Îți spunem din start că lista cu lucruri necesare nu se adresează tendinței de “nesting” pregătire a cuibului deci nu va include obiecte scumpe și uneori inutile precum pătuț cu baldachin, cărucior 3 în 1 sau cântar de bebeluși. Este vorba de o listă de “gratuități” care trebuie pregătită cu grijă deoarece când devii mamă apar invariabil și multe schimbări cărora trebuie să le faci față.
Un zâmbet politicos.
Când ieși afară cu o creatură irezistibilă ca un nou-născut/bebeluș, lumea este atrasă ca de un magnet, în special persoane trecute de prima tinerețe, ca să nu zicem trecute de primele trei tinereți. Aceste persoane, bine-intenționate de altfel, te pot copleși cu sfaturi la modă acum 50 de ani și cu tot felul de perle de înțelepciune precum “pune-i o batista pe față să nu ia viruși/ vezi că fără căciuliță primește curent/ dacă plânge înmoaie-i suzeta în apă cu zahăr” și așa mai departe. Pentru a-ți păstra nervii intacți și a nu intra în polemici inutile învață să afișezi un zâmbet politicos dar în același timp și suficient de distant pentru a nu le încuraja să insiste prea mult.
Un obraz gros.
Dacă tactica de la punctul 1 nu ține și binevoitorii trec la faza a doua și anume de la vorbe la acțiune, încercând să servească bebelușul de 5 luni cu pufuleți sau “certând” copilul de 8 luni că e “prea mare să suga, e rușine” sau pipăindu-i mâinile și picioarele pentru a se convinge că “nu-i e rece” atunci trebuie să treci la nivelul următor. Un “obraz gros” în acest sens înseamnă să nu te lași intimidată ci să le-o retezi fără menajamente dacă simți că binele copilului și spațiul tău personal sunt amenințate:”mulțumesc, dar nu v-am cerut părerea/ o fi cum ziceți dar pentru noi nu funcționează/ ne este bine așa”.
CITEȘTE ȘI:
Primele provocări ale vieții de mămică – Sfaturi de la specialiști
Lucruri de la care poți să-ți iei adio atunci când suferi de lipsa somnului
Laptele praf de continuare – Pro sau contra după 1 an?
Alimentație echilibrată – Impactul asupra dezvoltării cognitive la copilul de 0-3 ani
Cum îți poti convinge organismul să secrete hormonul iubirii
Efectele NEGATIVE ale tehnicii plânsului controlat la bebeluși
Spasmul hohotului de plâns, o experiență înfricoșătoare | Cum îți poți ajuta copilul în timpul unei crize
Nervi de oțel.
Când cele pomenite anterior se repetă aproape zilnic, cu siguranță vei avea nevoie de nervi de oțel. Nu-i ușor să înfrunți “hoarda” celor care au impresia că îți pot face bine cu forța, mai ales când acel “bine” este de fapt subiectiv.
În plus trebuie să fii pregătită să te confrunți și cu indiscreția oamenilor, cărora li se pare firesc să se intereseze de aspecte ale vieții tale pe care nu eșți dispusă să le împărtășești.
Oricât ți s-ar părea de deplasat unora li se pare firesc să pună întrebări de genul:”și, pe când al doilea copil? alăptezi? dacă da: păi până când? Dacă nu. um așa?!A durat mult până să rămâi însărcinată, ați vrut voi sau a fost “accident”? Vei fi uimită de curiozitatea și lipsa de discreție a unora.
Prietene care să te înțeleagă.
Cine altcineva să te înțeleagă dacă nu prietene aflate în aceeași situație? O altă mama de copil mic nu se va mira dacă pornești o discuție pe messenger la 1 noaptea, căci probabil nici ea nu doarme ci fie alăptează/ pregătește biberonul, fie schimbă scutecul, fie se plimbă cu bebelușul în brațe sau în sistemul de purtare. Nu se va uita întrebător și critic la ține dacă ai părul prins neglijent în aceeași coadă de 5 zile sau dacă nu te-ai mai machiat de când ai născut.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Preferințe pentru mâncarea de tip semi-preparate/ fast-food și pentru cafeaua rece.
Vremurile când la prima oră te răsfățai cu o cafea fierbinte și nu făceai nimic până nu-ți savurai tabietul au cam apus. Acum chiar dacă reușeșți să te strecori de lângă copilul adormit cât să-ți faci cafeaua probabil nu vei apuca nici să bei o gură din lichidul aburind. Îți vei aminti de cafeaua părăsită pe fugă la somnul de prânz al bebelușului, când doar dacă ai noroc vei reuși în sfârșit să o bei, rece.
De asemenea ar fi bine să dezvolți o pasiune pentru semi-preparate dacă nu vrei să plângi de frustrare și de foame când vezi că realizarea unei ciorbe poate dura și până la 6 ore, cu întreruperile “de rigoare”.
Răbdare și drag de rutină.
Dacă înainte să devii mama îți plăcea o viață aventuroasă, plină de surprize, imprevizibilă de la o zi la alta, ar fi bine să îți schimbi preferințele. Acceptă și chiar îmbrățișează rutina căci va face parte din viața ta mult timp de acum înainte: trezit, hrănit copilul, schimbat scutece, plimbat, adormit copil, hrănit copil, schimbat scutec, îmbăiat, plimbat, hrănit, adormit și apoi iar de la capăt.
Nu ai decât să primești lucrurile repetitive cu drag în programul tău si să te resemnezi cu ideea că “repetiția este mama învățăturii”. Așa înveți să fii un părinte bun și o persoană mult mai răbdătoare decât erai înainte de copil!
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere