Toti mai multi specialisti avertizeaza ca modul in care parintii isi hranesc copii in primii ani de viata sta la baza sanatatii lor in viitor. Daca te-ai intrebat ce trebuie sa faci pentru ca bebelusul tau sa creasca sanatos si sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase noi incercam sa-ti oferim cateva sugestii in randurile care urmeaza.
Ai putea realiza acest lucru fiind selectiva in alegerea alimentelor dar in acelasi timp pregatind mancaruri sanatoase care includ o varietate de alimente si dupa metode care le pastreaza calitatile, dandu-i masa la ore fixe si impreuna cu toata familia cat se poate de des.
Oferind copilului in primii ani de viata alimente sanatoase cu textura si arome diferite sporesti sansele ca pe viitor sa accepte alimente noi cu usurinta.
Decat sa-i oferi copilului bauturi acidulate sau sucuri din comert mai bine investeste, daca nu ai facut-o pana acum, intr-un storcator performat de fructe si legume. Cu toate acestea, nu ii oferi mai mult de 180-200 ml se suc intr-o zi.
Majoritatea parintilor incearca sa creeze un comportament alimentar sanatos prin controlul consumului de alimente. Copii ar trebui sa fie lasati sa decida singuri cat trebuie sa manance. Mai important este sa te preocupe unde, cand si ce anume mananca copilul tau.
Un program de 3 mese principale pe zi si 2 gustari este potrivit pentru toata lumea inclusiv pentru copii.
Faptul ca va manca la o masa mai mult si la alta mai putin este absolut normal. Un alt obicei pe care ar trebui sa-l deprinda copilul se refera la faptul ca mancarea se consuma doar in locurile speciale de servit masa, la masa. Acest obicei te va scuti de multe neplaceri pe termen lung.
Copii observa comportamentul parintilor si invata de la ei.
Daca el observa ca tatal nu serveste masa cu toata familia in bucatarie, preferand alta camera poate intelege ca masa se poate lua oriunde si ca ora mesei nu este foarte importanta.
Luati masa in familie cat mai des posibil si creeaza o atmosfera placuta in timpul mesei.
Incepe din timp sa-l inveti bunele maniere.
Foloseste “te rog”si “multumesc” atunci cand il rogi sa iti dea ceva. Daca versi sau spargi o farfurie sau un pahar nu te supara si ai grija sa-ti ceri scuze. Felicita copilul cand face un lucru bun cum ar fi de exemplu ca a mancat singur toata portia. Incearca sa reduci cat mai mult criticile,sa fii intelegatoare si sa-i explici copilului de ce este bine sa faca anumite lucruri.
Ofera-i dulciuri cu masura!
Daca alegi sa-i oferi desert sau gustare reprezentata de dulciuri, opteaza pentru cele preparate in casa si care nu abunda in coloranti, conservanti si foarte mult zahar.
Rolul tau este sa-i controlezi cantitatea pe care o mananca din aceste alimente, portiile din cofetarii sunt prea mari pentru cantitatea de dulciuri permisa copiilor. Dulciurile preferate ale copiilor ar trebui sa fie fructele.
Cate sare ar trebui sa pun in mancare ?
Referitor la consumul de sare trebuie sa stii ca un copil cu varsta intre 1-3 ani are nevoie doar de 300 mg se sare pe zi. Cu titlu de exemplu cativa covrigei contin 250-500 mg de sare.
Sfaturi simple de urmat:
- Ofera-i copilului 3 mese principale si 2 gustari pe zi;
- Include in meniul familiei o diversitate de alimente si preparale dupa metode ce le pastreaza cel mai mult calitatile nutritive;
- Incearca sa-i oferi in fiecare zi minim 3-5 alimente diferite;
- Luati masa in familie cat se poate de des;
- Mancati la masa si evitati gustarile in fata televizorului;
- Ofera-i sucuri proaspat stoarse in casa in cantitate de 180-200 ml pe zi, completeaza-i nevoia de lichide cu apa plata;
- Dulciurile ar fi mai putin daunatoare daca sunt preparate in casa;
- Nu ii oferi variante simple de mic dejun reprezentate de crenvusti, salamuri, preparate din carne si mancare de tipul junk food cat mai mult timp posibil.
- Masa ar trebui sa fie un moment placut asa ca nu il critica atunci cand este la masa.
Incepe din timp
Ofera-i copilului tau multe fructe si legume proaspete, intr-o paleta bogata de culori, maximizand doza de substante hranitoare. Este mult mai usor sa previi adoptarea unei diete necorespunzatoare calitativ, decat sa o corectezi.
Odata ce copilul s-a obisnuit cu un regim bazat pe alimente inalt procesate si rafinate, cu adaosuri mari de sare, zahar, grasimi, potentatori de aroma, nu-i va face placere sa renunte la ele.