Stim ca esti fericita si recunoscatoare pentru familia ta dar mai stim si ca e greu. Mamele au tendinta sa isi asume roluri de eroine si sa ascunda greutatile cu care se confrunta pe parcursul unei zile pentru a nu fi criticate ca se plang sau acuzate ca isi resimt copiii ca pe o povara cum cu multa rautate le pot spune persoane care habar nu au cum e sa fii in acea situatie. Nu esti singura, dimpotriva!
Majoritatea mamelor se confrunta dupa nastere cu stari de oboseala, chiar epuizare, cu stari de tristete datorita faptului ca uneori se simt depasite, neputincioase, ca nu au ajutor de nicaieri. Oricand mamele au avut de tras cel mai mult, fiind de cele mai multe ori singurele ramase acasa cu 1-2-3 copii la care trebuia sa se imparta cu hranit, joaca, ore online si multe alte activitati. Nu e de mirare ca resimti epuizare dar te putem ajuta cu niste sfaturi, cum sa iti creezi niste obiceiuri care sa previna burnout-ul.
Fa din somn o prioritate!
Privarea de somn este principala cauza a epuizarii, a lipsei de energie iar mamele ocupate chiar au tendinta sa renunte tot mai mult la somn. Multe dintre mame renunta la ore bune de somn pentru a pregati mancare pentru a doua zi, a face ordine sau pur si simplu profita de somnul copiilor pentru a urmari seriale sau a scrolla pe retele de socializare. Insa cercetarile demonstreaza ca somnul este vital pentru sanatatea noastra mentala si in general pentru starea noastra de bine deci nu sacrifica somnul pentru nimic, atunci cand poti sa dormi fa-o chiar daca te simti vinovata ca e dezordine, ca nu e totul pus la punct. Vei vedea ca un somn bun iti va conferi energia necesara sa pui la punct lucrurile a doua zi.
Gaseste-ti ceva care sa te relaxeze
Nu e usor sa ajungi zen si probabil ca nu e nici realist dar e bine sa introduci in rutina ta cateva minute de meditatie, cateva exercitii fizice permise dupa nastere, ascultarea unei muzici de relaxare, orice te poate face sa te simti relaxata, echilibrata, linistita si calma.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Neonatologul este primul doctor al copilului tău. Ce este important să-l întrebi și răspunsurile corecte
Mananca bine!
Asta inseamna ca nu trebuie nici sa faci foamea intreaga zi si sa te hranesti cu resturi de la copii, nici sa mananci compulsiv pe fondul stresului, caci ambele stiluri sunt nesanatoase si te priveaza de energie. Este important sa-i furnizezi corpului tau combustibilul care sa il ajute sa faca fata atator solicitari cu care se confrunta. Preocupa-te sa te hranesti bine, cu nutrienti de calitate si produse care sa contina vitaminele necesare prevenirii starilor de epuizare.
Suna-ti prietenele.
Chiar daca nu ai timp sa iesi cu ele, desi ar fi foarte indicat, macar suna-le si povestiti, radeti cateva minute ca pe vremuri, te va umple de buna-dispozitie si iti va incarca bateriile.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Îngrijirea corectă a bontului ombilical la nou născut. Cum recunoaștem eventualele infecții și afecțiuni care pot să apară
Spune NU.
Dupa ce ca sunt suprasolicitate, mamele au si tendinta de a raspunde afirmativ la tot felul de solicitari. Invata sa spui simplu nu, fara explicatii suplimentare, atunci cand nu ai nicio tragere de inima sa faci ceva, fara sa te simti insensibila, e dreptul si chiar datoria ta sa te menajezi si sa nu mai accepti tot felul de sarcini, cerinte si rugaminti pentru care nu ai nici timp nici chef. Nu trebuie sa multumesti pe toata lumea cu orice pret!
Cere ajutor!
Nu te sfii sa arati ca ai nevoie de ajutor, nu e cazul sa o iei pe calea martirismului. Daca iti permiti sa angajezi pe cineva pentru curatenie, fa-o fara mustrari de constiinta. Daca ai o vecina care oricum merge dupa copilul ei la gradinita, roag-o sa-l aduca si pe al tau, tu fiind prinsa cu un bebelus. Transmite rudelor o lista de cumparaturi daca stii ca au drum la supermarket. Lasa-ti soacra sa se simta utila stand cu nepotii in timp ce tu dai o fuga la cosmetica sau faci orice altceva.
CITEȘTE ȘI: Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor
Conecteaza-te cu natura.
Natura e vindecatoare! Chiar daca nu locuiesti nici intr-o zona montana nici pe malul marii e vital sa iesi la aer curat, sa faci lungi plimbari intr-un parc plin de verdeata sau de frunze cazute, in functie de anotimp, sa tragi aer in piept, sa auzi sunetele naturii, e ca o terapie si e gratis! CITEȘTE ȘI: Creșterea și dezvoltarea normală în primul an al bebelușului
Planifica o intalnire romantica cu partenerul.
In general barbatul e la munca toata ziua iar femeia sta in concediu de crestere a copilului care de fapt e tot un job, chiar foarte solicitant. Este important ca partenerii sa ramana conectati in mod autentic, in ciuda lipsei de timp si a indatoririlor zilnice. Beti un pahar de vin impreuna, iesiti la o cina daca are cine sa stea cu copiii sau pur si simplu profitati de timpul cat ei dorm.
Fa miscare!
Stim, alergi prin casa dupa copil si dai cu mopul si aspiratorul. Dar e important sa faci si un tip de miscare care sa iti faca placere. Danseaza, mergi la inot, fa pilates, exercitii cu greutati acasa, descopera ce ti se potriveste si integreaza in rutina ta, te va umple de energie si de buna-dispozitie.
Rasfata-te.
Multe dintre noi ne concentram doar asupra copiilor si parca nici nu ne mai gandim ca meritam sa ne rasfatam si noi cu o carte, un shopping online sau macar cu ciocolata!
Da-ti voie sa faci si lucruri neproductive!
Stim ca vrei sa fii cat mai eficienta si incerci sa iti planifici timpul astfel incat sa faci mereu ceva util. Ei bine, e ok si sa stai degeaba uneori! Nu trebuie sa te incarci cu sentimente de vina, dimpotriva, profita de orice ocazie de dolce far niente!
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Fa-ti liste.
Din cauza oboselii mintea noastra pare sa dea rateuri uneori. Stii ca ai ceva de facut dar nu iti mai amintesti ce! De aceea e bine sa iti faci liste cu ce ai defacut/cumparat/rezolvat, sa iti notezi in agenda, nu doar ca te ajuta la organizare dar te ajuta si sa iti limpezesti gandurile.
Concentreza-te pe realizari!
Cand pui seara capul pe perna nu te mai macina recapituland ce NU ai reusit sa realizezi in ziua respectiva ci bucura-te de cate ai reusit sa faci, rememoreaza cate lucruri ai reusit sa faci nu ce ti-a scapat. CITEȘTE ȘI: Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit
Imparte responsabilitatile!
Nu le lua pe toate asupra ta! Aatat copiii cat si casa sunt la comun cu partenerul deci nu iti asuma toate responsabilitatile ce tin de acestea, discuta cu partenerul si participati in mod egal.
Apeleaza la un psihoterapeut.
Asa cum ne preocupa sanatatea fizica si mergem in mod regulat la stomatolog sau dermatolog/ginecolog etc, asa ar trebui sa ne preocupe si sanatatea mentala. Terapia, fie fata in fata fie online, poate sa faca minuni pentru noi, ar fi extraordinar daca ai putea sa iti rupi macar o ora pe luna pentru asta, nu e nicio rusine sa ceri ajutor cand simti ca ai probleme de genul depresie, stres, incapacitatea de a-ti gestiona emotiile etc. Specialistul te poate ajuta si sa iti limpezesti mintea, sa te concentrezi pe lucruri importante, sa iti constientizezi eventualele traume, sa iti cresti stima de sine, sa devii o mama si o sotie mai buna.
Si nu uita, mami! Esti puternica si capabila, ai incredere in tine!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE