- Bebelușii se nasc cu păr peste tot
- Nou născuții dorm cu ochii deschiși
- Nou născuții au o depresiune moale pe craniu
- Și bebelușii au acnee
- Nou născuții băieți au testicule inflamate
- Nou născuții au ochii încrucișați
- Bebelușii și mătreața
- Mamelonul supranumerar sau polythelia
- Pata mongoloidă
Iată-te, ținând în sfârșit acea mică ființă pe care ai purtat-o și ai crescut-o în burtica ta timp de aproximativ 40 de săptămâni. Nu ai putea fi mai fericită! A fi mamă este cu adevărat cel mai minunat sentiment din lume. Cu toate acestea, când ajungi în sfârșit acasă de la spital și toți vizitatorii pleacă, îți dai seama brusc că TU ești complet responsabilă pentru viața acestei mici ființe. Sunt multe lucruri pe care ai fi dorit să le fi știut despre ce înseamnă a avea un nou-născut. Iată 9 lucruri interesante de aflat despre bebeluși!
Bebelușii se nasc cu păr peste tot
Cunoscut sub numele de lanugo, crește în timp ce bebele este în uterul matern și este menit să contribuie la reglarea temperaturii și protejarea pielii. Lanugo își face apariția în luna 4-5 de sarcină iar până în săptămâna 28, acesta se rărește. În cazul în care un bebeluș se naște cu mult lanugo, nu trebuie să va îngrijorați deoarece acestea va cădea și va fi înlocuit de Vellus, un păr similar cu lanugo dar mult mai subțire și foarte puțin vizibil. CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Nou născuții dorm cu ochii deschiși
În vorbirea medicală, este cunoscut sub numele de lagoftalmie nocturnă, în grupurile de mame, se numește „copil zombi”! Deși nu au existat studii concludente până acum, această ar putea fi atribuită faptului că sugarii petrec mai mult timp în somnul REM (ciclul de somn mai activ caracterizat și prin mișcări rapide ale ochilor). Bebelușii își petrec 50% din timpul lor în somn REM, spre deosebire de adulți, care petrec doar 20%. Majoritatea copiilor depășesc acest lucru până când au 18 luni.
Nou născuții au o depresiune moale pe craniu
Simțiți craniul nou născutului la câteva ore după naștere și veți observa o ușoară depresie chiar în centru. Denumită din punct de vedere medical fontanelă, motivul pentru care se întâmplă acest lucru se datorează faptului că bebelușii trebuie să aibă un craniu „maleabil” în timpul nașterii pentru a trece cu ușurință prin canalul vaginal și pentru că creierașul celui mic să se poate dezvolta. Vestea bună este că creierul drăguțului tău este protejat de o membrană până când craniul fragil se fuzionează și devine mai puternic, de obicei până la vârsta de 19 luni.
Și bebelușii au acnee
Deși există un drum lung de parcurs până când juniorul ajunge la pubertate, în jurul săptămânii trei sau patru după naștere s-ar putea să observați umflături albe perlate (cunoscute sub numele de milia) pe nasul celui mic, bărbie sau obraji sau umflături roșii
pe frunte sau obraji ( cunoscută sub numele de acneea nou-născutului). Aceste iritații ale pielii ar putea fi rezultatul erupțiilor de căldură sau ale modificărilor hormonale care stimulează glandele sebacee. Fii sigură că bebelușul tău nu are niciun disconfort, deoarece nu cauzează mâncarimi. Afecțiunea se vindecă de obicei spontan în câteva săptămâni. Spălați zona cu apă și un dermatocosmetic special pentru bebeluși și nu aplicați uleiuri, loțiuni sau creme topice de orice fel. Nu ciupiți niciodată porii și nu încercați să deschideți denivelările. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Nou născuții băieți au testicule inflamate
Umflarea organelor sexuale se poate datora din două motive. Dacă este prezent la naștere, este de obicei legat de procesul nașterii. Băieții născuți într-o poziție pelviana experimentează adesea ușoare „traume” la nivelul testiculelor pe măsură ce coboară pe canalul de naștere. Dacă are organe genitale umflate după naștere, este de obicei de la transmiterea hormonilor materni. În ambele situații, umflarea se va diminua în câteva zile și nu-i va provoca disconfort celui mic. Apropo, te avertizăm că băiețelul tău poate avea erecții. Pur și simplu își ajută sistemul nervos și este un indiciu că totul funcționează bine.
CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Nou născuții pot avea ochii încrucișați
Veți observă că ochii bebelușului par încrucișați de cele mai multe ori în primele luni. La fel ca multe părți ale corpului său, cei șase mușchi mici care susțin ochiul lui nu sunt foarte puternici – de aceea are probleme să-i facă să lucreze la unison. Această condiție se corectează de obicei începând cu vârsta de șase săptămâni. Dacă nu, discutați cu medicul pediatru la următoarea întâlnire a sugarului. CITEȘTE ȘI: Bebe privește încrucișat? Pare că îi fug ochișorii? Strabismul la bebeluși
Bebelușii și mătreața
Mai frecvent cunoscută sub numele de cruste de lapte, apar ca pete solzoase galbene, cruste pe scalpul bebelui. Aceste cruste apar cel mai adesea în primele câteva luni, dar de obicei se curăță între 6 și 12 luni, deși unii copii o pot avea până la trei ani. Nu se știe de ce se întâmplă, dar cu siguranță nu se datorează igienei precare și nici nu este contagioasă. Un posibil motiv este că glandele sebacee ale bebelușului dvs. sunt suprastimulate, datorită tuturor hormonilor pe care i-a primit în uter. Nu vă va deranja copilul, dar dacă doriți să interveniți, lăsați câteva minute ulei de migdale sau de măsline pe scalp, masați și folosiți degetele sau o perie moale pentru a îndepărta solzii. Apoi spală-i părul cu un șampon special pentru bebeluși.
Mamelonul supranumerar sau polythelia
Un al treilea mamelon de pe corpul tău micuț poate părea șocant pentru părinți, dar acestea sunt mai frecvente decât credeți. De obicei mici și incomplet formate, aceste mameloane sunt formațiuni benigne în cazul în care nu este detectată și o glanda mamară la ecografie. În majoritatea cazurilor, acestea sunt greu de observat și pot fi confundate cu o aluniță sau semn de naștere.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Pata mongoloidă
O afecțiune exclusivă doar pentru bebelușii cu pielea închisă la culoare, de obicei cei orientali, asiatici și africani, pată mongoloidă este o decolorare a pielii în formă neregulată de culoare albastru-cenușie, observată de obicei imediat după naștere. Evident în zona coloanei vertebrale inferioare, uneori este confundat cu spina bifida, deși nu are legătură cu niciun fel de stare de sănătate. Nu există o cauză cunoscută a acestei afecțiuni, dar cercetătorii spun că cantitatea de melanină din corpul dvs. determină șansele de a o dezvoltă. Această pată se estompează în timp, deci nu este necesar niciun tratament.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | ALAPTARE
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață