Povestea mea în alăptare este probabil una pe care o împărtășesc multe proaspete mămici. A fost un drum greu și stiu că de multe ori eram pe cale să renunț. Din păcate, a trebuit să nasc băiețelul prin cezariană și din acest motiv lactația s-a declanșat mai greu. Băiețelul a fost micuț și a avut și icter și din aceste cauze nu m-a ajutat prea mult cu declanșarea lactației. În spital a trebuit să fie suplimentat cu lapte praf, timp în care începusem să folosesc pompa și să scot cei câțiva mililitri prețioși de colostru.
Am ajuns acasă și lucrurile în continuare nu păreau să se rezolve de la sine. Băiețelul nu avea forța necesara să sugă și după fiecare supt care dura cel puțin 30-40 minute și care ne epuiza efectiv pe amândoi, trebuia să îl suplimentez cu lapte praf. Din fericire, lactația s-a mărit și am avut suficient lapte să pot înlocui mesele de lapte praf cu lapte matern muls cu pompa.
CITEȘTE ȘI: Orice mamă care trece prin nesomn, răni, nesiguranță, dorință de a alăpta și neputință, să știe că nu e singură și nu face nimic greșit
Am apelat la un consultant în alăptare extraordinar de răbdător și empatic care m-a sfătuit și m-a îndrumat în drumul către alăptare exclusiva. Cu greu, ce e drept, cu multe nopți nedormite și aproape de o depresie, la mai puțin de o lună de viață a minunii mele, am reușit să scap de pompă și micuțul să mănânce exclusiv doar de la sân. A fost un drum greu și stiu că de multe ori eram pe cale să renunț, dar am continuat să încerc și într-un final am reușit să îi dau minunii mele cea mai bună hrană și să stabilim o relație unică și minunată.
Acum timpul a trecut, băiețelul meu face 7 luni și am început diversificarea și ce pot spune este că sufăr când îmi respinge sânul pentru că este sătul. Știu cât de greu ne-a fost amândurora să reușim alăptarea și acum îmi dau seama că la un moment dat va trebui să renunțăm la aceasta și să trecem într-o altă etapă.
În concluzie, nu e deloc ușor să devii mamă. Nimeni nu iți spune ce te va lovi peste noapte și că tu ești sursa de hrană și de iubire a copilulul tău. Cu răbdare și mult efort reușești să fii mama de care are nevoie copilul tău. A fost un drum greu și recunosc că de multe ori eram pe cale să renunț. CITEȘTE ȘI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant lactatie IBCLC:
Se întâmplă uneori ca nașterea să nu decurgă așa cum ne dorim și să fie nevoie să apelăm la soluții cu care nu suntem împăcate. Este important să știi că pentru orice situație există și rezolvare. Chiar și în cazul în care nașterea se realizează prin cezariană, lactația se instalează în funcție de cât de des este pus bebe la sân și dacă se realizează contactul neîntrerupt dintre mamă și copil.
Există mitul conform căruia lactația se instalează mai greu după cezariană, dar este doar un mit. Odată ce placenta “pleacă”, “vine” laptele. Ceea ce face ca laptele să vină în cantitate mai mare este cum spuneam, stimularea lactației de către bebeluș iar dacă acest lucru se produce continuu, fără întrerupere, ziua și noaptea, de regulă, între ziua a 2-a și ziua a 5-a după naștere, mămicile își simt sânii mai grei, mai fierbinți, mai încărcați.
Dacă bebelușul nu poate fi pus la sân, atunci este bine ca organismului să îi fie semnalizată nevoia de a produce lapte prin folosirea pompei, în mod constant, până bebelușul va putea fi adus la sân. Când acest lucru se întâmplă, atunci este recomandat să fie lăsat copilul să sugă ori de câte ori cere, oricât de mult cere, fără a se impune limite absurde cum ar fi hrana la 3 ore sau statul doar 15 minute la sân.
Noi oameni mari nu mâncăm contra cronometru și conform ceasului, ci conform a ceea ce ne spune organismul; atunci de ce le-am impune nou-născuților să facă aceste lucruri mai ales că sunt într-o perioadă de creștere accelerată iar sânul nu oferă numai hrană ci și conectare?
CITEȘTE ȘI: Nu există o bucurie mai mare ca mamă să îți vezi bebelușul cum te privește în ochi când îl alăptezi
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE