Oul este un aliment complet continand toate substantele necesare dezvoltarii copiilor si adolescentilor. Oul contine toti cei 8 aminoacizi esentiali si proteine de inalta calitate considerate etalon in evaluarea proteinelor.
Oul este una din putinele surse alimentare de vitamina D necesara pentru absorbtia calciului si fixarea lui in oase. Copii au nevoie de cantitati semnificative de vitamina D, iar oul este sursa ideala. Galbenusul de ou se poate introduce in alimentatia copilului dupa varsta de 6 – 7 luni treptat, oferind cate un sfert in fiecare saptamana, iar albusul dupa varsta de 1 an.
Oul este cel mai echilibrat aliment dar care nu contine glucide si vitamina C.
Alaturi de ficat si unt, oul este o sursa bogata de vitamina A.
De asemenea oul este o sursa de vitamina B12 necesara formarii globulelor rosii din sange si functionarii sistemului nervos.
Un ou furnizeaza:
- 40% din doza zilnica de proteine;
- 50% din necesarul de vitamina A pentru un copil si 20 % pentru adult;
- 25% din doza zilnica de fosfor pentru copii si 17% pentru adulti;
- 15% din doza zilnica de fier;
- 76% din doza zilnica de biotina;
- 50% din doza zilnica de vitamina B3;
- 90% din doza zilnica de vitamina B6;
- 40% din doza zilnica de vitamina B2;
- 90% din doza zilnica de vitamina B1;
Toate ouale contin colesterol, insa important este procentul de grasimi saturate (grasimile rele) care este mai putin de 2 grame la un ou in timp ce procentul de grasimi nesaturate (grasimile bune) este de 4 grame. Si nu uita ca bebelusii si copii mici au nevoie de grasimi.
Pentru a verifica prospetimea unui ou scufunda-l intr-un vas.
Oul proaspat va sta la fund, daca pluteste este prea vechi pentru a fi consumat. Daca se rastoarna are 3-4 zile, daca sta drept are aproximativ 10 zile. Miscarea unui ou in apa este determinata de cantitatea de aer de sub coaja, care patrunde incet intr-o anumita perioada de timp. Cu cat este mai mult aer, cu atat se ridica mai mult oul in apa. Ouale mai vechi au albusuri apoase, in loc de albusuri groase si consistente.
Nu oferi niciodata oua crude copiilor.
Salmonela este o bacterie foarte periculoasa care ar putea fi pe coaja oualor sau in interiorul lor. De aceea trebuie sa le gatesti bine, mai ales daca sunt de tara. De asemenea este de evitat contactul oualor crude cu alte alimente, cu blaturile de bucatarie sau tacamurile. Dezinfecteaza-le si spalate pe maini ori de cate ori intri in contact cu un ou crud.
Multe retete necesita oua la temperature camerei, ceea ce nu este o idea foarte buna deoarece favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. In schimb ai putea pune ouale de la frigider in apa putin calduta timp de 5 minute inainte de a le folosi.
Ouale trebuie refrigerate atat inainte, cat si dupa gatire.
Pune-le in frigider imediat dupa ce le-ai gatit, pentru a reduce la minim durata de timp in care ouale se afla in intervalul de temperatura care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Bacteriile se dezvolta cel mai bine la temperatura camerei si la temperatura corpului.
Foloseste apa in care au fiert ouale, dupa ce s-a racit pentru a uda plantele. Mineralele care s-au dizolvat in apa de la cojile de ou sunt un ingrasamant natural, foarte bun. Cojile de ou ar putea fi macinate si folosite ca pudra pentru a fertiliza plantele de acasa.
Te-ar mai putea interesa:
Alimentatia copilului dupa varsta de 1 an
Cum il inveti obiceiuri alimentare sanatoase
3 motive pentru care piticul tau refuza sa manance
Importanta lactatelor in alimentatia copiilor
Oul – un aliment complet
Cum obtii mai multi nutrienti ?
Ajuta-l sa exploreze in siguranta
Unele din temerile copiilor mici
Ce faci cand copilul are un acces de furie ?
Cum faci o alegere potrivita a bonei ?
Copilul tau musca? Uite ce sa faci
Incurajeaza-l sa manance singur
Repere ale dezvoltarii motricitatii de la 1 la 3 ani
Cauzele alergiilor alimentare
Cele mai cunoscute alergii alimentare
Fereste-l de intoxicatiile alimentare
Legatura dintre antibiotice si colita pseudomembranoasa
5 obiecte pe care copii le pot inghiti
Cum alegem gradinita potrivita pentru copilul nostru?
Cine si cand are voie sa spune NU?
Cu bona sau la gradinita?
Cum ne protejam copiii de pericolul capuselor?
Bolile parazitare la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.