In primele luni de viata sistemul digestiv al bebelusului este capabil sa digere numai lapte matern sau o formula asemanatoare. Momentul ideal pentru inceperea diversificarii este in jurul varstei de 6 luni.
Cea mai comuna greseala legata de diversificarea alimentatiei – Se incepe prea devreme sau prea tarziu
In ultimii ani recomandarile asociatiilor internationale de pediatrie s-au modificat destul de mult. Legat de momentul introducerii primului aliment solid este important de retinut:
- NU se incepe inainte de varsta de 4 luni (in niciun caz).
- diversificarea se incepe in perfecta stare de sanatate a sugarului (se merge la pediatru inainte).
- in prezent OMS recomanda diversificarea sa inceapa la 6 luni indiferent de modul de hranire a sugarului la san sau cu formula de lapte in functie de starea de sanatate si curba de dezvoltarea a copilului de la nastere.
- The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (
ESPGHAN) recomanda diversificarea bebelusilor intre 17 si 26 saptamani de viata. - American Academy of Pediatrics recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni.
Din urmatoarele motive ar trebui sa astepti cel putin 4 luni inainte de a incepe diversificarea alimentatiei bebelusului tau.
#1. Inainte de varsta de 4 luni sistemul digestiv al bebelusului este mult prea imatur sa digere alimente solide, ii lipsesc anumite enzime digestive. Pentru digestia amidonului prezent in cereale sau legume bebelusul are nevoie de enzima numita amilaza care lipseste la aceasta varsta.
#2. De asemenea, inainte de a implini 6 luni, organismul sau intampina dificultati daca trebuie sa digere anumite grasimi. Unele alimente vor tranzita tubul digestiv nedigerate si vor ajunge in scutec. Alimentele bogate in proteine animale cum ar fi: carnea, oul, lactatele administrate prea devreme ar putea afecta rinichii imaturi ai bebelusului.
CITEȘTE ȘI: 5 GREȘELI de evitat la început de diversificare a alimentației bebelușului
3. Din punct de vedere fizic bebelusul nu este suficient de dezvoltat pentru a consuma alimente solide. Inainte de cel putin 4 luni, muschii gatului nu sunt suficient de dezvoltati incat sa poate inghiti alimente solide. Tot in jurul varstei de 4 luni bebelusul deprinde abilitatea de a-si folosi limba pentru a transfera hrana din partea din fata in partea din spate a cavitatii bucale.
4. Atunci cand ii atingi limba cu lingurita, bebelusul reactioneaza impingand-o in fata si in spate, acest reflex de impingere al limbii numindu-se reflex de expulzare, reflex innascut care il impiedica sa nu se inece. Acest reflex dispare abia dupa varsta de 4 luni. Cand ii vei servi prima lingurita se poate intampla ca el sa scuipe mancarea sau sa inchida gura intr-un moment nepotrivit, semnificand ca bebelusul nu a deprins inca reflexul de impingere a limbii si nu ca nu ii este foame sau nu ii place mancarea.
5. Introducerea prematura a alimentelor solide a fost asociata cu aparitia problemelor de sanatate aparute mai tarziu in viata, cum ar fi obezitatea, alergiile alimentare si afectiunile respiratorii.
6. Alimentele solide nu vor ajuta bebelusul sa doarma mai bine noaptea sau sa nu se mai trezeasca. Trei sferturi din bebelusi la varsta de 3 luni dorm toata noaptea indiferent daca au inceput sau nu diversificarea.
CITEȘTE ȘI: Rețete diversificare bebeluși 6-12 luni
Riscurile la care sunt supusi bebelusii care incep diversificarea prea devreme (inainte de 4 luni):
- risc crescut de alergii.
- sistemul digestiv incomplet dezvoltat, nu poate digera altceva in afara de lapte.
- exista risc crescut de inec deoarece bebelusul nu stie sa inghita.
- alimentul solid ii poate da satietate dar fara aport caloric necesar in procesul de crestere.
Daca incepi diversificarea alimentatiei la o varsta frageda este greu sa-ti dai seama ca bebelusul s-a saturat!
Bebelusul iti transmite ca s-a saturat de lapte matern sau formula oprindu-se din supt sau adormind.
Inainte de a deprinde gestul de a-si intoarce capul pentru a refuza hrana, care apare in jurul varstei de 4-5 luni, nu stie cum sa iti transmita in alt mod ca s-a saturat.
Atunci cand ii dai hrana solida unui bebelus prea mic este foarte posibil sa il obligi sa manance prea mult. In timp ii poti afecta orarul de masa pe care organismul si-l regleaza singur. La fel ca adultii, bebelusii trebuie sa manance doar atunci cand le este foame.
Primele alimente pe care ar trebui sa le dai bebelusului tau sunt cele care se digera cel mai usor, sunt o sursa bune de fier si au cel mai redus risc de alergii.
Impreuna cu pediatrul care cunoaste evolutia copilului tau ar trebui sa decideti ce alimente sunt cele mai potrivite de administrat la inceputul diversificarii.
Semne care ar putea arata ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii alimentatiei:
- Bebelusul a implinit cel putin 4 luni.
- Bebelusul poate sta in scaun fara ajutor.
- Poate atinge diferite obiecte cu mainile.
- Isi poate controla muschii capului si a gatului si isi intoarce capul pentru a refuza hrana.
- Nu mai manifesta reflexul de expulzare.
- Daca, dupa mai multe incercari, mancarea ii iese imediat din gura, inseamna ca bebelusul nu este pregatit inca.
- Greutatea lui s-a dublat de la nastere sau cantareste peste 6,5 kg.
- Ii este foame dupa ce a mancat portia de lapte sau bea peste 900 ml de lapte pe zi.
- Devine curios cand cineva din aproprierea lui mananca.
CITEȘTE ȘI: Glutenul la bebelusi