Mierea este pe buna dreptate considerata o minune a naturii. Aliment medicament, mierea este extrem de bogata in vitamine si minerale, iar proprietatile sale antivirale, antitumoarale si antibacteriene o fac sa fie folosita si in scop medicinal. Cand este sigur sa ii dai miere bebelusului tau? Mierea are proprietati cu adevarat miraculoase. Haideti sa aflam cand este momentul potrivit pentru a introduce mierea in alimentatia bebelusului. Exista un tip de miere recomandat pentru copii? Stii cum se ofera mierea celui mic astfel incat sa isi pastreze proprietatile?
Totul despre mierea la bebelusi si copii mici
Cand ii poti oferi bebelusului meu miere?
In aceasta privinta, lumea medicala este de acord. Abia dupa varsta de cel putin 1 an a bebelusului, micutul poate primi miere fara sa ii fie pusa in pericol sanatatea si chiar viata.
De ce este periculos sa ii oferi bebelusului miere inainte de varsta de 1 an?
Cauza pentru care bebelusilor mai mici de 1 an nu ar trebui sa li se dea miere este aceea ca se intampla uneori ca mierea sa fie contaminata cu o bacterie denumita Clostridium botulinum. Mierea poate fi contaminata cu sporii acestei bacterii sau cu toxina pe care o secreta aceasta, insa ambele variante sunt la fel de periculoase. Dupa varsta de un an copilul este mai rezistent la aceasta toxina extrem de puternica, iar tractul sau digestiv este deja colonizat cu o flora intestinala normala care inhiba dezvoltarea sporilor.
Mierea la bebelusi – Cum se manifesta botulismul?
La bebelusi botuslimul debuteaza cu constipatie, lipsa oricaror expresii faciale, plans slab, supt dificil si lipsit de putere. Incet incet se instaleaza paralizia musculaturii, care culmineaza cu paralizia muschilor respiratori. Este necesar ca bebelusul sa fie intubat si ventilat mecanic ca sa supravietuiasca, si nici in aceste conditii sansele sale nu sunt grozave!!
Pot adauga mierea in prajituri si alte alimente preparate termic inainte de varsta de 1 an?
Raspunsul medicilor este acelasi: NU. Temperatura cuptorului poate inactiva toxina botulinica, insa sporii sunt foarte rezistenti. Sporii pot fi distrusi doar printr-o combinatie de temperatura si presiune inalte, care pot fi obtinute doar in instalatii industriale, nu si intr-o bucatarie obisnuita.
Exista si alte riscuri asociate consumului de miere?
Mierea, ca si restul produselor apicole, este un cunoscut alergen. Desi este mai frecventa alergia la polen sau la propolis, nici cea la miere nu este imposibila. Prin urmare, daca ai un copil cu fond alergic, este bine sa fii precauta atunci cand ii oferi pentru prima oara miere.
Exista un tip de miere mai bun decat celelalte pentru copilul tau?
In principiu nu. Mierea variaza destul de mult ca aspect si ca aroma in functie de florile de sezon. Se pare ca si proprietatile sale terapeutice variaza in functie de florile din care este produsa. Atata timp cat este curata, fara adaosuri, cat timp albinele nu au suferit tratamente cu antibiotice sau nu au fost hranite cu (mult) sirop de zahar, mierea ar trebui sa fie in regula.
Cum se foloseste corect mierea?
In primul rand trebuie sa precizam ca mierea care se gaseste in magazin, ambalata, este miere pasteurizata. Pasteurizarea presupune o incalzire a mierii cu mult peste temperatura de 50 de grade, temperatura maxima la care mierea isi pastreaza nealterate calitatile. Specialistii spun ca practic mierea din supermarket este doar un alt indulcitor.
Prin urmare, daca vrei sa ii oferi copilului mai mult decat un alt indulcitor, trebuie sa gasesti o sursa sigura si serioasa de miere sanatoasa si naturala. Pentru a-si pastra calitatile mierea nu trebuie sa fie incalzita peste limita de 50 de grade. Asadar o poti adauga in ceai insa dupa ce acesta s-a mai racit. Daca vrei sa indulcesti diverse preparate, mierea trebuie adaugata la final. Copiii iubesc in general mierea oferita cu paine si unt. O lingurita de miere pe stomacul gol, dimineata, ajuta mult digestia si combate constipatia.
Tu cand ai inceput sa ii dai bebelusului miere si cum a tolerat-o?
Care e forma in care ii dai mierea si pe care o iubeste cel mai mult?
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.