Adevarul este ca bebelusul incepe sa comunice foarte devreme
De la scurt timp dupa nastere, bebelusul incepe sa comunice prin diverse modalitati, chiar daca acestea nu sunt cuvinte in sine. Grimasele, plansetul, si onomatopeele sunt primele forme de expresie pe care micutul le foloseste pentru a-si comunica senzatiile, sentimentele si nevoile. In primele aproximativ 6 luni de viata, bebelusul este expus constant limbajului vorbit din jurul sau, fie ca este vorba de vocea mamei, a tatalui sau a altor adulti si copii din proximitate. Aceasta expunere este fundamentala pentru dezvoltarea ulterioara a abilitatilor sale de comunicare.
Primele cuvinte sunt asteptate cu nerabdare
Primele cuvinte reprezinta un moment de nerabdare si emotie pentru toate mamicile. Fiecare parinte se intreaba care va fi primul cuvant rostit de copil: „mama” sau „tata”? Exista chiar si superstitii conform carora, daca primul cuvant este „tata”, urmatorul copil va fi fetita, iar daca spune „mama” primul, familia va avea un baietel. Lasand deoparte aceste legende, la ce varsta incepe cu adevarat bebelusul sa vorbeasca?
Multi parinti afirma ca au auzit primul cuvant rostit de bebelusul lor in jurul varstei de 6-7 luni. In realitate, aceasta este varsta la care copiii incep sa articuleze si sa repete silabe simple, cum ar fi „ta”, „da” sau „ma”. Specialistii subliniaza ca, la aceasta varsta, cuvintele precum „tata” sau „mama” nu au intotdeauna o semnificatie precisa, ci sunt mai degraba rezultate ale dezvoltarii sunetelor si a abilitatilor motrice necesare pentru vorbire.
Cand incepe bebelusul sa vorbeasca cu adevarat?
Desi sunetele si silabele incep sa apara in jurul varstei de 6-7 luni, primele cuvinte cu semnificatie clara apar de obicei intre 10 si 14 luni. Copiii incep sa lege aceste sunete de persoane sau obiecte, si astfel „mama” sau „tata” devin primele cuvinte reale. Fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare, asa ca momentul aparitiei primelor cuvinte poate varia, dar expunerea constanta la limbaj si incurajarea comunicarii joaca un rol esential in aceasta etapa.
In jurul varstei de 7 luni bebelusii sunt capabili sa isi recunoasca numele, iar inainte de 9 luni inteleg semnificatia unor cuvinte simple cum sunt „nu” sau „pa”. Specialistii sustin ca abia in jurul varstei de 1 an copiii incep sa rosteasca primele cuvinte a caror semnificatie o si inteleg. Este de altfel varsta la care incep sa inteleaga si semnificatia unor comenzi simple de tipul „da-mi jucaria” sau „lasa jos”.
Desi la un an si jumatate cei mai multi copii au un vocabular care cuprinde macar 10 cuvinte, este destul de probabil ca doar cei apropiati sa le si inteleaga semnificatia. Insa copilul comunica non verbal foarte bine la varsta asta, asa ca ii vine usor sa se faca inteles de catre adulti.
Primele cuvinte – Ce poti face ca sa iti ajuti copilul sa vorbeasca?
Este de mare ajutor sa ii vorbesti. Cat mai mult, cat mai clar si cat mai corect. Diminutivele, tonul alintat, lungirea silabelor care ii tenteaza atat de adulti nu ii sunt de ajutor copilului. O activitate pe care multi bebelusi o considera distractiva este sa invete cum fac animalele. Nu este vorba sa te lauzi cu cat de destept este copilul tau si cat de multe stie, ci sa il ajuti sa rosteasca diverse sunete si silabe. Este un antrenament minunat si deopotriva amuzant. Denumeste toate obiectele uzuale, descrie tot ceea ce faci.
CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului copilului
Tu stii care este lingura, care e buretele de baie sau sapunul, cum arata un castron si ce culori au florile. Bebelusul tau nu, si isi va largi vocabularul daca de fiecare data ii explici, ii arati, ii descrii. „Mami ia polonicul din sertar si isi pune ciorba in castron” descrie o activitate simpla, dar ii ofera copilului ocazia sa asocieze 4 cuvinte cu obiectele pe care le denumesc!
Multi copii adora ritmul si rimele cantecelelor simple. Dar nu i le pune pe CD! Cainta-i-le chiar tu, gesticuleaza, imita. Astfel ii stimulezi si bebelusului dorinta de imitare.
Nu te grabi sa ii satisfaci dorintele inainte de a-i oferi ocazia sa si le exprime. Desigur, stii ce vrei cand iti intinde canita cu cioc goala, dar e de mare ajutor sa il lasi sa spuna sau sa incerce sa spuna „apa”.
CITEȘTE PE LARG DESPRE: Ajută copilul să dobândească un vocabular bogat
Primele cuvinte – Cand sa ceri ajutor?
Statisticile spun ca aproximativ un sfert dintre copii incep sa vorbeasca ceva mai tarziu decat media. Dintre acestia, un pic mai putini de jumatate au nevoie de ajutor specializat. Varsta potrivita pentru a cere ajutor este de 2 ani si jumatate, cand, se pare, se fac cele mai bune progrese. Exista 3 semne care ar trebui sa te determine sa soliciti ajutor. Astfel, e bine sa consulti un logoped daca la 2 ani si jumatate copilul:
- Rosteste doar silabe unice sau nu pronunta consoanele de la sfarsitul cuvantului
- Nu pune intrebari si nu formeaza propozitii din 2 cuvinte
- Se enerveaza des pentru ca nu reuseste sa se faca inteles.
Nu uita ca tu esti cea mai in masura sa iti observi copilul, chiar daca nu esti mereu foarte obiectiva. Nu ezita sa te consulti cu medicul ori de cate ori ai vreo umbra de indoiala in ceea ce priveste ritmul in care se dezvolta cel mic.
CITEȘTE ȘI: 9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă repede și corect!
Care a fost primul cuvant al copilului tau? Pe la ce varsta l-a pronuntat?