Când vremea însorită ne determină să petrecem mai mult timp în aer liber, la fel face și cu insectele. Printre acestea se numără și căpușele, care sunt mici paraziți care se hrănesc cu sânge. Înțepătura căpușelor poate determina leziuni grave ale tegumentului, unele specii pot provoca paralizii, iar alte specii servesc ca vectori pentru diverse microorganisme transmițând boala Lyme dar și alte boli. Tipul sau specia unei căpușe determină ce boli pot fi transmise prin mușcătură.
În România au fost identificate 27 specii de căpușe, Ixodes ricinus fiind cea mai frecventă specie. Această specie depune la suprafața pământului ouă din care ies larvele parazitare pe diferite animale mici din pădure (șopârle, păsări, mamifere). După metamorfoză, se urcă pe plante și atacă animalele mari și oamenii. Dimensiunile căpușelor pot varia, iar cu cât se hrănesc mai mult cu sângele gazdelor, cu atât devin mai mari (hematofagi). Astfel, acestea pot ajunge de la 2-3 mm, până la 10 mm. În plus, înainte să se hrănească, căpușa are corpul plat, iar după ce se hrănește, corpul ei devine rotund, de mărimea unei boabe de cafea.
Masculii sunt de culoare neagră, în timp ce femele sunt negre și au abdomenul de culoare roșie. Căpușele nu pot zbura, ci se târăsc încet, preferând zonele cu vegetație bogată și iarba înaltă. Unii specialiști sunt de părere că, în majoritatea cazurilor, căpușa trebuie să fie atașată de o persoană mai mult de 24 de ore pentru a transmite boala. Alții spun că s-au văzut cazuri când s-a reușit transmiterea bolii Lyme în mai puțin de 24 ore. De aceea, este foarte important să o înlături imediat ce ai observat-o.
Cum se înlătură corect o căpușă
Circulă o mulțime de povești despre această „tehnică“, unele dintre ele cu alcool aplicat pe insecta prinsă în piele, altele cu țigara aprinsă… Nu, nu aplicăm nimic peste căpușă. Cel mai important lucru de care ai nevoie este o pensetă de genul aceleia pe care o folosești la sprâncene.
Pune penseta pe piele și asigură-te că prinzi capul căpușei cât mai de jos, aproape de piele. Evită rotirea căpușei sau strivirea, astfel riști să-i rămână capul în piele. Trage cu o mișcare perpendiculară pe piele, fără rotire sau alte mișcări suplimentare.
Dacă rămân fragmente în piele, acestea se îndepărtează prin spălare cu multă apă și săpun. Poți folosi acum și o soluție dezinfectantă (etanol). După îndepărtarea căpușei, la locul mușcăturii, ar putea să apară o reacție locală (roșirea zonei). Aceasta reprezintă o reacție alergică locală, nu un semn de boală. De asemenea, nu are niciun rost să administrați antibiotic, boala Lyme nu reacționează la acest gen de medicamente.
Ce trebuie să urmărești după mușcătura de căpușă
Apariția unui eritem (roșeață) în jurul mușcăturii sau a unor simptome asemănătoare unei răceli (febră, dureri de cap, dureri musculare sau articulare), în decurs de o lună de la mușcătură, este semnul că ar trebui să mergem la un spital de boli infecțioase pentru a vedea dacă este vorba sau nu de boala Lyme. Această boală poate fi tratată dacă este depistată din timp.
CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Cum ne ferim de căpușe
Prevenția este cea mai bună măsură de protecție, astfel încât iată ce ar trebui să faci:
În primul rând, ocoliți zonele cu iarbă înaltă ori cele ferite de soare, cum sunt pădurile.
Dacă, totuși, decideți să mergeți în astfel de locuri, cel mai bun mod de a vă proteja este purtarea de îmbrăcăminte care acoperă brațele și picioarele: pantalonii lungi, vârâți în șosete, astfel încât căpușele să nu aibă acces la piele.
De ajutor în prevenție este și purtarea de îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a putea vedea repede dacă vreo căpușă s-a pus pe haine.
Prin pădure este recomandat să păstrați cărarea, fiind mai puțin probabil să existe căpușe, acestea preferând zonele cu arbuști.
De îndată ce ajungeți acasă, verificați dacă aveți căpușe. Puteți folosi un pieptăn cu dinți deși pentru păr și nu uitați de pliurile pielii. Căpușele pot ciupi orice zonă a corpului, dar preferă anumite locuri: spatele urechilor, ceafa, axilele, abdomenul, zona inghinală, partea posterioară a genunchilor.
De asemenea, ar trebui să vă spălați și să spălați și hainele la o temperatură ridicată, pentru a îndepărta orice căpușă.
Nu uita de animalele de companie. E mai greu să ții un câine pe potecă, iar aceștia sunt foarte susceptibili la mușcături, dar și la bolile transmise de căpușă. Folosește zgărzi speciale, spray-uri sau șampoane procurate de la medicul veterinar. Și pentru oameni există o mulțime de produse contra căpușelor, unele speciale pentru cei mici, care pot fi achiziționate din farmacii.
Pentru cei care au curte, este necesară toaletarea spațiilor verzi și folosirea unui produs chimic contra căpușelor precum DEET.
Nu există, deocamdată, un vaccin contra căpușelor
Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din SUA au ajuns la concluzia că saliva căpușelor are o importanță deosebită în procesul lor de hrănire. Mai exact, o combinație de compuși din saliva unei căpușe stopează coagularea sângelui uman în timp ce aceasta se hrănește. Problema este însă mult mai profundă, deoarece această salivă a căpușelor își schimbă foarte des compoziția.
CITEȘTE ȘI: 12 pericole de care să îl ferești pe copilul tău când se încălzește vremea