Orzul face parte din categoria cerealelor cu gluten, alaturi de grau, secara si orz, si ar putea fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni. Orzul este foarte nutritiv, fiind o sursa buna de vitamine, minerale, enzime si proteine de origine vegetala.
Ca si ovazul, orzul contine o cantitate redusa de gluten si din acest motiv nu prezinta riscuri alergenice atat de ridicate precum graul astfel ca ai putea incerca sa-l introduci devreme in alimentatia copilului. Intreaba pediatrul care urmareste evolutia lunara a copilului tau cand este momentul potrivit sa introduci acest aliment.
Glutenul din cereale este unul din alergenii cei mai raspanditi, iritand peretii intestinului si provocand boala celiaca (intoleranta la gluten). Odata declansata aceasta sensibilitate va fi necesar sa se elimine din alimentatie toate alimentele ce contin faina provenita din cereale cu gluten.
In urma cu cativa ani OMS și specialistii in pediatrie recomandau sa astepti pana ce bebelusul va implini varsta de 1 an inainte de a introduce cerealele cu gluten, mai ales daca aveti in familie cazuri cu alergie la gluten. In prezent se recomanda introducerea alergenilor, deci si a glutenului, chiar de la inceputul diversificarii pentru a reduce riscul de alergii.
Pana la varsta de 1 an este recomandat sa alegi cereale speciale pentru bebelusi, imbogatite cu fier, deoarece sunt mai usor digerabile. Evita-le pe cele cu adaos de zahar. Cerealele integrale la aceasta varsta ar putea intampina dificultati la digestie si ar putea provoca unele probleme, cum ar fi flatulenta.
Orzul este o sursa buna fibre solubile si insolubile, proteine vegetale, vitamina A si acid folic. Mai contine vitaminele B1, B2,B3 si minerale precum: potasiu, calciu,magneziu, fosfor si fier.
Cum se pregatesc cerealele pe baza de orz pentru bebelusi:
Orzul se numara printe cerealele din compozitia variantelor pentru bebelusi, acestea fiind o alegere potrivita pentru inceputul diversificarii. Se pot prepara cu apa sau cu lapte. Exista si cereale pentru bebelusi care nu contin lapte si le-ai putea pregati doar cu apa. Pe cat posibil, se recomanda introducerea individuala a cerealelor. In cazul in care copilul are o alergie la una dintre ele este greu apoi de stabilit care provoaca probleme.
Asocieri corecte ale orzului cu alte alimente:
Orzul se asociaza bine cu alte cereale, cu legume, cu fructe sau cu iaurt. Poate fi adaugat la budinci, pilafuri, retete de paine facuta in casa, supe si tocane.
Afla cum se introduc in alimentatia bebelusului si celelalte cereale:
Orezul Graul Ovazul Orzul Secara Porumbul Pastele Quinoa Meiul