Cu siguranta ai auzit de ea. Medicul tau obstetrician te-a intrebat cu siguranta care este Rh-ul tau. Dar ce este de fapt incompatibilitatea de Rh?
Ce este factorul Rh?
Dupa cum stii, exista 4 grupe de sange, date de prezenta pe suprafata globulelor rosii a 4 proteine diferite. Insa fiecare grupa de sange se caracterizeaza si in functie de prezenta sau absenta unei proteine care indica factorul Rh. Daca hematiile tale au aceasta proteina, ai Rh pozitiv. Daca nu, Rh-ul este negativ.
Se poate ca eu sa am Rh negativ?
Statisticile spun ca aproximativ 85% dintre oameni au Rh pozitiv. Asadar, doar 15% din populatia globului se pare ca are Rh negativ. O analiza banala de sange iti poate spune exact care e grupa ta de sange si ce fel de Rh ai.
Cand apar riscuri asociate factorului Rh?
Se poate intampla ca o femeie cu Rh negativ sa conceapa un bebelus cu un barbat cu Rh pozitiv. Aceasta incompatibilitate de Rh nu este o problema daca este vorba de prima sarcina a viitoarei mamici, caci de obicei sangele fetusului nu patrunde in circulatia sangvina materna in perioada de sarcina.
Totusi, in momentul nasterii – sau daca se produce un avort spontan sau medical sau o sarcina ectopica – sangele bebelusului si cel al mamei pot lua contact. In acest caz, organismul mamei considera ca proteina prezenta in sangele bebelusului, dar absenta din al ei, este o amenintare, astfel ca va incepe sa produca anticorpi anti-Rh.
Acesti anticopri anti-Rh sunt inofensivi pana in momentul in care mama ramane insarcinata din nou. Daca si la a doua sarcina, bebelusul mosteneste Rh-ul pozitiv al tatalui, anticorpii anti-Rh incep sa atace hematiile bebelusului si sa le distruga.
Care sunt simptomele incompatibilitatii de Rh?
Simptomele acestei afectiuni variaza mult ca intensitate. Uneori ele pot fi foarte blande, in timp ce alteori incompatibilitatea de Rh poate pune viata bebelusului in pericol. In general, bebelusii se nasc cu icter – pielea lor, ca si albul ochilor, are o culoare galbena. Icterul este asociat cu tonus muscular redus si cu o stare de letargie.
Care sunt posibilele complicatii ale incompatibilitatii de Rh?
Desi incompatibilitatea de Rh poate fi prevenita mereu si se poate trata, exista cazuri severe in care simpomele sunt foarte intense. Creierul bebelusului poate fi grav afectat, bebelusul poate suferi e retentie de apa grava sau poate avea probleme motorii,de auz sau vorbire, crize sau functia mentala afectata.
Cum se diagnosticheaza incompatibilitatea de Rh?
Inca de la prima vizita prenatala, medicul obstetrician va recomanda efectuarea unei analize simple de sange care sa determine Rh-ul viitoarei mamici. Daca gravida are Rh negativ, medicul va recomanda o alta analiza care sa identifice prezenta anticorpilor anti-Rh si va cere ca si tatalui sa ii fie determinat Rh-ul.
Daca tatal are Rh pozitiv, medicul va recomanda analize periodice de sange care sa stabileasca daca nu cumva, in cursul sarcinii, au aparut anticorpii.
In momentul detectarii prezentei anticorpilor, prioritatea medicului este sa protejeze sanatatea bebelusului. Medicul poate folosi ecografii Doppler ca sa stabileasca fluxul de sange din creierul bebelusului. Daca acesta nu este corespunzator, poate fi un semn de anemie. In acest caz, medicul poate dori sa recolteze o proba de sange din cordonul ombilical.
Incompatibilitatea de Rh poate fi prevenita?
Da, si nici macar nu e o operatiune dificila. Gravidelor cu Rh negativ li se administreaza o injectie in saptamana 28 de sarcina, care este repetata apoi in maxim 72 de ore dupa nastere, avort spontan sau medical. Ele trebuie sa primeasca o doza de imunoglobulina si in cazul in care au vreo sangerare vaginala, sau daca li se efectueaza amniocenteza sau biopsia de vilozitati corionice.
Aceasta imunoglobulina care se injecteaza face ca organismul sa devina aproape incapabil sa mai detecteze proteina RH provenita de la bebelus, astfel ca mama nu va mai dezvolta anticorpi. In lipsa tratamentului, riscul de aparitie a incompatibilitatii de Rh este de 13%. Dupa tratament, el scade la 1%.
Incompatibilitatea de Rh in sarcina – Cum poate fi tratat fetusul?
In unele cazuri grave, anemia fetala este atat de puternica incat bebelusul trebuie tratat cat inca se afla in uter. In cazuri grave, fetusul poate primi o trasfuzie de sange prin intermediul cordonului ombilical. Uneori, este necesara repetarea operatiunii. Gravidei i se administreaza corticosteroizi pentru a accelera maturizarea plamanilor bebelusului si, in functie de severitatea cazului, nasterea poate fi declansata mai devreme, in saptamanile 32-35 de sarcina.
In cazurile moderate sau usoare, poate fi suficienta plasarea bebelusului la fototerapie dupa nastere, sau, daca se impune, efectuarea unei transfuzii de sange post partum.
Tu stii ce Rh ai? Ai avut probleme din acest punct de vedere in timpul sarcinii?