Este foarte important să controlăm zahărul din sânge (glicemia) unui nou-născut, deoarece hipoglicemia neonatală determină efecte nefavorabile de lungă durata de tipul tulburărilor neurologice și a retardului mental. Hipoglicemia este de cele mai multe ori o consecință a adaptării micuțului la viața extrauterină. O glicemie scăzută este sub valoarea de 2,6 mmol/l, adică sub 50 mg%, atât la nou-născutul la termen cât și la prematur (36 săptămâni).
Hipoglicemia neonatală este prin definiție un nivel de glucoză mai mic de 30 mg/dl în primele 24h de viață și mai mic de 45 mg/dl din a doua zi de viață, valorile normale situându-se între 70 mg/dl – 110 mg/dl. Hipoglicemia neonatală este cea mai frecventă afecțiune metabolică la bebelușii născuți înainte de termen, în mare parte datorită depozitelor sărace de glicogen, dar poate fi determinată și de alte defecte genetice sau deficiențe hormonale.
Controlul glicemiei în viața intrauterină
Pe parcursul vieții intrauterine, fătul primește glucoză prin placentă, glucoza asigurând necesarul de energie și se depozitează sub formă de glicogen în țesutul gras, depozite care sunt scăzute la prematur și la nou-născutul cu hipoxie. Insulina maternă şi glucagonul nu traversează placenta, iar copilul sintetizează insulină în săptămâna 12 de viață intrauterină. Insulina este un hormon important de creștere, nou-născuții cu aplazie pancreatică (dezvoltarea defectuoasă a pancreasului) au un nivel scăzut sau chiar absent de insulină, ceea ce determina restricție severă de creștere fetală. CITEȘTE ȘI: Să înțelegem icterul la nou-născut: cauze, tipuri de icter, fototerapia și posibile complicații
Care sunt copiii predispuși la hipoglicemie neonatală?
- copiii născuți de mame care au diabet zaharat – sursă de glucoză (sângele mamei) este consumată și producția de insulină a bebelușului metabolizează glucoza existența;
- copiii născuți de mame care au primit perfuzii cu glucoză în timpul travaliului și al nașterii;
- bebelușii care sunt mult prea mici pentru vârsta gestațională pe care o au și prezintă rezerve minime de glicogen (zahărul depozitat în ficat);
- nou-născuții prematuri sau copiii născuți la termen, dar cu o greutate mică = depozite limitate de glicogen (zahărul depozitat în ficat) sau imaturitatea ficatului.
Hipoglicemia intervine în echilibrul normal al organismului în stări care cresc cererea de energie (stres, răceli sau infecții), la nou-născuți fiind de cele mai multe ori o stare tranzitorie cauzată de stresul nașterii și ulterior lipsa caloriilor imediat postpartum. Foarte rar hipoglicemia este privită din prisma unei afecțiuni ca atare, deoarece aceasta apare la cei mai mulți prematuri în urmă imaturității ficatului sau nou-născuții care au deficit de glicogen (zahărul depozitat în ficat)- compus din mai multe părți de glucoză.
Cum se pune diagnosticul de hipoglicemie la un nou-născut
Simptomele și semnele care pot fi detectate includ scăderea tonusului muscular (hipotonie), letargie sau apatie, dificultăți de alimentație, culoare albăstruie pielii (cianoză), apnee sau temperatură redusă a corpului și convulsii. În mod normal, după naștere copiii cu risc de hipoglicemie sunt evaluați prin măsurarea nivelului de glucoză din sânge prin intermediul unui screeening. Se recoltează o probă de sânge din călcâi sau dintr-o venă, iar cu ajutorul unui glucometru se va aprecia nivelul glicemiei.
Factorii de risc ai copilului care determina hipoglicemie:
· bebelușii <2000 g la naștere
· bebelușii născuți înainte de termen <36 săptămâni
· copii mici pentru vârsta gestaţională
· copiii ai căror mame se cunosc cu diabet zaharat (gestaţional sau insulino-dependent)
· copil mare pentru vârsta gestaţională
· copiii născuţi din mame în urma unui tratament cu beta-blocante – terbutalină, propranolol, lebatolol.
· nou-născuții cu asfixie perinatală – sepsis, şoc
· copiii care se află la alimentaţie parenterală totală.
CITEȘTE ȘI: Culoare și textură în scutecul bebelusului | Când e normal? Când chemi pediatrul?
Nivelul glicemiei oscilează, deci nu are constant aceeași valoare în orice moment al zilei sau în timpul unor activități. În urma unui efort fizic sau în condiții de stres psihologic , infecții, răceli, glicemia poate să scadă pentru intervale scurte, urmând ca după alimentație aceasta să revină la normal sau chiar peste limita maximă permisă în funcție de aportul caloric.
Organismul posedă anumite mecanisme de reglare cu scopul de a menține anumite echilibre, dar în momentul în care acestea sunt perturbate, una dintre condițiile care se poate declanșa este diabetul zaharat – o condiție cronică, ireversibilă care redă o disfuncție între nivelul de glucoză din sânge și cel de insulină. Există momente când concentrația de glucoză traversează cu mult limita maximă permisă, funcțiile metabolice devenind ineficiente în a mai regla indexul glicemic.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Cum se poate manifestă hipoglicemia la un nou-născut?
Următoarele semne și simptome indică hipoglicemia nou născutului:
- tremurături, hiperexcitabiliate
- iritabilitate, plâns iritativ foarte strident
- letargie, somnolență excesivă
- hipotermie
- tahicardie, bateile cordului accelerate
- transpirație excesivă – diaforeză
- apnee
- tremor/nelinişte
- paliditate a tegumentelor sau uneori cianoză
- alimentaţie dificilă/intoleranţă alimentară
- foarte rar comă
- mișcări rotatorii ale globilor oculari
Semne și simptome ale hipoglicemiei la un copil mai mare:
- tremurături și nervozitate
- palpitații și transpirații
- spasme musculare
- dureri de cap
- confuzie, vedere dublăconvulsii, comă
Tratament curativ pentru hipoglicemie la copii:
- Asigurarea confortului termic
- Alimentație precoce la sân
- Monitorizarea glicemiei din oră în oră, dacă glicemia este sub 2,6 mmol/l se poate considera administrarea de glucoză 10% intravenos.
- Se continuă alimentația cu prânzuri dese și determinarea preprandiala (înaintea mesei) a glicemiei.
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu nou născutul în sala de naștere și până la externare, ne spune NEONATOLOGUL
Profilaxia hipoglicemiei neonatale
De ajutor pentru prevenirea hipoglicemiei la nou-născut sunt:
- contactul skin-to-skin cât mai precoce pentru a împiedica hipotermia care determină epuizarea rapidă a rezervelor energetice şi ulterior apariția hipoglicemiei
- iniţierea alimentaţiei la sân cât mai timpurie, în primele 30 de minute de la naștere
- administrarea de formulă de lapte dacă există contraindicaţii de alăptare (din partea mamei – infecții grave)
- în cazul în care copilul este alimentat, continuaţi alimentarea la fiecare oră sau la cerere
- se inițiază terapia cu Glucoză 10%, dacă alimentaţia nu este posibilă din primele zile de viaţă (copil prematur).
Copilașii cu acest dezechilibru trebuie să primească lapte matern încă din primele ore de viață extrauterină. Alimentația încă din prima oră de viață este esențială, dar totuși în cazul în care nivelul de zahăr din sânge scade (hipoglicemie), cel mai probabil personalul medical va recurge la glucoză administrată intravenos în vederea reechilibrării indexului glicemic.
De regulă aceste metode nu dau greș, dar pentru momentele când acestea nu funcționează se intervine prin prescrierea unor medicamente care vor crește glucoză sau în cazuri extrem de rare se va opta pentru intervenție chirurgicală în vederea exciziei unei porțiuni din pancreas. La copilașii cu hipoglicemie severă, monitorizarea din 2 în 2 ore este esențială.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!