Nu stii ce sfaturi sa urmezi legate de diversificare, din multitudinea de idei de care esti inconjurata? Iata recomandarile cele mai potrivite, sustinute de organismele internationale de sanatate.
Momentul ideal pentru inceperea diversificarii inca suscita discutii contradictorii printre mamici si chiar si printre medici, nu toti fiind la curent cu recomandarile actuale ale organizatiilor internationale de sanatate si nu toti fiind specialisti in nutritia copilului.
Unele mame iau de bune sfaturile rudelor care considera ca diversificarea se incepe “ca pe vremuri”, de la 3 luni, sau li se pare emotionanta ideea ca bebelusul sa manance si altceva si se grabesc. Insa organismele internationale care se ocupa cu sanatatea copilului recomanda clar ca diversificarea sa nu se faca mai repede de 4 luni dar nici mai tarziu de 6 luni si jumatate.
Descopera aici GHIDUL COMPLET DIVERSIFICAREA BEBELUSULUI actualizat și completat cu toate recomandările OMS și ale pediatrilor.
Alina Papadopol, Medic Specialist Pediatrie, Masterand in Alergologie la Universitatea de Medicina din Southampton, Marea Britanie a vorbit mamelor in cadrul unui seminar despre diversificare despre ultimele tendinte in etapa de introducere a alimentelor solide in alimentatia bebelusului.
Ea le-a prezentat mamicilor principiile diversificarii si le-a vorbit despre noutatile in acest domeniu. Astfel nu se recomanda ca diversificarea sa inceapa mai devreme de 4 luni si mai tarziu de 6 luni si jumatate. Pentru ca bebelusii au tendinta de a accepta mai usor alimentele dulci, este bine ca diversificarea sa inceapa cu legumele, si apoi sa fie introduse fructele, iar in ceea ce priveste carnea, aceasta se introduce dupa primele saptamani, in niciun caz la 10 luni.
De ce incepem diverisifcarea? Introducerea alimentelor solide impreuna cu laptele are 2 beneficii majore:
- Nutritional: aport energetic intr-o forma mai solida candlaptele singur nu mai satisface cresterea.
- Dezvoltational: bebelusii au ocazia de a-si dezvolta abilitatea de a se hrani intr-un mod diferit decat doar prin supt, de a experimeta gusturi si texturi alimenare noi, atunci cand sunt pregatiti. OMS recomanda alaptarea exclusiva pana la 4-6 luni.
Cand un copil este pregatit sa primeasca altceva decat lapte el manifesta simultan urmatoarele “semnale”:
- Pot sta in fund singuri, nesprijiniti si isi sustin bine atat capul cat si corpul.
- Isi pot coordona bine mainile, ochii si gura astfel incat se pot uita la mancare, o pot apuca cu mana si o duc la gura singuri.
- Nu mai au reflexul de respingere a mancarii cu limba, care-i impiedica sa inghita hrana.
Foarte putini copii bifeaza toate acestea inainde de 6 luni prin urmare e de inteles de ce este varsta recomandata. A da piureuri cu lingurita unui bebelus de 3 luni sprijinit de perne nu se numeste diversificare corecta ci experiment cu posibile repercusiuni nocive asupra organismului copilului, este foarte important pentru dezvoltarea ulterioara sa nu ne grabim!
Exista unele manifestari ale bebelusului care sunt considerate de catre mame semne ca el este pregatit pentru diversificare dar de fapt NU e asa si anume:
- Isi mesteca pumnii
- Se trezeste des noaptea desi inainte dormea mai bine
- Consuma o cantitate mai mare de lapte matern sau formula
Acestea din urma nu sunt “semne de infometare” ci comportamente normale, unele datorate eruptiilor dentare, altele achizitiilor nou-dobandite.
Trezitul noaptea nu este neaparat semn de foame la acest moment! Ideal alimentele se introduc cat mama inca alapteaza!
Diversificarea este un proces de invatare.
Bebelusii isi dezvolta abilitatea de a se hrani si de a accepta cu placere noile gusturi si texturi doar daca li se ofera aceasta posibilitate….
Daca li se da doar mancare pasata si nu li se ofera finger foods inainte de varsta de 10 luni, este mai probabil ca vor fi foarte mofturosi la varsta de 3 ani comparativ cu ceilalti…(Northstone et al, 2001)
Semne ca trebuie sa ne oprim. Cand s-au saturat:
- Vor tine gura inchisa cand li se ofera mancare
- Isi intorc capul de la mancare
- Scuipa mancarea in mod repetat
- Plang sau incearca sa se ridice din scaun
- Isi fac greata si vomita
Baby led weaning versus traditional weaning? Pentru ca este greu de cuantificat aportul nutritional al acestei metode, medicii nu ar trebui sa o recomande ca metoda de start.
Diversificarea intre 4-6 luni, dar NU mai devreme de 4 luni
Se incepe treptat, mai intai legumele bine pasate, ca o supa crema. Se administreaza cu o lingurita de silicon.
Exemplu: 1 morcov+1/2 dovlecel+ pastranac
Ziua 1: 1 lingurita
Ziua 2: 2 lingurite
Ziua 3: 3 lingurite, din ziua 4: 40ml, ziua 6: 60 ml, crescand treptata pana cand se ajunge la 100-150ml
+ lapte completare
Dupa o saptamana, incepem cu fructele…
Exemplu: para, apoi mar, apoi mango, apoi banana
Ziua 1: o lingurita de zeama cu pulpa
Ziua 2: 2 lingurite
Ziua 3: 3 lingurite
+ lapte completare
Se introduce cate un fruct pe rand, la fiecare 4-5zile
Se recomanda la inceputul diversificarii sa incepem cu cereale fara gluten (orez, mei, porumb). Cele cu gluten le introducem treptat in jurul varstei de 8 luni. Cerealele se introduc de obicei seara pentru ca au un aport caloric ridicat si ofera senzatia de satietate peste noapte. De obicei cerealele nu se amesteca cu fructele pentru a nu le modifica gustul
Exemplu alimente introduse un perioada 6-9 luni:
Legume: radacinoase, dovlecel, ardei gras, cartof alb, cartof dulce, brocoli, fasole verde si pastai, spanac. Mai multe aici despre toate legumele.
Fructe: mere, pere, mango, capsuni, zmeura, afine, banane, nectarine, caise, avocado. Mai multe aici despre toate fructele.
Carne: pui, curcan, vita, iepure, miel, strut.
Peste alb: dorada, salau. Mai multe aici despre alimentele bogate in proteine.
Cereale: orez, mei, porumb. Mai multe aici despre toate cerealele.
Chiar daca bebelusii stramba din nas la piureul de legume, nu trebuie sa adaugati sare sau zahar in mancare. Aceste condimente nu se adauga in plus fata de cantitatea continuta deja in alimente. Iata si lista cu alimentele interzise bebelusilor:
- Mierea – exista un risc crescut de botulism
- Oua, carne, peste insuficient preparate termic
- Branzeturi nepasteurizate(risc de gastroenterite)
- Peste mare (rechin, balena) datorita continutului crescut de mercur
- Nuci intregi (risc de innec)
In sumar:
- Alimentele trebuie introduse pe rand, atunci cand bebelusul este pregatit.
- Expunerea precoce este asociata cu un risc scazut de alergii alimentare in viitor.
- Bebelusul trebuie sa fie incurajat sa incerce alimente noi, sa fie relaxat si inteles atunci cand nu mai doreste sa manace.
- Diversificarea este un proces de durata, necesita rabdare si perseverenta.
De asemenea nu trebuie sa aveti asteptari prea mari de la diversificare in sensul de a va imagina ca bebelusul va incepe sa manance cu spor 3 mese pe zi. Inceperea diversificarii are rolul de a familiariza bebelusul cu gusturi si texturi precum si rol de experienta sociala si anume de a sta la masa cu intreaga familie. Nu pierdeti din vedere ca tot laptele matern este principal sursa de nutrienti pana la 1 an si in plus apara in continuare micutul de infectii prin anticorpii transmisi.
In ceea ce priveste potentialele alergii alimentare specialistii au cazut de acord ca toate alimentele cu potential alergen, inclusiv untul de arahide, trebuie introduse in alimentatia copilului in primul an de viata, nu exista motive pentru a intarzia introducerea lor. Cercetarile pe tema riscurilor de alergii si momentul introducerii solidelor au aratat un risc scazut de alergii daca solidele se introduc intre 4 si 6 luni si jumatate. Dar diversificarea inceputa inainte de 4 luni sau dupa 7 luni a fost asociata cu risc crescut de alergii.
Indiferent ca alegeti autodiversificarea sau diversificarea cu piureuri trebuie sa tinem cont de urmatoarele:
Nu lasam niciodata copilul la masa nesupravegheat!
Exista risc de inec de aceea ideal este sa va informati cu privire la aceasta si sa urmati un curs de prim ajutor sau sa vizionati filmulete cu tehnici de procedare in caz de inec cu alimente.
Este bine sa lasam copilul sa atinga mancarea, chiar daca ni se pare ca “face dezastru”, este important atat pentru stimularea senzoriala cat si pentru exersarea deprinderii de a manca singur.
Nu forta niciodata copilul sa manance!!
Daca este dezinteresat asteapta pana la urmatoarea masa sau pana cand este pregatit. Masa trebuie sa fie un prilej de bucurie nu de stres.
Nu adauga sare sau zahar in mancarea bebelusului.
Ofera-i alimente bogate in fier.
Continua sa alaptezi la cerere, mesele de solide nu inlocuiesc nicio masa de lapte! Daca nu alaptezi continua sa-i dai formula pana la 1 an si apoi lapte integral de vaca sau de capra.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.