Capul turtit la bebelusi poate constitui motiv de ingrijorare pentru parintii preocupati de dezvoltarea armonioasa a copilului. Multe mamici sunt ingrijorate pentru ca micutii lor nu au capul perfect rotund. Sa fie acesta un motiv serios sa iti faci griji? Este nevoie sa iei masuri speciale in aceasta privinta? Poate fi prevenita turtirea capului? Plagiocefalia sau sindromul capului turtit la bebelusi se poate dezvolta ca urmare a adoptarii de catre copil a unei pozitii defectuoase pentru o durata lunga de timp.
Multe mamici observa ca nou-nascutii lor au o oarecare asimetrie in ceea ce priveste forma capului. Acest lucru este cu atat mai evident daca nou-nascutul are par putin, scurt sau blond. Exista insa motive bine intemeiate pentru care capusorul bebelusului are o alta forma decat cea perfect rotunda. Află ce este plagiocefalia sau sindromul capului turtit la bebeluși.
Ce forma are capul la nou-nascut?
Tine cont de faptul ca bebelusul tau a stat inghesuit intr-un saculet in care cu greu se putea misca, timp de 9 luni. Capul sau, urias de mare raportat la dimensiunea corpului, fost supus la diverse forte si presiuni, mai ales in ultimele luni de sarcina si mai ales daca bebelusul s-a intors, dupa cum e de asteptat, in pozitia cu capul in jos, pregatindu-se pentru nastere.
Atunci cand bebelusul s-a nascut natural si a trecut prin canalul vaginal, capul bebelusului a fost obligat sa se „strecoare” prin spatiul ingust dintre oasele bazinului. De aceea, copiii nascuti natural au in primele saptamani de viata capul usor tuguiat, amintind de bine cunoscutul si indragitul Oblio. Aceasta forma alungita a capului poate aparea si la bebelusii nascuti prin cezariana, daca ei au petrecut suficient de mult timp intorsi. CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Forma capului la bebelusi se mai schimba dupa nastere?
Desigur. La sfarsitul primelor saptamani de viata vei observa ca forma capului bebelusului a devenit mai degraba rotunda decat tuguiata.
De ce se modifica forma capului la sugari? Explicatia este una cat se poate de simpla. Oasele craniului sunt inca moi si nu sunt complet sudate intre ele, tocmai pentru a permite trecerea bebelusului prin canalul nasterii. Bebelusul are 6 fontanele la nastere, dar nici celelalte oase care alcatuiesc cutia craniana nu sunt perfect sudate. In plus, ele sunt foarte elastice.
CITEȘTE ȘI: Fontanela bebelușului. În ce ordine se închid și când e cazul să ne îngrijorăm
Ii putem ajuta pe bebelusi sa dezvolte un cap rotund si frumos?
Ei bine, masajul facut pe pielea capului este deosebit de placut si se pare ca are efecte benefice asupra circulatiei sangelui din zona. Asadar, sfatul bunicelor de a masa capul bebelusilor „ca sa devina rotund” nu este total lipsit de suport. Este greu insa de spus daca masajul facut cateva minute pe zi, dupa baie, influenteaza cu adevarat forma capului copilului. Un alt sfat pe care multe mamici il primesc in maternitate este sa aiba grija sa culce copilul cand pe o parte, cand pe cealalta, pentru a evita tasarea unei laterale a capului pe partea pe care doarme bebelusul mai des.
De asemenea, este dificil de spus daca aceasta este o realitate sau un mit. Exista copii care au o usoara asimetrie, capsorul lor fiind mai tesit intr-o anumita zona, dar este greu de spus daca este ca urmare a faptului ca ar fi petrecut prea mult timp, ca sugari, intr-o anumita pozitie, sau pur si simplu asa s-au nascut ei. Avand insa in vedere faptul ca atentia acordata acestui aspect nu are cu ce sa strice, probabil ca e mai bine ca mamele sa fie impacate cu ele insele ca au facut totul ca la carte.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să faci dacă bebe a căzut din pat și s-a lovit la cap?
Ajutor! Bebelusul meu are capul usor asimetric!
Ei bine, cu totii suntem diferiti si foarte bine ca suntem asa! Unii avem nasul mai mare, altii ochi albastri, iar altii degetele scurte si butucanoase. Si da, unii dintre noi nu avem craniul la fel de rotund ca o minge. Nu este absolut nici o problema! Gandeste-te in primul rand ca aceasta usoara asimetri se observa pentru ca cel mic are parul caracteristic bebelusului, moale si fin. Atunci cand capul copilului va fi acoperit de par „normal”, nu se va mai observa nici un detaliu legat de forma capului.
In plus, dureaza destul de mult pana cand craniul bebelusului se inchide complet, iar timpul pana cand rezistenta oaselor devine similara adultului este si mai lung.
Capul nou-nascutului tau cum arata, iti amintesti?
Ai aplicat vreun sfat legat de „formarea frumoasa” a capului celui mic?
CITEȘTE ȘI: Primul an al bebelușului pe săptămâni