de multe lucruri într-o perioadă atât de scurtă, dar să știi că este pregătit pentru toate. Este important să îți amintești de la început că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său propriu. Nu te neliniști dacă micuțul tău atinge un reper al dezvoltării mai târziu sau mai devreme decât alt copil. Un bebeluș se poate dezvolta mai repede, altul mai încet, și asta este perfect normal. Aceasta este expresia individualității sale și fiecare pas pe care îl face este unică și specială, reflectând cine este el cu adevărat. Bucură-te de fiecare moment al acestei călătorii și ai încredere în micuțul tău.
Bebelușii au preferințe atât de diferite și fascinante. În timp ce unuia îi place muzica veselă, altul poate prefera liniștea melodioasă a muzicii clasice. Au dispoziții variate și reacții unice la nou. Unii bebeluși se simt în siguranță când sunt legănați, în timp ce altora le place să fie ținuți liniștiți. Unii preferă să fie înfășați strâns, în timp ce alții se simt mai bine cu mâinile și picioarele libere. Pe măsură ce îți vei cunoaște bebelușul, vei învăța să descoperi toate aceste nuanțe ale personalității lui și să-l îngrijești într-un mod care îi aduce confort și fericire.
Noi te așteptăm zilnic în Clubul Bebelușilor, unde vei găsi informații complete și corecte despre dezvoltarea, alăptarea, sănătatea și alimentația nou-născutului tău. Fiecare zi petrecută împreună este o aventură minunată și suntem aici să te susținem la fiecare pas al acestei călătorii extraordinare.
Citește și despre:
Baița bebelușului: cât de des și cât trebuie să dureze, cum ne pregătim
De ce să facem masaj bebelușului? Este necesar pentru toți bebelusii? De la ce vârstă?
Îngrijirea bontului ombilical al bebelușului dă multe emoții părinților | Iată cum trebuie să decurgă
Un studiu scoate la iveală toxinele din scutecele bebelușilor
3 Cauze ale iritației de scutec care se pot evita. Simptomele sunt foarte deranjante pentru bebeluși
Unele sampoane pentru bebelusi pot fi periculoase!
De ce sa spui NU servetelelor umede!
Igiena intimă la bebeluși | Diferențe între fetiță și băiețel
Părul bebelușului | De ce să NU practicăm rasul în cap?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.