Cu siguranță ai auzit, nu odată, când vine vorba despre obținerea unei sarcini, recomandarea să te relaxezi, și bebe va apărea când te aștepți mai puțin. Adevărul este că impactul pe care îl are stresul asupra încercărilor de a obține o sarcină este recunoscut, chiar dacă incomplet elucidat.
Cercetări referitoare la stres și infertilitate
Există studii care demonstrează o corelație directă între stres și fertilitate, dar există și cercetări care contrazic această concluzie. Opinia medicală oficială este că, deși infertilitatea este o situație foarte stresantă, nu există dovezi suficiente că stresul ar fi responsabil pentru infertilitate. În plus, atunci când este vorba despre un nivel moderat de stres, acesta nu pare să aibă nici o influență asupra fertilității.
Pe de altă parte, Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Boston a demonstrat, în 2018, că femeile cu un nivel crescut al stresului perceput aveau niveluri reduse de fertilitate în comparație cu altele. De asemenea, s-a arătat că, în cuplurile în care unul dintre parteneri era mai stresat decât celălalt, șansele de a concepe erau scăzute.
Stresul, stilul de viață și infertilitatea
Stresul îi poate determina pe oameni să adopte tot felul de comportamente nocive, cu impact negativ asupra fertilității. De pildă, sub influența stresului, se poate să:
Dormi prea mult sau prea puțin;
Ai dificultăți în a adopta obiceiuri sănătoase de viață;
Renunți la reprizele de exercițiu fizic zilnice, sau forțezi nota din punct de vedere al efortului fizic;
Consumi cantități mari de alcool;
Fumezi;
Consumi prea multă cofeină;
Îți pierzi interesul față de activitatea sexuală.
Citește și despre: Îți dorești să rămâi însărcinată? 7 lucruri importante în legătură cu ovulația care cresc șansele de a concepe un copil
Somnul
Dacă programul tău de lucru sau stilul de viață pe care l-ai adoptat înseamnă să te culci foarte târziu și să te trezești devreme, lipsa constantă de somn îți influențează negativ corpul, inclusiv prin diminuarea fertilității. Cercetările demonstrează că persoanele care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte au o probabilitate mai mare de a dezvolta obezitate, care are un impact puternic negativ asupra șanselor de a concepe.
Un studiu efectuat în 2019 pe un eșantion de 22.744 femei a demonstrat că, în cazul femeilor însărcinate, cu o vârstă a sarcinii cuprinsă între 8 și 22 săptămâni, un minim de două ture de noapte pe săptămână cresc riscul de avort spontan cu 32%.
Alte studii au demonstrat existența unei corelații între efectuarea turelor de noapte și menstruații neregulate la unele dintre femei.
Alimentația
Sub influența stresului, oamenii au tendința de a-și schimba obiceiurile alimentare în moduri nu tocmai sănătoase. Stresul constant se asociază cu creștere în greutate, iar obezitatea este un factor recunoscut pentru infertilitate, atât la femei, cât și la bărbați.
Pe de altă parte, situația în care viitoarea mămică este subponderală nu este, nici ea, cu mult mai bună. Femeile subponderale suferă, adesea, de amenoree (absența menstruației) și, implicit, de lipsa ovulației.
Indiferent de greutatea pe care o ai la acest moment, specialiștii în nutriție recomandă evitarea dietelor drastice, cu un număr foarte mic de calorii, sau eliminarea completă a unei categorii alimentare. Nici așa-zisele diete pentru fertilitate nu au nici un fel de sustinere științifică în spate, prin urmare o alimentație echilibrată, bogată în cereale integrale, legume și fructe este ceea ce ar trebui să te atragă.
Citește și despre: Ingrediente din produse cosmetice pentru piele pe care e bine să le eviți în timpul sarcinii deoarece nu sunt sigure
Exercițiul fizic
O cantitate adecvată de exercițiu fizic te poate ajuta să gestionezi mai bine stresul și să te bucuri de un organism mai sănătos și mai bine echilibrat. Mai mult, sportul de poate ajuta să gestionezi mai bine greutatea corporală, mai ales dacă faci parte din categoria adulților obezi. Conform specialiștilor, adulții ar trebui să efectueze un minim de 150 – 300 minute de exercițiu fizic moderat sau 75 – 150 minute exercițiu fizic intens în fiecare săptămână.
Pe de altă parte, un exces de exercițiu fizic poate avea efecte negative asupra fertilității. Un studiu efectuat pe un eșantion de 2000 femei care au apelat la tehnici de fertilizare in vitro a demonstrat că acele femei care au raportat peste 4 ore de sport pe săptămână cu 1 – 9 ani înainte de FIV aveau o probabilitate cu 40% mai mică de a naște. Riscul de eșec al implantării, în cazul lor, era dublu față de medie. Exercițiile cardio practicate atât de intens se asociază cu o scădere a probabilității de a obține un bebeluș de doar 30%.
Dacă sportul face parte dintr-un program complex de scădere în greutate, e posibil să ai nevoie de mai mult de 4 ore pe săptămână. Dar dacă este vorba numai despre a te menține în formă, compulsiile legate de exercițiul fizic sunt dăunătoare.
Citește și despre:
Exerciții simple de gimnastică pentru o sarcină ușoară și fără dureri
Ce determină depresia si anxietatea in sarcina
Cofeina
Atunci când te simți obosită sau stresată, o cană de cafea te poate ajuta să treci mai ușor prin ziua respectivă. Dar există cel puțin un studiu care evidențiază efectul negativ al cofeinei asupra fertilității, în special la persoanele predispuse la asemenea probleme. Consumul a peste 4 porții de cafea pe zi de asociază unei reduceri de 26% a șanselor de a concepe pe cale naturală.
Un alt studiu, efectuat în 2016, scoate în evidență o posibilă legătură între consumul de cafea și riscul de avort spontan, risc care crește la persoanele care consumă mai mult de 200 mg băuturi cu cofeină pe zi.
Alcoolul
Stresul poate crește consumul de alcool, la unele persoane. Întrebarea care se pune este: ce efecte are un pahar de vin consumat ocazional?
În timpul sarcinii, alcoolul are efecte adverse importante. În rest, consumul regulat de alcool are efecte negative asupra calității spermei.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Fumatul
Fumatul clasic și vapatul sunt obiceiuri adoptate de numeroase persoane, ca răspuns la situații stresante prelungite. Din păcate, și acest obicei are un impact negativ puternic asupra fertilității masculine și feminine.
La femei, fumatul se asociază cu creșterea riscului de blocaj al trompelor uterine, cancer cervical, scăderea calității ovocitelor și avort spontan.
La bărbați, fumatul reduce șansele de succes în cazul procedurilor de fertilizate in vitro și crește riscul de avort spontan la partenere.
Sexul
La cuplurile care concep natural, sexul este un element cheie al procesului de a obține o sarcină. De asemenea, sexul este un mod eficient de gestionare a stresului. Totuși, perioadele stresante se asociază, de obicei, cu o scădere semnificativă a activității sexuale a cuplului.
Infertilitate are, la rândul ei, un efect negativ asupra vieții sexuale. Ea se asociază cu scăderea libidoului și impotență. De asemenea, programarea partidelor de sex în funcție de calendarul ovulației poate determina scăderea semnificativă a libidoului.
Chiar dacă stresul nu este dovedit ca fiind o cauză directă a infertilității, el se asociază unor comportamente dăunătoare care pot îngreuna procesul de obținere a unei sarcini. Pe lângă factorii stresori cu care ne confruntăm cu toții, infertilitatea sau suspiciunea infertilității reprezintă un factor major de stres. Procentul de sarcini duse la termen în cazul procedurilor de FIV efectuate la cupluri care urmează și un proces de psihoterapie este mult mai mare decât în cazul altor cupluri.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Sarcina, nașterea și nou-născutul – peste 100 de răspunsuri de la specialiști