Daca prima ta sarcina a fost una usoara, fara simptome si fara nici un fel de probleme, cu siguranta ti-o doresti si pe a doua la fel. Pe de alta parte, daca ai avut o sarcina grea, fie din cauza greturilor, fie a riscului de nastere prematura, stai ca pe ace intrebandu-te daca nu cumva cosmarul se va repeta. Iata ce trebuie sa stii in legatura cu asta.
Exista multi factori de care depinde modul in care va decurge cea de-a doua sarcina. Este vorba despre antecedentele tale si despre varsta pe care o are primul nascut. Intervalul de timp dintre prima si a doua sarcina pare sa joace un rol important in felul in care decurge sarcina cu numarul doi. Cercetatorii au stabilit ca un interval de timp mai mic de 18 luni intre nasterea anterioara si sarcina este asociat cu risc crescut de aparitie a placentei praevia, risc de nastere prematura sau de greutate mica la nastere. Pe de alta parte, obstetricienii au observat ca si in cazul in care intre cei doi copii exista o diferenta prea mare de varsta, riscul altor complicatii creste. Preeclampsia, hipertensiunea de sarcina, sindromul HELLP apar cu o frecventa mai mare la gravidele care au a doua sarcina la mai mult de 5 ani de la prima.
Ce schimbari va suferi corpul meu la cea de a doua sarcina?
In principiu, burtica de gravida va deveni evidenta mai devreme decat la prima sarcina, si exista sanse mari sa simti miscarile copilului mai devreme. Aceasta se datoreaza pe de o parte musculaturii uterine si abdominale, care nu mai au tonusul pe care il aveau odinioara, si pe de alta parte experientei tale acumulate in timpul primei sarcini, care te vor face sa identifici mai usor primele lovituri ale bebelusului. Cele mai multe gravide sustin ca cea de-a doua sarcina a fost scutita de neplacerile greturilor matinale, dar aceasta nu este neaparat o regula. Din pacate, in cazul in care in prima sarcina ai suferit de greturi paroxistice, asa numita hyperemesis gravidarum, exista un risc semnificativ ca evenimentul sa se repete. Nu este, totusi, obligatoriu!
Cel mai probabil, unele dintre semnele sarcinii se vor repeta. Exista sanse mari sa acumulezi mai multe vergeturi, sa te necajeasca din nou hemoroizii sau sa suferi iar de o discreta incontinenta urinara. Articulatiile dureroase vor fi prezente si la a doua sarcina, mai mult, neplacutele dureri articulare se vor instala mai devreme decat la primul copil. Daca in timpul primei sarcini ai avut o problema medicala, cum e diabetul de gestatie sau colestaza de sarcina, exista sanse ca problema sa se repete. Pe de alta parte, probabil ca esti mai constienta de data aceasta de felul in care se acumuleaza kilogramele si vei avea mai multa grija la dieta.
Preeclampsia este un alt motiv de stress pentru gravide. Daca la prima sarcina nu ai avut probleme, riscul sa suferi de preeclampsie la a doua sarcina este de doar 1%. Daca insa ai avut preeclampsie la prima sarcina, riscul sa dezvolti si la a doua este de 1 la 6. Riscul creste inca si mai mult daca esti supraponderala, daca ai hipertensiune arteriala sau daca suferi de boli renale, daca ai peste 40 de ani sau daca au trecut mai mult de 10 ani intre prima si a doua sarcina.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
A doua sarcina – Cum vor decurge consultatiile prenatale?
In principiu, ele vor decurge exact la fel ca in cazul primei sarcini. In functie de rezultatele unora dintre testele efectuate la inceputul primei sarcini, ti se va cere sa le repeti sau nu. Daca esti o mamica sanatoasa si daca la prima sarcina nu au existat nici un fel de complicatii, probabil medicul va fi mai relaxat de aceasta data. Pe de alta parte, daca in prima sarcina ai avut unele probleme, este esential sa le mentionezi inca de la primul consult, pentru ca medicul sa fie atent in mod special la unele aspecte.
Daca prima sarcina a fost una cu risc de nastere prematura, riscul se mentine in continuare si la sarcinile urmatoare. In functie de cauza care a determinat riscul, medicul obstetrician ar putea interveni spcific, pentru a se asigura ca sarcina prezenta va ajunge la termen. Daca in antecedente exista sarcini care s-au intrerupt din evolutie spontan, este putin probabil ca situatia sa se repete. Insa si in acest caz, depinde de cauza care a determinat avortul. Discutia cu medicul obstetrician ar trebui sa lamureasca acest aspect, iar daca in antecedente ai mai mult de o sarcina oprita in evolutie, medicul ar putea considera necesara efectuarea unor analize suplimentare.
Tie cum ti s-a parut cea de-a doua sarcina, in comparatie cu prima?
Ai suportat mai usor micile neplaceri, sau ai fost scutita de ele?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE