De indata ce pe corpul bebelusului apar orice fel de leziuni, fie ca e vorba de o singura bubita sau de mai multe, de un punct rosu minuscul sau de o veritabila eruptie, tinzi sa intri in panica. Sa fie o reactie alergica sau sunt intepaturi de insecte?
De ce se vad piscaturile de insecte?
Chiar daca poate nu te-ai gandit niciodata la asta, e un moment bun sa o faci acum: de ce oare intepaturile de insecte se inrosesc, se umfla, te mananca?
Raspunsul este simplu. Toate reactiile care insotesc piscaturile de insecte sunt declansate de un raspuns alergic local la veninul acestora.
Unele insecte, cum sunt viespile sau albinele, au un venin propriu-zis pe care il folosesc in scop de autoaparare si pentru protejarea familiei si a cuibului din care fac parte. Alte insecte, cum e tantarul, nu au un venin propriu-zis ci o saliva ce contine o substanta anestezica.
Astfel, nu vei simti momentul intepaturii, iar tantarul este liber sa suga sange pe saturate. Totusi, atat veninul din primul caz cat si substanta secretata de tantar declanseaza in corp o mini-reactie alergica.
De cele mai multe ori aceasta reactie ramane locala, dar exista si cazuri rare in care reactia alergica la intepatura de insecte evolueaza violent mergand pana la soc anafilactic.
De ce insectele nu pisca pe toata lumea?
Ai doi micuti si ai observat ca pe copilul cel mare il pisca toti tantarii, iar cel mic pare sa fie ocolit de catre insecte? Este doar o impresie ca unii dintre noi atrag mai multe insecte decat alti.
De fapt este vorba de reactivitatea diferita a fiecarui organism. O persoana cu un fond atopic, cu istoric de diverse alergii, e probabil sa reactioneze mai violent la intepaturile de insecte decat cineva care nu are nici un fel de alergie.
Cum deosebim intepaturile de insecte de alergiile de alta natura?
Aspectul intepaturilor de insecte este in general diferit. De cele mai multe ori in cazul intepaturii de insecte se observa punctul de insertie. Acesta este un punct cat un varf de ac, de culoare mai rosie decat restul leziunii, situat cumva in centrul acesteia si care reprezinta exact locul in care insecta si-a infipt acul. In cazul urticariei acest punct lipseste.
Urticaria apare in zone diferite de corp. De cele mai multe ori apare pe zone mai extinse, cu mai multe bube/bubite deodata. Aceste bube persista o zi, doua, dispar si reapar in alta zona a corpului. Prin comparatie piscaturile de insecte raman constante ca localizare.
Piscaturile de insecte pot fi dureroase. Muscatura de paianjen, intepatura de albina sau de viespe sunt in general dureroase. In acest caz leziunea este unica, de dimensiuni mari, dura, umflata, rosie si destul de extinsa.
Piscaturile de tantari apar doar pe zonele de piele descoperita, expusa. Prin comparatie, urticaria se manifesta prin aparitia mai multor bube al caror aspect poate varia destul de mult dar care nu respecta nici un tipar cu privire la localizare. Urticaria e insotita de mancarime intensa, dar nu de durere.
Cum se trateaza?
Avand in vedere ca in final si urticaria si intepaturile de insecte sunt legate de o reactie alergica, tratamentul poate fi similar.
O urticarie usoara sau cateva piscaturi de purice sau de tantari se trateaza aplicand local mixtura mentolata sau gel de arnica, ce vor calma roseata si mancarimea. In cazul unei urticarii extinse, puternice, poate fi necesara administrarea unui antialergic pe cale sistemica. Medicul iti poate recomanda un siropel care sa il ajute pe cel mic sa depaseasca momentul.
O piscatura de paianjen care s-a umflat peste masura poate fi tratata local cu un medicament pe baza de cortizon, care sa diminueze reactia inflamatorie locala.
In cazul in care pe corpul copilului apar mai multe bube care il deranjeaza intens, iar tu suspectezi o alergie, este bine sa consulti medicul pediatru. Nu uita ca exista si boli infectioase care pot sa se manifeste prin aparitia de bubite pe intregul corp si ca nu intotdeauna ele sunt insotite de febra.