Alegerea scutecului potrivit bebelușului tău poate preveni o mulțime de neplăceri – scurgerea lichidelor în afară (și de aici, nopți albe și plânsete), neabsorbția acestora poate produce iritații ale pielii bebelușului ori disconfort, dacă e prea mare. Pare să fie un aspect neînsemnat, însă orice proaspăt părinte aflat în fața rafturilor pline de oferte din această categorie de produse îți poate spune că nu e chiar atât de ușor. Iată criteriile după care ar trebui să alegi scutecul potrivit pentru bebelușul tău.
Alege mărimea în funcție de kilogramele bebelușului
Criteriul după care vei alege mărimea scutecului este greutatea bebelușului. Un scutec prea mic va lăsa urme pe pielea fină a bebelușului și îi va produce un disconfort micuțului; pe când unul prea larg nu va reține umezeala așa cum trebuie, provocând iritații la nivelul pielii.
Când vine vorba despre un nou-născut, trebuie să alegi dintre scutecele special adaptate acestei grupe de vârstă. Majoritatea brandurilor de pe piață oferă scutece pentru nou-născuți, adică pentru bebelușii cu o greutate între 3 și 5 kilograme. În plus, la această categorie, poți găsi la unele branduri, scutece care oferă protecție pentru bontul ombilical, adică o zonă decupată în față, pentru a nu acoperi bontul ombilical al nou-născutului pentru a se putea usca.
Pe măsură ce copilul acumulează în greutate, vei schimba scutecele achiziționând modele pentru noua sa greutate.
Iată categoriile pe care le vei găsi pe piață:
- pentru copii născuți prematur (maxim 2,7 kg);
- pentru nou-născuți (maxim 4,5 kg);
- mărimea 1 – atribuită copiilor până la 3 luni;
- mărimea 2 – până la 6 luni;
- mărimea 3 – utilă între 5 luni și 2 ani;
- mărimea 4 – utilă între 1 și 3 ani.
Sistemul de prindere crește odată cu bebelușul
Acest aspect este foarte important mai ales după ce bebelușul crește și va începe să se rostogolească singur de pe spate pe burtică, ceea ce va face dificilă schimbarea scutecului dacă sistemul de prindere va rămâne același ca la un nou-născut, și anume benzile cu arici din lateral.
Astfel, dacă scutecele cu benzi laterale sunt potrivite pentru cei mici, care stau cuminței pe spate în timp ce le este schimbat scutecul, pentru copilașii mai măricei, bucuroși să experimenteze rostogolirea de pe spate pe burtică ori ridicarea în șezut, mai potrivite devin scutecele prevăzute cu benzi elastice asemănătoare unor chiloței. Acestea ușurează munca părintelui care se ocupă cu schimbarea scutecului oferind, în același timp, libertate de mișcare prichindelului. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani – Primele 52 de saptamani de viata
Gradul de impermeabilitate trebuie să prevină iritațiile
Stratul absorbant din interiorul scutecului este o componentă importantă. Aici, va trebuie să citești foarte bine eticheta, pentru a alege ceea ce este mai bun pentru bebelușul tău. Unele scutece absorbante de pe piață conțin o cantitate mică de micro-perle absorbante. Acestea rețin umezeala, dar nu sunt foarte practice dacă bebelușul se așază sau cade în funduleț. Asta pentru că o mică cantitate de lichid va ajunge să se scurgă în afară. În plus, este total neigienic și poate produce iritații ale pielii. Alte scutece au un strat absorbant care transformă lichidul în gel, bebelușul rămânând în felul acesta uscat și când scutecul este supraplin.
Compoziția scutecelor este importantă
Poate ai auzit cât de important este ca scutecul să fie atât absorbant, dar să și permită pielii să respire, pentru ca pielea bebelușului să rămână uscată. Astfel, textura internă a scutecului trebuie să fie confecționată din materiale absorbante, dar care să țină departe umezeala din scutec, pentru a păstra pielea bebelușului sănătoasă.
Atenție la termenul de valabilitate!
Puțini părinți știu, însă pachetele cu scutece de unică folosință au și ele un termen de valabilitate. Un scutec expirat își pierde eficacitatea de absorbție și poate provoca chiar iritații pe pielea sensibilă a bebelușilor. CITEȘTE ȘI: Meseria de mamă înseamnă 2 joburi și jumătate cu normă întreagă! Demonstrat științific pe pielea tuturor mamelor
3 indicii care arată că are nevoie de o mărime mai mare
Fii atentă la mărimea și greutatea care sunt trecute pe pachetul de scutece. Dacă bebelușul a depășit deja greutatea maximă trecută pe pachet, verifică și următoarele indicii:
Indiciul 1. Scutecul este prea strâmt în jurul taliei. Orice disconfort apare la îmbrăcăminte, este mai bine să luați o mărime mai mare. Hainele sau scutecele strâmte pot lăsa urme pe pielea bebelușului, ori îi pot produce iritații.
Indiciul 2. Dacă scutecul nu mai poate preveni transferul de umezeală, e un semn că i-a rămas mic. Sistemele anti-umezeală ale scutecelor sunt în așa fel făcute încât să crească odată cu nevoile fiziologice ale micuților. Astfel că dacă observi că cel mic are pielicica din scutec umedă sau udă patul de câteva nopți, poate ar fi cazul să vezi ce măsură i se potrivește de acum încolo.
Indiciul 3. De mare ajutor pentru părinți sunt acele scutece care au pe partea frontală a benzilor de siguranță desene care îți indică dacă e timpul să treci la o mărime mai mare. Dacă banda de protecție care se lipește pe fețele scutecului ajunge la ultima imagine, este timpul să treci la următoarea mărime. Citește și despre: Prea cald? Hai în apă! Pe locuri, fiți gata, start la bălăceală!
La ce vârstă renunțăm la scutece
Pentru un copil mic, independența se câștigă pas cu pas, și procesul nu poate fi grăbit.
Nu este recomandat să se înceapă antrenamentul la oliță înainte de vârsta de 2 ani. Academia Americană de Pediatrie spune că, fiziologic, un copil este pregătit să renunțe la scutece în jurul vârstei de 18 luni, însă cognitiv (înțelege de ce trebuie să renunțe și cum) abia după 2 ani. Alți specialiști spun că e la fel de normal ca un copil să învețe să renunțe la scutece undeva între vârsta de 2 și 4 ani. Un copil sub 2 ani nu va înțelege clar ce se petrece, nu știe să se îmbrace și să se dezbrace singur, și va avea un control redus asupra momentului în care vrea să facă pipi sau treaba mare, astfel că această metodă prezintă mari dezavantaje.
Citește pe larg despre: Metode pentru învățarea la oliță a copilului – E pregătit să renunțe la scutece?