Intoleranta la gluten nu este acelasi lucru cu boala celiaca. Aceasta este o afectiune digestiva care exclude consumul alimentelor ce contin cea mai mica urma de gluten. Poate sa apara la orice varsta, majoritatea persoanelor care o dezvolta fiind predispuse genetic. Persoanele afectate pot suferi de crampe, dureri abdominale, scaune diareice, malabsorbtie, calitatea vietii fiind destul de afectata. Desi este o afectiune foarte suparatoare de indata ce consumul alimentelor cu gluten inceteaza aceste simptome dispar imediat.
Ce este glutenul?
Glutenul este proteina prezenta in cereale fiind considerata unul dintre cei mai cunoscuti alergeni alimentari. Cerealele care contin gluten sunt graul, secara, orzul si mai putin ovazul. Cerealele se cultina de aproximativ 10 000 ani si din acest motiv se considera ca sistemul digestiv al omului nu a invat cum sa le digere suficient de bine. Sistemul imunitar al persoanelor cu intoleranta la gluten considera acesta proteina (glutenul) ca fiind daunatoare, reactionand si producand inflamatii la nivelul intestinului, neplaceri digestive, iritatii ale pielii, dureri articulare si chiar incetinirea procesului de crestere. In unele cazuri intoleranta la gluten este temporara si copiii o depasesc dupa varsta de 2-3 ani. Desi este o afectiune destul de rara, afectand 1 adult la 100, o parte din persoanele afectate vor avea o sensibilitate permanenta la gluten.
Ce trebuie sa fac pentru a-mi proteja bebelusul?
Daca familia ta are un istoric de boala celiaca sau intoleranta la gluten este recomandat sa amani introducerea cerealelor, in afara orezului, dupa varsta de 1 an. De fapt, pe un fond alergic majoritatea alimentelor trebuie introduse cu atentie sporita. Introducerea prea rapida a cerealelor cu gluten dar si cu intarziere poate creste riscul aparitiei intolerantei la gluten. Atunci cand un membru al familiei sufera ce celiachie sansele ca si copilul sa fie afectat sunt de 5-15%.
Debutul bolii se poate instala imediat dar si la o distanta de cateva saptamani dupa introducerea cerealelor cu gluten in alimentatia copilului. Majoritatea copiilor dezvolta aceasta afectiune intre varsta de 6 luni si 2 ani. Copiii afectati de intoleranta la gluten manifesta probleme digestive (diaree, varsaturi, crampe abdominal dupa ingestia alimentelor care contin gluten), malabsorbtie, scadere in greutate si in consecinta incetiniri in crestere, anemie, rahitism. Copiii pot deveni de asemenea agitati si anxiosi.
Ce investigatii sunt necesare pentru depistarea intolerantei la gluten si care este tratamentul?
Boala poate fi identificata prin teste simple de laborator, care masoara nivelurile gliadinei sau printr-o endoscopie digestiva. Avand in vedere ca intoleranta la gluten afecteaza in principal intestinul subtire aceasta procedura este destul de dificila, deoarece doctorul gastroenterolog ar trebui sa intre cu endoscopul pe tot intestinul gros pentru a ajunge la cel subtire. O alta varianta de investigare a intestinului subtire ar putea fi capsula endoscopica.
Citește și despre:
Cele mai cunoscute alergii alimentare
Intoleranta la lactoza si alergia la proteina din laptele de vaca
Intoleranţă la histamină sau alergie? Lista alimentelor bogate în histamină
Vinetele la bebeluși | Când și cum se introduc în meniul copiilor
Zgârieturi, julituri, tăieturi? Primul ajutor
Tratamentul consta in excluderea totala a acelor alimente care au si cea mai mica urma de gluten. Simptomele dispar apoi chiar si dupa cateva zile. In timpul alimentatiei fara guten mucoasa intestinala se reface. In cazuri de intoleranta la gluten un plan de alimentatie alcatuit de medicul nutritionist este binevenit. O dieta fara gluten este absolut necesara deoarece la ingestia unor alimente cu cea mai mica urma de gluten simptomele suparatoare reapar. Din acest motiv trebuie verificate cu atentie toate etichetele produselor alimentare cumparate, producatorii avand obligatia sa mentioneze prezenta glutenului.
Daca copilul meu are intoleranta la gluten acest lucru presupune renuntarea totala la paine?
Nu, neaparat. Daca achizitionezi un aparat de facut paine poti folosi retete care includ fainuri fara gluten. Acestea se gasesc in principal in magazinele naturiste. Painea alba fara gluten, painea cu morcovi, painea cu cartofi, painea cu seminte, painea cu orez sau cea cu masline pot fi alternative sanatoase la painea clasica pe baza de faina de grau. Cu acelasi aparat pot fi preparate diverse aluaturi de cozonac sau chec.
Te-ar mai putea interesa:
Alimentatia copilului dupa varsta de 1 an
Cum il inveti obiceiuri alimentare sanatoase
Cum obtii mai multi nutrienti ?
Incurajeaza-l sa manance singur
Cauzele alergiilor alimentare
Cele mai cunoscute alergii alimentare
Fereste-l de intoxicatiile alimentare
Cum ne protejam copiii de pericolul capuselor?
Bolile parazitare la copii
Legatura dintre antibiotice si colita pseudomembranoasa
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.