S-a stabilit în unanimitate că fructele sunt foarte importante în orice regim alimentar și la toate grupele de vârste. Dar o întrebare frecventă, le aduce în atenția tuturor: există un cel mai bun moment al zilei pentru a mânca fructe ca să obținem beneficii maxime?
Cu ceva vreme în urmă, nu exista nicio contraindicație în cazul consumului de fructe, până când a apărut teoria conform căreia pot deveni dăunătoare dacă sunt consumate împreună cu alte alimente. Vinovat a fost găsit conținutul ridicat de zahăr din fructe care, zice-se, ar fi dus la fermentarea celorlalte alimente cu care se întâlnea în stomac, provocând gaze, indigestie și alte probleme gastrice.
Ce trebuie sa știi despre digestia fructelor
Deși este adevărat că fructele ajută la accelerarea fermentației, acest lucru nu se poate întâmpla în stomac. Adevărul este că nu există un anume tip de mâncare recomandat a fi mâncat pe stomacul gol.
Digestia este un proces de fermentare prin care bacteriile, hrănite de zaharuri, descompun produsele alimentare ingerate în componentele lor chimice. Substanțele considerate nutritive pentru corp (printre cele mai cunoscute alimente-fermenți natural se numără varza murată, castraveții murați, chefirul, iaurtul și ceaiul kombucha).
Dar, stop! În stomac e un mediu acid care distruge bacteriile cu mult înainte de a se coloniza și reproduce… Adevărul e că stomacul are ca principal rol sterilizarea alimentelor prin amestecare lor în acel mediu acid.
O afirmație similară este aceea că fructele, în combinație cu carbohidrații, ar fi foarte greu de digerat, însă nimic nu e mai fals!
Corpul nostru este în așa fel programat încât produce enzime digestive pentru proteine, grăsimi și carbohidrați, pe care le eliberează în același timp. Dacă nu am putea să digerăm mese mixte, atunci n-am putea să digerăm aproape nimic, deoarece majoritatea alimentelor sunt o combinație de substanțe nutritive.
Spre exemplu, fasolea verde și broccoli sunt un amestec de carbohidrați și proteine.
În plus, gazele se produc în colon, nu în stomac. Așa că dacă fructele pot cauza unora gaze și balonări, conținutul stomacului acestora devine irelevant.
În concluzie, întrebarea care ar trebui să ne intereseze n-ar trebui să fie legată despre când sau cum oferim fructe copiilor sau nouă ci, mai degrabă, cum să facem să mâncăm cât mai mult din acest aliment atât de sănătos.
Răspunsul e simplu, spun nutriționiștii: se pot servi fructele dimineața, pe stomacul gol, înainte și după masă. Sistemul nostru digestiv este întotdeauna pregătit să absoarbă substanțele nutritive din fructe ori de câte ori ne hotărâm să le mâncăm.
Cei care doresc să slăbească, spun nutriționiștii, ar trebui să le consume înainte de mesele principale, pentru ca fibrele și apa conținute în fiecare fruct să le dea o senzație de sațietate și să-i oprească din a consuma porții nepermis de mari.
Dacă e să desemnăm un moment al zilei prost ales pentru a consuma fructe, acesta este seara, pentru că oferă corpului energie prin prisma zaharurilor pe care le conțin.
Cum facem să introducem cât mai multe fructe în alimentație
După ce trece de perioada diversificării, unde recomandarea noastră este să-l obișnuiți pe micuț mai ales cu fructe și cu legume, copilul ar putea deveni mofturos în alegerile alimentare. Asigură-te că nu vei pierde niciun moment pentru a-i adăuga fructe oriunde este posibil.
Fructul este un aliment incredibil de sănătos. Consumul zilnic de fructe asigură corpului omenesc vitamine, substanțe nutritive, fibre și apă. Iată câteva sugestii pentru a crește consumul de fructe în fiecare zi:
- dacă nu le mai vrea fierte, oferă-i-le crude;
- pune un bol cu bucățele de fructe la îndemână;
- aranjează farfuria cu fructe ca să-i stârnești pofta (multe culori vii, fețe haioase din fructe);
- în cazul unui copil mofturos, introdu câte un fruct nou pe săptămână;
- include fructe în orice mâncare făcută în casă: în salate, printre legumele la grătar, în crumble sau alte prăjituri, salate de fructe, fructe congelate în sucuri de fructe, compoturi etc.;
- oferă-i fructe proaspete înainte de mesele principale, atunci când micuțului îi este cel mai foame;
- oferă-i fructe pe post de gustări între mese sau dacă refuză mesele principale ale zilei;
Toate fructele sunt sănătoase, indiferent de culoare, formă, textură ori tip. I le poți oferi copilului proaspete, congelate, conservate sau uscate. Poți să i le pregătești prin pasare în stare crudă, fierte pe aburi, în apă, coapte pe grătar, la cuptor sau chiar și prăjite (această ultimă formă fiind mai puțin recomandată).
Asigură-te că fructele pe care i le oferi sunt variate. Alege diferite culori și texturi (portocalii, verzi și roșii). În sezonul rece pot deveni puțin cam scumpe, așa că îți recomandăm să le folosești pe cele congelate sau de la conservă.
Nu-i oferi suc de fructe în defavoarea fructului întreg. Sucul fructelor este o bună sursă de vitamine, pe de o parte, însă, pe de altă parte, este mult prea bogat în zaharuri și mult prea sărac în fibre.
Invață-l să iubească și să accepte fructele în stare proaspătă. Dulciurile cu fructe îi cariază dinții și au zahăr
spală toate fructele pe care le consumi sub jet de apă. Nu e vorba despre pesticide, care par să se regăsească într-o cantitate destul de mică în fructe, însă prin spălare îndepărtezi orice bacterie care poate produce dereglări la nivel gastrointestinal.