Bebe a făcut roşu în gât. Am fost cu el la medic și mi-a prescris antibiotic. Ăsta micu a baut rece/mâncat îngheţată acum 2 zile și azi s-a trezit cu febră. Pentru copil aș vrea o apă/un suc mai cald, vă rog! Aceste replici îţi sună cunoscut? Roşul în gât este Bau-Bau-ul familiei voastre? Avem veşti bune, informaţii recente şi sfaturi utile în legătură cu el!
Ce este roşul în gât?
Mult temutul roşu în gât, sintagmă la care şi mulţi medici apelează pentru a scuti o serie de explicaţii, este denumit, în literatură, faringită. Dacă e însoţit de răguşeală, i se spune laringită sau laringofaringită.
Ce este DE FAPT roşul în gât?
Evident, denumirile ştiinţifice de mai sus nu sunt de mare ajutor când vine vorba despre copilul tău. În termeni practici, roşul în gât este manifestarea unei infecţii de cele mai multe ori virală. Un virus cu care copilul a intrat în contact a pătruns în celulele mucoasei faringiene unde a produs inflamaţie. De aici, culoarea roşie mai pronunţată a interiorului gâtului şi disconfortul care apare la înghiţit.
Care sunt simptomele în caz de roşu în gât?
La bebeluşii de vârstă relativ mică, cei care nu pot încă să comunice eficient şi să spună cum se simt şi ce îi doare, s-ar putea să observi nervozitate, agitaţie, refuzul mâncării solide, insistenţa de a petrece cât mai mult timp la sân. Unii dintre ei fac febră, mai mare sau mai mică, neexistând reguli în această privinţă. Între puseele de febră, copilul este vioi, vesel, se joacă, e activ.
Copiii mai mari îţi vor spune, direct, că îi doare gâtul. În unele cazuri inflamaţia poate determina şi apariţia de senzaţii mai ciudate: mâncărime sau usturime în gât. Alteori, jena poate iradia către ureche, fără ca aceasta să aibă efectiv vreo problemă. Febra poate apărea şi la copiii mai mari, dar e mai rar întâlnită.
Cum se tratează roşul în gât?
În primul rând nu e cazul să intri în panică. În cazul unei infecţii virale, febra poate dura intre 3 şi 5 zile; dacă juniorul tău are peste 6 luni, e activ și se hidratează corespunzător, un medic pediatru cu experienţă te va sfătui să ai răbdare. Citeste mai multe aici despre infecția virală și bacteriană
Alăptarea frecventă este foarte importantă: laptele matern conţine anticorpi care îl vor ajuta pe copil să depăşească mai uşor momentul. În plus, acesta este o sursă foarte bine acceptată de nutrienţi şi asigură şi hidratare. Un copil care nu vrea să mănânce sau să bea nimic, dar care are sânul la dispoziţie, are risc minim de deshidratare.
Pentru copiii mai mari există o mulţime de remedii, mai mult sau mai puţin naturale. Laptele călduţ cu miere alină durerea, o gargară cu apă cu sare scade inflamaţia şi dezinfectează, dropsurile sau acadelele speciale au rol antiseptic și antiinflamator. Citeste mai multe aici despre remedii naturale pentru roșu în gât
Care sunt cauzele roşului în gât?
Oricât ai da vina pe apa rece, băută când copilul era înfierbântat după ce a alergat pe afară, pe îngheţata mâncată în parc sau pe seara în care aţi zăbovit mai mult pe afară deşi era cam răcoare sau frig de-a binelea, adevărul este că roşul în gât este, de cele mai multe ori, modul de manifestare a unei infecţii a tractului respirator superior.
Lăsând la o parte temutul streptococ, care are o evoluţie particulară, cu febră mare, dureri foarte puternice şi apariţia de depozite purulente pe amigdale, infecţia tractului respirator este produsă de virusuri. Noi, adulţii, şi chiar copiii mai mari, avem un sistem imunitar mai bine antrenat, care s-a întâlnit deja cu o mulţime dintre aceşti agenți patogeni, aşa încât nu suntem afectaţi, dar copiii de vârstă mică reacţionează puternic chiar şi în faţa celor mai blânzi dintre ei.
Totuşi, nu e bine să le dăm copiilor să bea rece sau să mănânce îngheţată, nu-i aşa?
De fapt….chiar nu este aşa! Băuturile reci nu au nici o legătură cu roşul în gât, şi nu o spunem numai noi, ci toţi specialiştii în pediatrie modernă. Iar îngheţata… limitele legate de consumul de îngheţată ar trebui să aibă legătură cu conţinutul de zahăr şi cu eventualele ingrediente nenaturale, nicidecum cu teama de roşu în gât.
Dacă te preocupă să îi oferi copilului tău o alimentaţie cât mai sănătoasă, sau dacă discutăm despre un copil mic, poţi prepara în casă îngheţata, din amestecuri de fructe – te sfătuim să pui banană sau curmale ca să o îndulceşti în mod natural – sau din iaurt şi smântână.
Îngheţată la un copil mic?
Da. Îngheţata pe băţ, făcută în casă din sucuri de fructe, este utilă inclusiv în perioada erupţiei dentare, dacă ai de-a face cu o măseluţă mai rebelă. Ca să răspundem îngrijorărilor tale, adăugăm şi că micuţii cresc aşa cum îi antrenăm de mici: pot fi plăpânzi şi sensibili pentru că suntem nişte părinţi supraprotectori, sau îi putem ajuta să devină puternici şi rezistenţi, observându-i şi răspunzând semnalele lor. Cum ar fi să nu mai anticipăm că le e frig pentru că se lasă seara şi să îi lăsăm chiar pe ei să ceară o jachetă?