Se stie ca varsta mamei poate influenta riscul de manifestare a unei boli genetice la copil. Sa fie insa doar mamele implicate in acest fenomen, sau este si varsta tatalui importanta?
Stiinta spune ca o varsta de peste 35 de ani a mamei este asociata unui risc rescut de aparitie a sindromului Down la bebelus. De asemenea, medicii obstetricieni sustin ca diverse malformatii fetale sunt mai frecvent intalnite in cazul in care gravidele au mai mult de 35 de ani. Faptul ca fertilitatea masculina se conserva practic toata viata barbatului si ca nu el poarta bebelusul in pantece timp de 9 luni ne face sa credem ca varsta acestuia este mai putin importanta atunci cand vine vorba de conceptie. Sa fie lucrurile chiar asa?
Varsta tatalui si sarcina
Desi se cunosc cazuri de barbati foarte inaintati in varsta care au devenit tati, stiinta demonstreaza ca fertilitatea masculina scade odata cu trecerea anilor. Spermatozoizii au o durata de viata mai scurta, se deplaseaza mai incet si au diverse anomalii de forma care ii fac sa fie incapabili sa fecundeze ovulul.
In anul 2008 mai multe studii stiintifice dovedisera deja existenta unei legaturi intre varsta tatalui si riscul crescut de avort spontan si moarte fetala intrauterina. Ulterior s-a stabilit faptul ca varsta inaintata a tatalui este corelata cu greutate fetala mica la nastere.
Varsta tatalui si sarcina – Care este varsta-problema?
Cercetatorii sustin ca o varsta de peste 45 de ani a tatalui este in general asociata unui risc crescut de aparitie a unor boli la bebelus. Desi studiile de statistica in asemenea situatii sunt dificil de realizat, se pare ca in cazul barbatilor de peste 45 de ani care devin tati, riscul de transmitere a unei boli genetice este de 4-5 ori mai mare decat in cazul barbatilor din segmentul de varsta 20-30 de ani.
Varsta tatalui este de fapt mai importanta decat varsta mamei in aparitia bolilor genetice. Explicatia este aceea ca femeile se nasc cu un numar prestabilit de ovule, in timp ce barbatii produc sperma pe intreaga durata a vietii. Mutatiile genetice apar in procesul de formare a spermei cu o frecventa mai mare odata cu inaintarea in varsta.
Care sunt bolile genetice pentru care varsta tatalui este un factor de risc?
Majoritatea gravidelor stiu ca varsta mamei poate fi un factor de risc in aparitia sindromului Down. Varsta inaintata a tatalui in momentul conceptiei a fost asociata cu acondroplazie (o forma de nanism), neurofibromatoza, sindrom Marfan, sindrom Apert si osteogenesis imperfecta.
Din pacate, in prezent s-a stabilit faptul ca varsta tatalui poate juca un rol esential in aparitia unor boli ale sistemului nervos. Pana la urma, creierul este cel mai complex organ al corpului uman, in formarea caruia este implicat un numar urias de gene. S-a stabilit ca exista un risc crescut ca copiii barbatilor de varsta a doua sa dezvolte o serie de boli psihice, dintre care cele mai frecvent mentionate sunt boala bipolara, autismul si schizofrenia.
Un studiu care a comparat riscul de aparitie a unor boli la copii cu tatici de varste diferite (20-24 de ani, respectiv peste 45 de ani) a demonstrat ca riscul de aparitie a schizofreniei este dublu, triplu in cazul autismului si de 13 ori mai mare in cazul deficitului de atentie la copiii cu tati mai in varsta.
Varsta TATALUI si bolile GENETICE – Trebuie sa te ingrijorezi?
Cinismul unora care afirma ca barbatii ar trebui sa isi congeleze sperma daca vor sa procreeze dupa varsta de 30 de ani este nefondat. Riscul de aparitie a acestor boli este extrem de mic, si chiar daca se dubleaza, procentul in care bolile evolueaza in populatie ramane in continuare foarte scazut. In plus, privind problema la nivel global, se poate considera ca aceasta este calea naturii de a asigura diversitatea speciei, conditie esentiala pentru supravietuire.