Cerealele pe baza de grau nu reprezinta unele din primele alimente solide ale bebelusului deoarece prezinta risc de alergii datorita glutenului, unul din alergenii cei mai raspanditi.
Cand se introduc cerealele pe baza de grau la bebelusi?
Graul face parte din categoria cerealelor cu gluten, alaturi de secara, orz, si ar putea fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni. In unele cazuri in urma cu cativa ani se recomanda introducerea cerealelor cu gluten, deci si a graului dupa varsta de 1 an mai ales in cazuri cu istoric de alergii.
CITEȘTE ȘI: Glutenul la bebeluși – Periculos sau nu
Graul este o sursa buna de fier, vitaminele B si vitamina E. O lingura de germeni de grau furnizeaza 4 g de proteine, 20% de vitamina E, 20% de acid folic, 10 % de vitamina B1 si 6% de fier din DZR pentru un adult.
Soiurile de grau spelta si kamut sunt mai putin alergene decat graul obisnuit si mai nutritive, continand mai multe lipide, proteine, vitamine si minerale. Kamutul este stramosul graului dur si nu a suferit nici o modificare genetica. Are boabele mai mari si este cultivat in agricultura ecologica. Acesta contine cu 30 % mai multe proteine vegetale decat graul obisnuit.
Introducerea graului la varste mici pentru a evita intoleranta la gluten?
Exista studii care sustin ca graul ar trebui introdus in alimentatie intre 4 si 6 luni, pentru a evita ca bebelusul sa dezvolte fenomene alergice sau intoleranta. Se sustine cu cat introducerea glutenului se face mai tarziu, cu atat e mai mare riscul de aparitie a alergiilor, deoarece sistemul imunitar este mai bine dezvoltat si reactioneaza mai puternic. O alta posibila explicatie pentru frecventa fenomenelor alergice in cazul amanarii introducerii glutenului dupa varsta de 8 luni ar fi aceea ca exista o tendinta de a-i oferi copilului o cantitate mai mare de grau (faina de grau) cand copilul e mai mare. In prezent se considera ca incepand cu varsta de 6 luni, bebelusului ii poate fi oferit orice aliment, indiferent daca este sau nu considerat ca avand potential alergen, deoarece se crede ca varsta la care i se ofera pentru prima oara nu influenteaza in nici un fel dezvoltarea sau nu a alergiei.
Cum se pregatesc cerealele pe baza de grau pentru bebelusi?
De cele mai multe ori variantele de cereale cu gluten pentru bebelusi sunt formate din mixuri de mai multe fainuri. Pe cat posibil, se va incerca introducerea individuala a cerealelor inainte de a oferi amestecuri de 6-8 cereale la un loc. Cand bebelusul a inceput deja sa mestece ii poti oferi miez de paine facuta in casa. Painea integrala contine de 2 ori mai multe fibre decat cea alba. Un sortiment de paine potrivit pentru copii este painea graham.
Sticks-urile si covrigeii sunt produse de patiserie, avand multe grasimi (de cele mai multe ori margarina, apoi ulei) sau fiind chiar prajite in ulei. Inlocuieste aceste alimente sarace in substante nutritive cu biscuiti facuti in casa din faina de grau spelta sau kamut, unt si stafide. Graul spelta are un gust deosebit, amintind de cel de nuca.
Asocieri corecte ale graului cu alte alimente:
Graul se asociaza bine cu alte cereale si cu majoritatea legumelor si verdeturilor.
Afla cum se introduc in alimentatia bebelusului si celelalte cereale:
Orezul Graul Ovazul Orzul Secara Porumbul Pastele Quinoa Meiul