A trecut un an de când mi-am ținut bebelușa în brațe pentru prima oară. Cu o zi înainte fusesem o enciclopedie ambulantă în legătură cu tot ce înseamnă nașterea, creșterea și îngrijirea bebelușului. În ziua aceea, abia îmi mai aminteam cum mă cheamă, copleșită de emoția pe care o aveam, să nu cumva să o scap pe Catinca din brațe.
#1 Credeam că știu tot ce trebuie să știu.
Când și cum se alăptează, cum e cu lohiile, cu înfășatul sau neînfășatul, cu siguranța la somn, cu cremele de șezut, citisem despre testele de siguranță pentru scaunele de mașină, despre antrenamentul la somn și dezavantajele sale, despre îngrijirea de tip cangur, despre purtarea bebelușilor, beneficiile aerului curat, plimbările în natură, dețineam răspunsuri la orice întrebare.
Ce am folosit, din toate astea? Foarte, foarte multe lucruri. Dar au fost și o mulțime de lucruri mai puțin concrete, care mi-ar fi fost mult mai utile și despre care nu știam absolut nimic.
Citește și despre: Primul An de viață al bebelușului, săptămână de săptămână
#2 Poți să fii un părinte execrabil și excelent. În același timp.
În fiecare dimineață ești un alt om. Celulele ființei tale s-au schimbat în număr atât de mare, încât ești practic o altă ființă. Buna ta dispoziție variază, ca și nivelul de energie. Hormonii fluctuează. Dacă ai avut o zi grea, s-ar putea să te trezești posomorât sau, dimpotrivă, recunoscător că astăzi va fi mai bine. Exact la fel se întâmplă și cu copilul tău.
Iar acest carusel se prelungește întreaga zi. Veți avea momente frumoase împreună, dar veți avea și clipe dificile. Vei face alegeri bune și alegeri proaste. Vei face unele lucruri bine, și pe altele incredibil de prost. Ce faci tu acum seamănă cu participarea la un maraton pentru care nu te-ai antrenat niciodată. Așa că fii blândă și înțelegătoare cu tine însăți.
Citește și despre: Mama, tu ești TOTUL pentru mine! Aș vrea să te vezi așa cum te văd eu: puternică, frumoasă, absolut uimitoare!
#3 Corpul unei proaspete mame e rotund, moale, gelatinos și plin de cicatrici.
Nu știu tu, dar eu am fost stăpânită de o inocență impresionantă în legătură cu asta. Mi se părea că după naștere, dispare balonașul ăla care îmi ținuse loc de burtă, și totul avea să fie ca înainte. Dar de unde?!
Mi s-a întâmplat să fiu întrebată când urmează să nasc, iar eu aveam copil de 3 săptămâni acasă. Purtam tot hainele de gravidă. Aveam cicatricea de la cezariană, mare și roșie, și vorbeam cu o fostă colegă de salon, care abia stătea în șezut din cauza epiziotomiei. Burta moale și flască era plină de vergeturi. Nu m-a pregătit nimeni pentru senzația de rușine față de corpul meu.
Citește și despre: 6 motive pentru care NU arăt ca o vedetă după naștere dar am cel mai înfocat FAN
#4 Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși.
Am citit 100 de recenzii despre cărucioare. Chiar l-am cumpărat pe cel mai cel dintre ele. Indiferent cât de bine dispusă era, Catinca urla ca din gură de șarpe când spatele ei atingea căruciorul.
Am făcut research despre videomonitoare, dar copila nu voia sa doarmă în camera ei, o pregătisem și pe asta, nici picată cu ceară.
Toate mamele de bebeluși de aceeași vârstă stăteau pe bancă, la umbră, cu o cafea în mână și vorbeau câte în lună și în stele. Eu făceam mii de pași prin cartier, cu bebelușa în brațe, că era singurul mod în care adormea.
Când auzeam povești despre bebeluși care dorm câte 4 – 5 ore legate, întâi am început să sper. După ce am depășit vârsta de 3 – 4 luni de mămicie, am renunțat să mai sper ceva. Aș fi vrut să știu că nu există reguli, în ceea ce îi privește pe bebeluși. Că ce i se potrivește unuia nu li se potrivește și celorlalți. Că nu trebuie să urmăresc vreun model și nu trebuie să respect vreo regulă. E suficient să te ghidezi după instinct, să asculți ce îți comunică bebelușul și să dai dovadă de empatie. Cu dragoste, toate momentele dificile se estompează rapid.
Citește și despre: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
#5 Lucrurile nu sunt niciodată ușoare. Și da, există lucruri dureroase.
Trăim într-o cultură care promovează lucrurile ușoare – ușor de făcut, ușor de obținut – ca aducând satisfacție. Cu cât e mai ușor, cu atât e mai bine. Dacă ceva te face să suferi, e greșit. Realitatea unui părinte demonstrează, de la bun început, că unele lucruri grele sunt extraordinare. Pe de altă parte, se întâmplă ca unele lucruri la care te aștepți să fie grele, să decurgă neașteptat de simplu, iar acest lucru se numește miracol. Mamiracol, cum îi spunem noi, în glumă.
Ce a fost ușor azi s-ar putea să fie foarte greu mâine. Ce e ușor pentru tine s-ar putea să se dovedească irealizabil pentru mine. Ce e ușor pentru un tată s-ar putea să fie imposibil pentru o mamă. Cu toții avem luptele noastre și problemele noastre, și e bine să fii conștient de asta și când îi explici unei mame, care ține în mână biberonul cu lapte praf, care sunt beneficiile alăptării, și când asculți, ca prin vis, bucuria altei mame, care doarme minim 6 ore pe noapte pentru că o ajută părinții cu cel mic.
Citește și despre: Renunț la job? Stau acasă ca să-mi cresc copilul? O decizie cu pro și contra
#6 Caca. Mult, mult caca.
Ți se spune. Ți se spune dinainte. Ești avertizată de la bun început. Dar cred că e unul dintre lucrurile alea pe care nu ai de unde să le realizezi cu adevărat decât după ce le trăiești pe propria piele.
În primul an de viață, caca îți va domina existența. Un milion de întrebări au legătură cu caca și există un alt milion de variabile. Culoare, textură, consistență, cantitate, frecvență, toate astea te seacă de energie. Și mirosul. Cred că la finalul primului an de viață al Catincăi aș fi în stare să recunosc scutecul ei murdar dintre alte 100 de scutece murdare. Citește și despre: Ce semnifică culoarea scaunului bebelușului. Scurt ghid de ce este normal și ce nu + INFOGRAFIC
#7 Sfaturi nesolicitate: la fel de multe ca si scutecele murdare.
Oamenii sunt bine intenționați. Le plac bebelușii. Dintr-un motiv oarecare, sunt gata să își deșarte tolba plină (plină de-a binelea, nu așa, pe jumătate) de sfaturi ori de câte ori întâlnesc o mamă.
Sunt sigură că majoritatea sfaturilor sunt bine intenționate și că oamenii vor să fie de folos. Dar există sfaturile inutile de genul – Vai, dragă, ce obosită arăți, încearcă să te mai odihnești și tu și există sfaturile pline de judecată despre – De ce nu l-ai pus la oliță imediat ce a început să stea în funduleț? și mai există și sfaturile despre cât de bine au făcut alții lucrurile astea, de genul eu, când al meu era mic, aveam casa lună în fiecare zi, că venea soacră-mea zilnic pe la noi să îmi facă de mâncare.
Mare parte din fericirea ta, în primul an de viață al copilului, are legătură cu cât de bine reușești să filtrezi aceste sfaturi. Și să le ignori, fără să te enervezi. Copilul tău a mâncat azi? E curat, sau a fost curat dimineață? E în siguranță? E fericit? E sănătos? Atunci sunteți bine.
Citește și despre: 10 Îndemnuri bine intenționate dar greșite pe care le primesc mamele de bebeluși
#8 Fii flexibilă.
Nu e niciodată momentul potrivit, nu ai niciodată suficient timp, dar nu mai amâna. Fă sport cu antrenor de pe YouTube, fă stretching lângă bebe care se joacă pe lângă tine pe podea, revino la forma ta fizică obișnuită. Dar nu la acest gen de flexibilitate mă refer.
Odată ce devii mamă, nu mai există program, ore fixe, rutine, deadline-uri, totul se transformă în haos. Cere ajutor, anunță mereu că e posibil să întârzii, nu te chinui să îndeplinești un milion de sarcini în același timp. O să fii bine.
Citește și despre: 15 Sfaturi de aur care te ajută la recuperarea după naștere și să previi epuizarea post-natală
#9 Nu e nevoie să fii cea mai bună mamă din lume.
Copilul tău nu are nevoie de cea mai bună mamă din lume. Ceea ce trebuie să fii este o mamă suficient de bună. Iubirea, răbdarea, acceptarea te pot face o mamă suficient de bună. Iar o mamă suficient de bună este o mamă excelentă. Întreabă pe oricine!
Citește și despre: Bebelușii au nevoie de îmbrățișări pentru a fi sănătoși. 16 beneficii ale atingerii piele-pe-piele