Esti in al treilea trimestru, in luna a 7-a de sarcina care dureaza de la saptamana 28 la saptamana 31 de sarcina.
Tu ai 28 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 26 saptamani.
Al III trimestru dureaza de la saptamana 28 la saptamana 40, corpul tau se pregateste pentru nastere, copilul continua sa creasca.
O femeie însărcinată trebuie să dea dovadă de răbdare cu toate persoanele din jur care tot încearcă să-i ofere cele mai utile sfaturi. Genul acela care are impresia că deține adevărul în toate cele, deodată, pe parenting, puericultura, neonatologie, ginecologie, obstetrică, nutriție, stil și design interior. De asemenea, se cere toleranță la cele care povestesc episoade despre nașteri, cu lux de amănunte, unele aspecte nefiind tocmai potrivite pentru a fi împărtășite cu o mamică în devenire (vezi aici dureri la nașterea naturală, apă ruptă, contracții, grabă, cusături, fire uitate și câte altele). Evitați cu fermitate a asculta istorioare palpitante despre prietena prietenei mătușii dinspre tată. Mai degrabă țineți cont de ce vă învață mama dumneavoastră, medicul, o carte de specialitate, un site dedicat acestor domenii. O informație corectă trebuie garantată de surse oficiale, pentru o recomandare utilă trebuie evaluat, cât de cât, autorul. Păstrați-vă bucuria sufletească, echilibrul și armonia, îndepărtând orice sursă de stres și îngrijorare! Rețineți, relaxarea și calmul dumneavoastră sunt benefice bebelușului din burtică.
Gravida in saptamana 28 de sarcina
TU: Felicitari ! Ai ajuns in al III-lea trimestru de sarcina. Pe cand unele femei se simt extraordinar altele sunt efectiv epuizate, avand diverse dureri si stari de disconfort. Iti simti picioare grele si obosite iar respiratia greoaie este un simptom des intalnit printre gravide. Cu singuranta astepti cu nerabdare intalnirea cu bebelusul. Mai ai putin si depasesti o etapa foarte importanta in evolutia bebelusului, saptamana 32 de sarcina. In cazul nefericit in care nasti prematur sansele ca bebelusul sa fie bine sunt foarte mari.
Desi bebelusul ar putea supravietui in afara uterului, mai are nevoie sa petreaca timp in burtica ta, pentru a lua in greutate, a i se dezvolta plamanii si sistemul imunitar. Pana la 38-40 de saptamani cel mai adecvat mediu in care se poate dezvolta copilul este uterul tau. Progresele din domeniul medicinei fac ca peste 90% dintre copiii care au la nastere mai mult de 800g sa supravietuiasca. Rata de supravietuire pentru bebelusii care depasesc 500g la nastere este de peste 60%. Bebelusii nascuti prematur trebuie sa infrunte mai multe riscuri decat cei nascuti la termen, printre care amintim:
- Dificultati de respiratie din cauza incompletei dezvoltari a plamanilor;
- Greutate redusa la nastere;
- Imaturitatea organelor interne;
- Sensibilitate crescuta la a contacta infectii;
- Risc crescut de paralizie cerebrala;
- Risc crescut de retard psihomotor.
In trimestrul III de sarcina vei incepe sa te gandesti si mai mult la travaliu si nastere. Indiferent daca ai mai nascut sau nu inainte, nu ai cum sa stii cum va fi de data aceasta. Fiecare copil si fiecare nastere sunt unice. Tot in saptamana 28 de sarcina poate fi administrata imunoglubulina anti-Rh gravidelor cu Rh negativ , acesta fiind suficienta pana la sfarsitul sarcinii dat fiind ca efectele fiecarei doze se mentin in medie 12 saptamani.
Unele femei însărcinate prezintă dureri la nivelul articulației pelvine. Sunt cauzate de hormoni și nu constituie un motiv de îngrijorare. Se ameliorează prin purtare de încălțăminte comodă, practică, prin relaxare în băi cu apă caldă, dormit în decubit lateral, cu o pernă așezată între picioare.
Gravida are mereu senzația de foame. E de așteptat întrucât fătul crește rapid în greutate, pregătindu-se pentru venirea pe lume. Ca o consecință, aportul de energie trebuie zilnic mărit cu 200 de calorii. Iată câteva sugestii de gustări și mese ușoare: iaurt grecesc cu banană, supă de roșii cu un cubuleț de unt și cu o felie de pâine prăjită, migdale și caise uscate, prăjituri de orez, struguri, brânză, tartină cu fasole.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Copilul in saptamana 28 de sarcina
COPILUL TAU: Bebelusul masoara acum 25 cm si cantareste in jur de 1,1 kg. Bebelusul creste cu viteza maxima. In trimestrul al treilea copilul continua sa creasca in greutate iar corpul tau se pregateste de nastere. Bebelusul este familiarizat cu vocea ta si se bucura sa te auda. Vorbeste des cu el ! Iti va recunoaste vocea din prima clipa in aer liber. Daca nu s-a pozitionat cu capul in jos pentru a se pregati de nastere, mai are timp. Unii bebelusi se intorc mai tarziu. In ultimele patru saptamani bebelusul a adoptat pozitia caracterista a fatului: bratele indoite pe piept si genunchii adusi spre abdomen. Plamanii s-au dezvoltata atat de mult incat secreta surfactant, o subsatanta ce are rolul de a mentine deschise alveolele pulmonare. Miscarile respiratorii ale bebelusului devin mai regulate.
Evident că totul e un miracol, urmăriți însă și detaliile procesului de evoluție. Bebelușul începe să aibă cicluri regulate de somn-veghe, respiră ritmic. În altă ordine de idei, mama nu prea are dispoziție pentru a socializa.
Genele și sprâncenele fătului s-au format. A mai crescut și părul care acoperă capul. Plămânii au dezvoltat un model ritmic care le grăbește maturitatea. Toți copiii fac fel de fel de grimase, o ecografie 3D oferind acum o oportunitate unică pentru ca acestea să fie observate, studiate, analizate. Căscatul nu mai e un proces ocazional ci unul frecvent, cu episoade care se tot repetă. Reflexul de a înghiți încă nu este coordonat perfect. Copilul este în continuare monitorizat, evaluându-se câteva aspecte precum dimensiunile corpului, capului, ritmul cardiac, examinarea Doppler (analizează fluxul sanguin prin placentă). În unele cazuri i se efectuează profilul biofizic. Se urmărește eliminarea până și a celui mai mic semn de îngrijorare referitor la starea de sănătate a fătului. Este posibil ca bebelușul să-și schimbe poziția de mai multe ori pe zi. Aceasta nu se va stabiliza până pe la 36, 37 de săptămâni.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptmana 29 de sarcina
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Te-ar mai putea interesa:
Care sunt semnele ce prevestesc nasterea?
Cum sa respiri la inceputul travaliului?
Importanta relaxarii la inceputul travaliului
Cum iti ajuti bebelusul sa vina mai usor pe lume?
Voi suporta durerea nasterii?
De unde vin durerile in timpul nasterii?
Cum s-a pozitionat bebelusul tau?
Ce trebuie sa stii despre ruperea prematura a membranelor?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.