Vocabularul influenteaza esential multe aspecte din viata de mai tarziu a copilului tau. Suntem siguri ca iti doresti ca cel mic sa aiba cat mai multe cuvinte in vocabular. Un limbaj bine dezvoltat ofera un bun start in multe! Iata cum il poti ajuta pe cel mic sa dobandeasca un vocabular bogat!
Este asadar esential ca vocabularul copilului sa fie cat ma bogat, iar parintii joaca si de aceasta data rolul esential in procesul de invatare de cuvinte noi. Poate ca ideea de a extinde vocabularul unui copil de 2-3 ani ti se pare exagerata si pompoasa. Este timp pentru asta mai tarziu, nu-i asa? Ei bine, iata cateva informatii care te vor face sa te razgandesti. Stiai ca:
- Vocabularul copilului si performantele sale scolare de mai tarziu sunt intr-o relatie directa
- Dimensiunea vocabularului copilului la gradinita influenteaza abilitatea sa de a invata sa citeasca
- Cu cat vocabularul copilului este mai bogat, cu atat are el acces la mai multa informatie
- Un vocabular bogat il ajuta pe copil nu doar sa invete, ci si sa invete si sa rationeze!
Nu conteaza doar cate spui, ci si cu ce cuvinte alegi sa te exprimi!
Un studiu efectuat in 2012 incearca sa evalueze care sunt factorii care contribuie cel mai mult la gradul de dezvoltare a vocabularului copilului. Au fost luate in studiu atat vocabularul a 50 de copii la varstele de 18, 30, 42 si 54 luni, cat si frecventa si modul de exprimare ale parintilor lor. La finalizarea studiului s-a concluzionat ca exista mai multi factori care influenteaza vocabularul celui mic, in functie de varsta acestuia:
La varsta de 30 de luni vocabularul copilului este influentat de numarul de cuvinte auzit. Pana la aceasta varsta este esential sa vorbesti cat mai mult cu copilul, pentru ca acesta sa fie expus la cat mai multe cuvinte.
La varsta de 42 de luni vocabularul copilului este influentat mai degraba de cuvintele mai „sofisticate” folosite de parintii lor. La aceasta varsta copiii au deprins deja vocabularul uzual, asa ca sunt din ce in ce mai atenti la cuvintele rare folosite. Spre exemplu, copilul stie deja ca se merge la magazin ca sa „luam, cumparam, platim” o paine, insa atentia ii va fi atrasa de faptul ca in curand va trebui sa „achizitionam” o alta masina, pe care sa o „achitam” in urmatorul an!
La varsta de 54 de luni vocabularul copilului este influentat de relatarile parintilor, despre fapte care s-au petrecut in trecut sau despre planuri de viitor. De asemenea este varsta la care copiii nu doar invata sa se raporteze la timpul evenimentelor relatate, dar sunt in plin proces de „de ce?” – uri la care parintele ar face bine sa raspunda! CITEȘTE ȘI: De ce nu vorbește copilul meu? Abia pronunță câteva cuvinte și are deja 2 ani!
Cum contribui eficient la dezvoltarea vocabularului copilului?
Fii atenta la copilul tau! Vorbeste-i despre ceea ce il intereseaza, opreste-te atunci cand ai impresia ca nu a inteles un cuvant desi se poate sa ii fi dedus semnificatia din context. Renunta sa folosesti mereu limbajul de bebelus. Profita de interesul acordat, de exemplu, jocului cu masinute si inlocuieste „bip bip” cu „claxon”. E de asemenea o ocazie buna sa ii vorbesti despre trafic sau viteza. De asemenea poti crea scenarii: ploua si masina s-a murdarit, trebuie sa o ducem la spalatorie.
Copiii au nevoie sa auda un cuvant de mai multe ori inainte sa inceapa sa il foloseasca. Ei trebuie intai sa il inteleaga si abia apoi il vor include in propriul vocabular. CITEȘTE PE LARG DESPRE: 8 Jocuri pentru copii care le dezvoltă vocabularul și îi ajută să se exprime mai ușor
Nu il bombarda pe copil! Nu te apuca sa ii citesti dictionarul. Foloseste insa orice prilej din viata de zi cu zi pentru a folosi si cuvinte mai putin uzitate in limbajul curent.
Ajuta-l pe copil sa inteleaga ce inseamna un anumit cuvant nou. Nu te baza doar pe faptul ca va deduce asta din context, daca ii vei explica intr-o fraza scurta, referindu-te eventual la o experienta prin care a trecut el, ii va fi mult mai usor sa retina.
Incurajeaza cititul! Nu e suficient sa ii citesti celui mic. Initiaza discutii despre ceea ce tocmai ati citit. Povestiti-va apoi unul altuia intamplarile si inventati noi povesti. CITEȘTE ȘI: Vrei să fie un mare cititor? Atunci începe de mic pentru a dezvolta copilului pasiunea pentru citit!
Jucati impreuna jocuri legate de cuvinte si litere. Papusa mofturoasa nu vrea sa spuna decat cuvinte care incep cu o anumita litera.
Puneti in practica o leapsa a cuvintelor: trebuie sa spuneti, pe rand, un cuvant care incepe cu ultima litere, ultimele doua litere, ultima silaba a cuvantului spus de celalalt jucator. CITEȘTE ȘI: 9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă REPEDE și CORECT!
Tu cum l-ai ajutat pe cel mic sa isi largeasca vocabularul? Ce crezi ca l-a ajutat mult? Ce jocuri cu cuvintele ati jucat?