Fie ca e vorba de un avort la cerere sau de unul spontan, el iti afecteaza temporar starea aparatului reproducator. Cat de repede poti ramane iar insarcinata? Exista riscuri pentru urmatoarea sarcina? Afla tot ce trebuie sa stii despre sarcina dupa un avort.
Sarcina dupa avort este perfect posibila, dar ideal ar fi sa iti iei cateva masuri de precautie si sa te pregatesti din timp pentru ea. Cu cat esti mai bine pregatita pentru urmatoarea sarcina, cu atat sunt mai multe sanse ca ea sa decurga linistit si sa se incheie cu aducerea pe lume a unui bebelus perfect sanatos.
Sarcina dupa avort. Pregateste-te.
Discuta cu partenerul tau si asigura-te ca amandoi va doriti acest copil si ca sunteti pregatit pentru el. Un avort, indiferent de cauza care l-a produs, este traumatizant din punct de vedere fizic, dar si emotional, asadar ofera-ti timp sa jelesti pierderea si sa te pregatesti sa mai incerci o data.
Sarcina dupa avort. Ai rabdare.
Dupa avort, indiferent cum s-a produs, medicii recomanda sa astepti macar 3 luni inainte sa incerci din nou sa ramai insarcinata. In cazul in care sarcina pierduta era inaintata, sfatul medicului poate fi sa astepti chiar mai mult decat atat. Asteapta ca menstruatiile sa redevina regulate. Astfel vei sti ca, din punct de vedere hormonal, corpul tau a revenit la normal, asa ca sansele ca noua sarcina sa evolueze bine sunt maxime.
Sarcina dupa avort. Discuta cu medicul obstetrician.
Medicul este singurul in masura sa iti spuna daca esti pregatita sa ramai din nou insarcinata. In functie de modul in care s-a declansat avortul, el iti poate cere sa faci unele teste pentru a elucida motivul pierderii de sarcina, sau iti poate prescrie un tratament pe care s-ar putea sa fii nevoita sa il urmezi toata sarcina.
Sarcina dupa avort. Consulta medicul generalist.
Ar fi bine ca inainte sa ramai iar insarcinata, sa iti verifici starea generala de sanatate. Medicul iti va face un consult complet si iti va recomanda o serie de analize care sa verifice cat de bine functioneaza marile organe.
Sarcina dupa avort. Pregateste-ti corpul.
Respecta regulile unei vieti sanatoase. Mananca regulat si sanatos, include in dieta ta carne slaba si peste, fructe si legume, cereale integrale, bea multa apa, fa miscare, renunta la fumat sau la consumul, fie el si ocazional, de alcool. Limiteaza cantitatea de cafea pe care o consumi zilnic si imbogateste-ti dieta cu un supliment de acid folic.
Sarcina dupa avort. Odihneste-te.
Asigura-te ca dormi 8 ore in fiecare noapte. Medicii recomanda un minim de 6-8 saptamani de viata regulata, pe cat se poate fara stress, inainte de conceptie.
Un avort poate provoca infertilitate?
In cele mai multe cazuri, nu, nu se intampla asa ceva. Insa trebuie sa stii ca dilatarea cervixului si chiuretarea uterului produc mici cicatrici la nivel cervical si pe mucoasa uterina. Aceste cicatrici reprezinta un factor de risc. In zonele cicatriciale placenta nu se poate implanta cum trebuie, de aceea un istoric de multiple avorturi medicale poate face dificila obtinerea unei sarcini, atunci cand aceasta este dorita.
Un alt risc al acestor mici cicatrici de la nivelul colului uterin sau al uterului este ca placenta devine foarte bine atasata de ele. Migrarea placentei catre fundul posterior al uterului devine imposibila, iar medicul se va confrunta cu riscurile si complicatiile unei placenta praevia partiale sau totale.
Pe de alta parte, dilatarea fortata a cervixului duce la slabirea rezistentei acestuia. Prin urmare este posibil ca si dupa un singur avort sa se puna problema unui cervix incompetent, cu tendinta de deschidere prematura. In cazul cervixului incompetent este posibil ca medicul obstetrician sa fie nevoit sa iti faca un cerclaj. O alta varianta este sa iti recomande sa stai cat mai mult in pat, in pozitie orizontala, pentru a reduce presiunea asupra colului uterin.
Tu ai avut o pierdere sau intrerupere de sarcina? Medicul ginecolog ti-a recomandat unele precautii in perioada imediat urmatoare?