Ce este gagul la bebelusi?
Reflexul de gag la bebelusi sau reflexul de vomă este unul dintre reflexele primare prezente la sugari și bebeluși. Acest reflex este declanșat atunci când partea din spate a limbii sau palatul moale al bebelușului este stimulată, determinând o contracție puternică a mușchilor gâtului și a diafragmei, care poate duce la regurgitarea alimentelor sau la apariția senzației de vomă.
Tu ai observat reflexul de gaga la bebe? Esti la inceputul diversificarii bebelusului si te ingrijoreaza reflexul de gag la bebelusi? Iata ce trebuie sa stii despre acesta. Cum deosebim gagul la bebelusi de inec? Deseori gagul la bebelusi este confundat cu inecul dar desi acestea sunt inrudite ele sunt totusi diferite. Toti avem acest mecanism de aparare numit gag si anume reflexul de a impinge mancarea afara daca este prea aproape de caile respiratorii diferenta este ca la adult reflexul de gag apare daca este stimulat spatele limbii, spre gat, pe cand la bebelusi punctul care provoaca gag este situat mult mai in fata pe limba.
Pana la varsta de 4-6 luni bebelusii au si reflexul de a impinge cu limba orice mancare ii ajunge in gura de aceea diversificarea nu se recomanda a fi inceputa inainte ca acest reflex de respingere sa dispara. Insa reflexul de gag la bebelusi este diferit si el apare la inceputul diversificarii, pana bebe invata sa gestioneze mancarea.
Reflexul de gag la bebelusi este parte a procesului de invatare si nu trebuie sa ne speriem cand apare, sa ne panicam si sa facem ceva ce ar putea inrautati situatia, caci majoritatea bebelusilor se descurca singuri atunci cand au gag. CITEȘTE ȘI: 10 ponturi pentru a începe diversificarea naturală (BLW) cu succes
Reflexul de gag la bebelusi – Cum deosebim gagul de inec?
Inecul se intampla atunci cand ceva blocheaza total sau partial caile respiratorii. Inecul este silentios, copilul se albastreste/invineteste, pe cand gagul este zgomotos, copilul se inroseste, tuseste, lacrimeaza, scoate mancarea afara sau chiar vomita. Desi este “spectaculos” gagul nu este periculos pe cand inecul da. Cand caile respiratorii sunt partial blocate copilul incepe sa tuseasca, ceea ce este foarte bine, fiind o metoda eficienta de eliberare a cailor respiratorii. Daca blocajul este total este nevoie de interventie, de aplicare a unor tehnici de prim-ajutor! Citeste mai multe aici despre manevra de salvare in caz de inec cu alimente. CITEȘTE ȘI: Riscuri posibile în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Reflexul de gag la bebelusi – Riscul de inec:
Oferirea de alimente necorespunzatoare varstei bebelusului! Pana la 3 ani nu ar trebui sa oferim copilului alune, migdale, nuci, rosii cherry netaiate in doua, boabe de strugure netaiate pe jumatate sau alte fructe mici cu samburi. O pozitie orientata spre spate a bebelusului. Este foarte important ca bebelusul sa fie hranit in pozitie verticala, fie la noi in brate fie intr-un scaun special, nu in scoica, nu in carucior inclinat.
Faptul ca altcineva baga mancare in gura bebelusului, de aceea autodiversificarea capata tot mai mult teren fiindca s-a dovedit ca bebelusul invata mai bine sa gestioneze mancarea daca se hraneste singur cu hrana adecvata si respectand anumite reguli, desigur. Revenind la gag, unii bebelusi au gag si cand isi baga mainile in gura, cand sug la san sau beau formula, cand beau apa. Iata cum putem sa-i ajutam:
- Daca este hranit cu biberon, aveti grija ca gaura tetinei sa fie de masura adecvata varstei copilului, caci daca este prea larga ii va veni o cantitate prea mare deodata.
- Daca alaptati si fluxul este foarte puternic, gasiti o pozitie de alaptare mai potrivita, cum ar fi bebelusul deasupra sanului.
- Nu fortati niciodata copilul sa manance mai mult decat vrea!
- Nu hraniti bebelusul in fata televizorului sau a altor “device”-uri distragatoare de atentie, el trebuie sa se concentreze la mancare.
- Nu lasati niciodata copilul nesupravegheat in timp ce mananca!
- Verificati daca bebelusul nu a pastrat mancare in gura la finalul mesei!
Citește și despre:
Bebe bagă totul în gură
Când bebe are diaree – Remedii care funcționează
Suptul degetului sau suzeta?
Cum îl putem scapa pe bebe de obiceiul de a băga totul în guriță
Reguli de igiena alimentara in bucatarie
Reflexul de gag la bebelusi – Măsuri de prevenție
Multi bebelusi, mai ales la inceputul diversificarii, au tendinta sa pastreze putina mancare intre gingie si obraz, ceea ce poate fi periculos cand ajung la orizontala. Puneti copilul sa va imite cascand gura sau verificati finut cu degetul avand grija sa nu impingeti mancarea in interior. Sau dati-i sa bea apa la final pentru a va asigura ca s-a dus eventuala mancare din gura. In concluzie, la inceputul diversificarii gagul este firesc, fie ca ati ales sa diversificati copilul cu piureuri, cu lingurita, fie ca ati mers pe blw. In principiu aceste gaguri sunt depasite cu succes de bebelusi, puteti observa ca ei nu par deranjati nici daca vomita in timpul mesei.
Noile cercetari arata ca bebelusii autodiversificati din start invata mai repede sa gestioneze gagurile deoarece ei detin controlul asupra a cat baga in gura si asta il ajuta sa se simta in siguranta. Reflexul de gag este o componenta importanta in invatarea gestionarii mancarii deoarece atunci cand bebelusul isi declanseaza acest reflex bagand o cantitate prea mare de mancare deodata el invata ca nu e bine sa faca asa ceva.
Foarte important este sa deosebim gag-ul de inec si sa stim ca gag-ul nu este un motiv de panica atata timp cat copilul este pozitionat vertical si nu exista riscul sa cada pe spate in timp ce mananca. CITEȘTE ȘI: Autodiversificarea celor 3 copii povestită de mamica psiholog și coach, Bianca Jula Nedelcu
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!