Odata cu venirea caldurii puricii si capusele se inmultesc si invadeaza toate fiintele cu sange cald. Copiii nostri nu fac nici ei exceptie. Tantarii de asemenea, abia asteapta sa se hraneasca. Cum ii protejam pe cei mici?
Piscaturile de purici si de tantari produc mancarimi iar capusele pot transmite cateva boli grave. Ce putem face ca sa ne protejam?
Intepaturile de insecte la bebelusi – Masuri generale de protectie
Evita zonele contaminate. Este evident de exemplu ca in apropierea baltilor, a lacurilor, a mlastinilor si a altor zone umede densitatea de tantari este crescuta. Vegetatia de tipul ierburilor inalte si a tufelor, desisurile sunt probabil contaminate cu capuse sau cu larvele acestora. Zonele pe unde pasuneaza animalele pot fi infestate cu purici sau tauni.
Evita orele nepotrivite. Taunii de exemplu zboara numai ziua. Tantarii pisca cu precadere seara la apus si noaptea.
Imbraca-l pe cel mic adecvat. Alege haine care sa acopere o suprafata de piele cat mai mare, mai ales seara. Daca piticul tau merge deja singur si te afli intr-o zona in care ar putea fi capuse, alege-i haine deschise la culoare si baga-i pantalonii in sosete. Tricourile bagate in pantaloni, esarfele la gat, palariile cu boruri largi sunt alte instrumente utile pentru a-l feri de capuse.
Verifica-l de capuse de fiecare data cand veniti de afara. Capusele pot transmite cel putin doua boli grave, de aceea este bine ca de fiecare data cand veniti de afara sa il dezbraci pe cel mic in pielea goala si sa il verifici cu atentie, inclusiv in zonele acoperite de haine. Larvele capuselor sunt mici cat o gamalie de ac inainte de a se hrani, dar pot transmite si ele boli. Cu cat indepartezi mai repede capusa, cu atat riscul e mai mic. CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Acopera caruciorul cu plasa impotriva insectelor. Geamurile de la camera trebuie de asemenea acoperite, si poti folosi plasa impotriva insectelor si deasupra patutului, daca e prinsa cu grija in asa fel incat sa nu cada peste bebelus. Daca stai in gradina sau langa cort, poti folosi insecticide de tipul spiralelor sau a betisoarelor care, aprinse, elibereaza un fum cu efect repelent. Nu le folosi decat in exterior si nu le pune chiar in locul in care stati ci la cativa metri distanta, pentru a nu inhala fumul.
Repelentele (substante care indeparteaza insectele) impotriva insectelor permise la copii
Conform Asociatiei Americane de Pediatrie singurele repelente care pot fi folosite impotriva insectelor la copii intre 2 luni si 2 ani sunt cele pe baza de DEET – N,N-dietil-m-toluamida. La copiii mai mari de 2 ani pot fi folosite produse adecvate adultilor. Repelentele trebuie aplicate doar pe zonele de piele descoperita. Citeste bine instructiunile pentru a vedea la cat timp trebuie repetata aplicarea si nu le folosi inainte de a testa pe o zona mica de piele daca copilul le tolereaza.
Uleiurile esentiale din plante cum e cazul citronella, cedrul sau eucaliptul pot indeparta tantarii, desi nu sunt la fel de eficiente ca repelentele clasice. Ele nu trebuie in nici un caz folosite pe bebelusii mai mici de 2 luni. In plus exista discutii legate de uleiurile mentolate, cum e cel de eucalipt, la copii mai mici de 3 ani. Unii medici sustin ca ele produc demielinizari ale substantei nervoase si ca nu ar trebui permise. Citește și despre: Muscatura de purice
Ce NU functioneaza impotriva insectelor?
In ciuda legendelor urbane sau a prezentarilor comerciale, exista produse care nu sunt eficiente impotriva insectelor. Bratarile imbibate in substante repelente nu ofera protectie suficienta si pot provoca iritatii urate. Usturoiul consumat ca atare sau sub forma de comprimate nu sperie nicio insecta. Nici dispozitivele cu ultrasunete nu sunt eficiente. Lampile impotriva insectelor nu au nici un efect impotriva capuselor sau a puricilor, iar eficienta lor in ce priveste tantarii este discutabila.
Tu ce metode de protectie eficienta impotriva insectelor ai gasit pentru micutul tau? CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la mușcătura de CĂPUȘĂ! Cum se înlătură căpușa dacă ne-a mușcat și cum ne ferim de căpușe
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.