Alergia reprezinta o reactie anormala a sistemului imunitar la anumite substante. Aceasta se intampla cand organismul nostru percepe un aliment ingerat ca pe o potentiala amenintare si in consecinta incepe sa produca anticorpi pentru a-i opune rezistenta.
O alergie dezvoltata in primii ani de viata poate afecta copilul pe termen lung sau foarte lung. Reactiile alergice pot aparea imediat dar si la o distanta de cateva zile.
Simptomele unei alergii pot fi foarte variate printre care:
- Eruptii cutanate, urticarie, ulcer bucal, iritabilitate.
- Manifestari digestive precum: diaree, flatulenta, greata, varsaturi, spasme, dureri abdominale.
- Dificultati de respitatie, secretii nazale apoase, umflarea fetei, ochilor,a buzelor;
- In cazuri grave, dar rare pot aparea convulsii, soc, deces.
Cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare sunt:
- Inceperea diversificarii prea devreme.
- Introducerea timpurie a alimentelor renumite ca pot provoca reactii alergice.
- Oferirea in exces a unui anumit aliment.
- Mostenirea genetica
- Aditivii alimentari.
Reactia alergica poate fi provocata doar de o cantitate mica, o singura lingurita din alimentul care se va dovedi alergen.
Una din princiala cauza a alergiilor alimentare este tocmai introducerea prematura a anumitor alimente. La inceperea diversificarii si chiar dupa varsta de 1 an este recomandat ca alimentele noi sa se introduca treptat si cu respectarea unui interval de 4 zile intre alimente diferite. Sunt specialisti care recomanda chiar un termen mai mare, de o saptamana intre alimente diferite.
Alimentele cu risc crescut de alergii alimentare si care se recomanda a fi introduse dupa varsta de 1 an sunt: albusul, laptele de vaca, cerealele cu gluten, arahidele, pestele, carnea de porc, ciocolata, drojdia, mustarul, tofu, capsunile, fructele de padure, sucurile de citrice.
Printre alimentele cu risc scazut de alergii se numara: marul, banana, caisa, cartofii dulci, morcovii, orezul, perele, prunele, sfecla rosie.
Tot dupa varsta de 1 an se recomanda si introducerea mierii de albine. Exista si specialisti care considera ca varsta cea mai potrivita pentru introducerea mierii este dupa varsta de 18 luni si chiar mai tarziu.
Alimentul la care un copil a avut o reactie alergica, chiar si moderata va fi scos din dieta obisnuita pentru cel putin cateva luni. Apoi se va testa din nou reactia alergica, la inceput cu cantitati foarte mici.
O alta cauza freventa a alergiilor este ereditatea.
Din nefericire alergiile se pot transmite. Statisticile arata ca daca un parinte sufera de o alergie probabilitatea ca copilul sa o mosteneasca este de 1 la 4, respectiv 25%. Daca ambii parinti au un fond alergic, copilul va fi cu atat mai mult expus la alergii, in jur de 40 %.
De asemenea admnistrarea in exces a unui aliment poate provoca la un moment dat o reactie alergica. Asadar rutina in alimentatie nu este doar plictisitoare ci si nesanatoasa. Din acest motiv nutritionistii ne recomanda un meniu echilibrat, foarte diversificat.
Specialistii atrag atentia tot mai des asupra aditivilor alimentari care de asemenea pot provoca reactii alergice. Bebelusilor si copiilor mici nu ar trebui sa li se ofere niciodata alimente ce contin aditivi.
Intreaba pediatrul copilului tau ce trebuie sa faci sau sa nu faci pentru a reduce riscul de aparitie a alergiilor !
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Ce trebuie sa stii despre intoleranta la gluten?
Intoleranta la lactoza si la proteina din laptele de vaca – cazeina
Cele mai cunoscute alergii alimentare
Fereste-l de intoxicatiile alimentare
Cum ne protejam copiii de pericolul capuselor?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.