Dupa varsta de 1 an incurajeaza tot mai mult copilul sa se hraneasca singur, chiar daca acest lucru presupune sa te pregatesti pentru mese dezordonate si mancare varsata aproape peste tot.
Bebelusii incearca sa se hraneasca singuri de cand le sunt oferite primele bucatele de mancare in jurul varstei de 8-10 luni. Bebelusii carora nu li s-a permis sa manance cu mana se pot hrani cu lingurita singuri putin mai tarziu.
La ce varsta invata copiii sa manance singuri?
Ca orice alta aptitudine , si mancatul trebuie invatat. Varsta la care copii invata sa manance singuri este foarte diferita de la copil la copil si este in mare parte influentata de atitudinea persoanei care hraneste copilul si bineinteles varsta de la care se incurajeaza copilul in acest sens.
Unii copii se hranesc singuri putin inainte de prima aniversare, in timp ce altii asteapta si la 3 ani sa fie hraniti de mama. Cu toate acestea varsta la care copilul poate coordona lingurita si se poate hrani bine singur este in jurul varstei de 15-18 luni. De asemenea copiii care merg mai devreme in colectivitate invata mai repede sa se hraneasca singuri, invatand prin imitatie.
Copilul este la o varsta numai buna de a exersa deprinderi precum muscatul si mestecatul, ducerea linguritei si canei la gura. De indata ce copilul este interesat de a bea lichide din cana incearca sa renunti la biberon.
Pot trece si pana la cateva saptamani pana cand copilul invata sa tina lingurita bine si cum sa ia mancarea din castronel si alte cateva pana invata cum sa o rasuceasca astfel incat sa piarda cat mai putin din mancare in timp ce o duce la gura.
La inceput copii mananca dezordonat, unii pot scuipa mancarea sau arunca castronelul cu mancare pe jos
Chiar daca iti este greu sa accepti unele manifestari ale copilului, toate au pana la urma un rost educativ. Asa ca lasa-l sa-si bage mainile in castronel, sa-si suga degetele, sa intinda mancarea pe masa sau pe el.
Copilul face toate aceste gesturi pentru a experimenta, nu pentru a te provoca. Daca nu agreeazi aceste lucruri si mai degraba preferi sa hranesti tu copilul pentru a evita micul dezastru de dupa masa, mai gandeste-te.
Cand ai un copil mic mizeria si petele de mancare sunt normale. In timp, conservarea acestui obicei va avea ca rezultat un copil ce nu va invata sa manance decat foarte tarziu, uneori dupa varsta de 3-4 ani.
Renunta la impulsul de a pastra curetenia si incurajeaza-l sa manance singur. Nu uita sa-i sufleci maneca de la bluza si sa-i pui bavetica, exista unele speciale cu tot cu brate. Sub scaunul de masa al copilului e indicat sa ai doar gresie deoarece se curata usor.
In jurul varstei de 2 ani majoritatea copiilor se hranesc singuri cu lingurita, fara a varsa prea multa mancare, beau singuri dintr-o cana cu orifiu sau cu pai, mananca alimente ce trebuie mestecate bine.
Micutii vostri de la varsta au inceput sa manance singuri?
Te-ar mai putea interesa:
Alimentatia copilului dupa varsta de 1 an
Cum il inveti obiceiuri alimentare sanatoase
3 motive pentru care piticul tau refuza sa manance
Importanta lactatelor in alimentatia copiilor
Oul – un aliment complet
Cum obtii mai multi nutrienti ?