- Ce întreabă alți părinți când vine vorba despre diversificare:
- Când se recomandă să înceapă diversificarea la bebeluși?
- Pediatrul recomandă diversificarea înainte de 6 luni?
- Ce trebuie să știi despre sistemul digestiv al bebelușilor
- Ce riscă un bebeluș care consumă mai puțin lapte în timp ce primește alimentație solidă
- Mâncarea în diversificare este doar o joacă pentru copil
- Cum stau lucrurile cu fierul la bebelușii alăptați
Primele mese solide ale bebelușului pot fi o piatră de încercare pentru orice părinte. E cu siguranța un pas uriaș în viața bebelușilor noștri care nu cunosc, până în acest moment, decât gustul laptelui matern sau al formulei de lapte praf. Odată cu împlinirea vârstei recomandate pentru începerea diversificării alimentației celui mic, e normal să apară și întrebările pline de îngrijorare ale noastre. Hai să căutăm răspunsurile împreună dar, înainte de toate, să desființăm niște mituri.
Ce întreabă alți părinți când vine vorba despre diversificare:
Știu o vecină care se jură că introducând cerealele de orez mai devreme de șase luni vei avea un copil care doarme toată noaptea. Am o prietenă care a început diversificarea alimentației fetiței ei de la 5 luni pentru că „părea flămândă“ (întinsese mâna după o banană din mâna mamei ei într-o zi). Am prieteni care au spus că bebelușul lor nu a fost interesat de altă mâncare în afară de lapte până la vârsta de 12 luni! Și mai știu pe cineva care spune că doctorul i-a recomandat să înceapă diversificarea cu cerealele de orez pentru că bebelușul ar avea un deficit de fier. Așadar, cu ce începem și, mai ales, când?
Faptul că fiica mea întinde mâna după ceea ce mănânc eu la doar 4 luni, nu este un semn clar că e pregătită de diversificare?
Nu. Ai putea avea orice în mână și ea să-și dorească ce ai tu, dar asta nu înseamnă că e pregătită pentru alimente solide. Înseamnă că a ajuns la stadiul de dezvoltare care o face să-și dorească să exploreze lumea din jurul ei. Ceea ce pentru bebeluși se întâmplă prin atingere și gust. Nu e semn că e pregătită de diversificare. Nevoia de a explora și cea de a mânca sunt două nevoi foarte diferite.
Eu am început diversificarea alimentației băiețelului meu la 4 luni și nu am avut niciodată probleme cu alergiile, nu este obez și e perfect sănătos. Nu pare să fi greșit cu nimic
Doar pentru că începeți diversificarea la patru luni nu înseamnă că micuțul va fi plin de eczeme, ca va lupta împotriva obezității și că va face alergii alimentare. Vor exista întotdeauna excepții de la „regulă“ sau de la studiile făcute. Există copii care au fost hrăniți cu formule de lapte și care nu au alergii, nu au astm și nici nu sunt obezi. Însă acesta nu este un motiv pentru a ignora importanța așteptării până la șase luni pentru a începe diversificarea sau pentru a alăpta prelungit. Există numeroase studii care arată că, dacă nu așteptați până la șase luni pentru a introduce alimentele solide, copilul poate avea un risc crescut de a fi supraponderal ca adult, ori că va scădea cantitatea de lapte matern și înlocuirea acestuia cu altfel de lapte ar putea avea repercusiuni asupra nivelului de fier al celui mic.
Când se recomandă să înceapă diversificarea la bebeluși?
Organizația Mondială a Sănătății, Asociația Australiană pentru Alăptare, La Leche League International, Consiliul Național Australian de Sănătate și Cercetare Medicală și Academia Americană de Pediatrie (mai sunt și alte instituții/clinici/experți), toate recomandă alăptarea exclusivă (deci nimic altceva decât laptele matern) până când bebelușul va avea aproximativ 6 luni. Descoperă: Multe retete bebelusi si copii in diversificare
Ce faci când pediatrul recomandă diversificarea înainte de 6 luni?
Din punct de vedere biologic, alăptarea este normalul. Ea oferă protecție. Intoleranțele alimentare care pot apărea au legătură cu sănătatea intestinelor și cu bacteriile pe care le avem sau nu în sistemul digestiv. Care este cea mai bună modalitate pentru bebelușii noștri de a avea sisteme digestive sănătoase, care funcționează optim? O burtică plină de bacterii bune. Iar cel mai bun mod de a face acest lucru? Alăptarea exclusivă timp de aproximativ 6 luni și continuarea alăptării până la 2 ani ȘI MAI MULT, deoarece există numai beneficii atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Există studii care spun că introducerea solidelor înainte de 6 luni ar reduce riscul ca micuții să dezvolte alergii. Nu există suficiente dovezi pentru a face această afirmație. Știm că bebelușii nu încep să producă enzime pentru a descompune alimentele înainte de aproximativ șase luni. Mucoasa intestinului unui bebeluș nu este pregătită de alte alimente decât în jurul vârstei de șase luni. Acest lucru înseamnă că proteinele alimentelor sunt capabile să treacă „prin“ această mucoasă, făcând ca anticorpii să fie produși și să înceapă un răspuns de tip alergic la alimente.
Dar ce faci când chiar pediatrul este cel care spune că ar trebui să începi diversificarea alimentației bebelușului înainte de 6 luni pentru că…
#1 Diversificarea… îl va ajuta pe bebe să doarmă toată noaptea
NU există studii care să susțină acest lucru. Există copii de 2 ani care servesc cina, apoi sunt alăptați 20 de minute și peste două ore se trezesc iar că vor să fie alăptați și apoi se trezeau 2 ore mai târziu pentru o altă porție de lapte matern. Bebelușii se trezesc pentru a fi alăptați din MULTE motive. Umplerea stomăcelelor cu alimente nu le va schimba tiparele de somn, ba chiar îi poate face să se trezească mai des!
#2 Incepem diverificarea deoarece … bebelușul e prea slab
Dacă pediatrul este îngrijorat de creșterea în greutate a bebelușului și soluția lui este introducerea altor alimente în afara laptelui matern, îți sugerăm să găsești un alt doctor. Dacă alăptezi, cere sfatul unui consultant internațional în alăptare (IBCLC) pentru a evalua greutatea bebelușului (creșterea în greutate pe parcursul primilor ani și procentele în funcție de graficul corect pentru bebelușii alăptați) pentru a analiza imaginea ca un ÎNTREG și pentru a evalua corect situația. Dacă greutatea bebelușul scade pe grafic în timp, NU ESTE din cauza cantității de lapte pe care o primește de la tine. Cere părerea pediatrului după ce te-ai sfătuit cu consultantul în alăptare, pentru a găsi adevărata problemă. Și ia în calcul că e posibil să nu existe deloc o problemă!
CITEȘTE ȘI: Creșterea în greutate la bebelușul alăptat
#3 La 4-5 luni… bebelușul tău are nevoie de mai mulți nutrienți
NU. Asta în niciun caz. Laptele matern și formula de lapte furnizează toți nutrienții de care are nevoie bebelușul pentru cel puțin primele 6 luni de viață și pentru mulți copii și peste această vârstă! Dacă însă te îngrijorează ceva, analizele sunt cele care pot da răspunsul la o eventuală problemă, nu cerealele cu vitamine adăugate și alte minerale sintetice.
#4 Ce trebuie să știi despre sistemul digestiv al bebelușilor
Că este este foarte diferit de cel al adulților! Corpul nostru este absolut uimitor. Până la aproximativ 6 luni, bebelușii au sistemul digestiv imatur, adică nedezvoltat în totalitate. Ce înseamnă asta?! Știm, sună derutant, dar înseamnă că, pur și simplu, sistemul lor digestiv nu este încă pregătit pentru orice intră în gurița lor și ajunge în tractul digestiv. Iată de ce:
👉 Tractul digestiv nu știe să lupte cu infecțiile provocate de bacterii și alți agenți patogeni care ar putea ajunge acolo prin intermediul altor alimente decât laptele matern. În primele 6 luni, sistemul lor digestiv produce enzime care vor avea acest rol de protecție.
👉Stomacul lor este foarte mic, de aceea e nevoie de hrăniri frecvente, în cantități mici. Laptele matern este bogat în grăsimi, fiind singurul capabil să-i ofere caloriile necesare în parametri optimi.
👉Chiar dacă poate digera carbohidrați și proteine, pancreasul bebelușilor produce cantități mult mai mici de enzime față de copiii mai mari. Enzimele din laptele matern ajută saliva bebelușului să compenseze acest neajuns.
👉Rinichii sunt încă nepregătiți să facă față alimentelor semisolide sau solide, care pot conține prea multă sare, producând deshidratare, dezechilibre electrolitice și absorbția insuficientă a substanțelor hrănitoare.
👉Pentru că nu au dinți și nici secreția salivară nu poate ajuta corespunzător la descompunerea amidonului din alimente, bebelușii nu ar trebui să primească altceva în afara laptelui matern până în jurul vârstei de 6 luni. Saliva începe să-și facă simțit rolul abia după apariția primilor dințișori (pe la 5-7 luni).
👉Să-i dai să mănânce mai mult ca să nu se mai trezească noaptea (o greșeală frecventă!), înseamnă să pui presiune asupra sistemului lor digestiv și astfel corpul lor să nu mai poată descompune alimentele și asimila substanțele nutritive într-un mod corespunzător.
De ce funcționează așa? Ei bine, bebelușii au nevoie în primele luni de viață de acest sistem uimitor, chiar dacă îl numim imatur, deoarece așa am fost creați, ca „ingredientele“ din laptele matern să-i ofere hrana cea mai sigură.
CITEȘTE ȘI: Diversificarea naturală la bebeluși pentru mamele la început de drum
Ce riscă un bebeluș care consumă mai puțin lapte în timp ce primește alimentație solidă
Până la 6 luni și chiar mai departe, spre 12 luni, laptele matern continuă să satisfacă multe nevoi nutriționale. Dacă oferim bebelușilor alimente solide prea des, prea devreme și prea mult, femeile care alăptează vor vedea că bebelușul va pierde în greutate, iar lor li se va diminua cantitatea de lapte. Ca să previi acest lucru, oferă-i sânul înainte de fiecare masă ce conține alimente solide. „Să-l umpli“ cu alimente solide doar pentru a te asigura că mănâncă nu are sens, pentru că nu vei face decât să nu-i mai oferi singura hrană pe care o poate digera așa cum trebuie și ale cărei componentele îi asigură toate nevoile nutriționale.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Mâncarea în diversificare este doar o joacă pentru copil
Motivul pentru care oamenii afirmă acest lucru se datorează faptului că mâncarea solidă oferită în primele câteva luni (de la 6 la 12 luni) reprezintă mai degrabă o explorare pentru cel mic, decât ceva care le umple burta ca să-i sature. S-ar putea să observi că îi place să mănânce alimente solide și este fericit să țină lingurița în mână și să o vâre în iaurt. Dacă da, este minunat! Cu toate acestea, nu îți face griji dacă are 9 luni și nu manifestă niciun interes pentru solide.
Laptele tău îi satisface nevoile nutriționale mult mai mult decât își dau seama mulți oameni. Laptele matern este un aliment cu o densitate incredibilă de nutrienți și se schimbă constant pentru a satisface nevoile copilului pe măsură ce acesta crește. Este recomandat să introduci alimente solide în jurul vârstei de 6 luni, dar nu îți face griji dacă nu copilul nu este foarte interesat de noile alimente până când va fi mai mare.
CITEȘTE ȘI: Reflexul de gag la bebeluși | Cum deosebim gag-ul de înec?
Cum stau lucrurile cu fierul la bebelușii alăptați
Copiii sănătoși, care primesc doar lapte matern, au de fapt suficiente depozite de fier pentru a rezista până la vârsta de cel puțin șase luni. O modalitate de a crește depozitele de fier ale bebelușului este întârzierea clampării cordonului ombilical la naștere.
Studiile arată că bebelușii pot primi astfel aproximativ 300 ml de sânge suplimentar dacă clamparea cordunului ombilical este întârziată după naștere, ceea ce duce la o creștere a nivelului de fier în corpul bebelușului și la depozite suficiente de fier pentru primele douăsprezece luni de viață. Și, nu, nu e vorba de o modă, chiar dacă tu asta crezi sau așa îți spun unii. Aceasta este abordarea biologic normală a modului în care nașterea are loc în mod natural. În urmă cu două sute de ani când o femeie năștea, mai întâi i se punea copilul pe piept, se bucurau unul de altul de întâlnire, placenta era expulzată și abia apoi tăiau cordonul ombilical al bebelușului. Niciodată imediat după naștere așa cum nu se întâmplă acest lucru imediat după naștere nici în cazul mamiferelor.
CITEȘTE ȘI: Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Scheme diversificare pe luni
Când bebelușul începe să mănânce solide, poți introduce alimente bogate în fier. Iată o listă scurtă:
• carne (de preferat pui de țară, curcan)
• ficat de pasăre
• ouă ecologice
• legume cu frunze verzi
• cartofi dulci
• dovlecei
Este important să incluzi și alimente bogate în vitamina C care ajută la absorbția fierului. Dacă ești îngrijorată de nivelul de fier al copilului, fă-i analize! Nu presupune doar că sunt scăzute pentru că bebelușul are 10 luni și abia mănâncă solide. Ar putea avea depozite de fier perfect normale și, cel mai probabil așa și este, dacă este un copil sănătos, ai întârziat clamparea cordonului ombilical la naștere, l-ai alăptat și nu i-ai oferit o mulțime de produse din lapte de vacă care pot afecta nivelul fierului.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Piure de avocado cu galbenus de ou pentru bebelusi de la 7 luni