Oxitocina, cunoscuta ca hormonul iubirii, are un rol esential in perioada postnatala. Ea faciliteaza stabilirea relatiei speciale dintre mama si nou-nascut, ajuta la instalarea lactatiei, scade nivelul de stres si ajuta ca mama si copilul sa se odihneasca bine. Multe mame vorbesc despre o stare de buna dispozitie si de euforie in ciuda stresului si oboselii primelor zile ca parinte si acesta este meritul oxitocinei.
Corpul mamei secreta oxitocina in timpul nasterii si in prezenta bebelusului. De aceea femeile sunt atat de atrase de mirosul de nou nascut caci el determina secretia de oxitocina. Mirosim, ne simtim bine si dorim sa il mirosim cat mai mult. Dar in cultura noastra, atat de grabita sa „readuca lucrurile la normal”, exista riscul de a rata sansele care fac sa creasca secretia de oxitocina. Ne grabim intre hranirile cu lapte matern sau formula, ne imbracam bebelusii cat mai modern, apelam la cele mai sofisticate dispozitive de linistire, uitand ca trebuie sa mentinem un echilibru. Si sa stimulam secretia de oxitocina! Care pare un hormon miraculos atunci cand vine vorba despre primele zile ca parinte.
Iata 5 trucuri care contribuie la cresterea secretiei de oxitocina.
Contactul piele pe piele. Contactul intim cu bebelusul este probabil cea mai simpla metoda de a determina secretia de oxitocina. Simtul tactil, vazul si mirosul fac ca in corpul tau sa se declanseze o crestere a nivelului de hormon circulant. Insa contactul piele pe piele nu aduce numai o secretie crescuta de oxitocina, dar ajuta si la integrarea si maturizarea senzoriala a bebelusului. El te miroase si iti stie mirosul inca de cand era in saculetul sau plin cu lichid amniotic. Iti simte pielea, ii simte gustul si percep gustul laptelui si primeste oxitocina prin lapte. Iti asculta bataile inimii si vocea care creeaza un sentiment de siguranta. Iti vede si iti studiaza chipul si invata sa te recunoasca si privindu-te.
Alaptarea. Alaptarea este probabil cea mai eficienta metoda de crestere a nivelului de oxitocina. In timpul alaptarii oxitocina este sintetizata atat de mama cat si de bebelus, iar bebelusul primeste un surplus din hormonul iubirii prin intermediul laptelui matern. Alaptarea te face sa iti incetinesti ritmul vietii si sa iti acorzi ceva timp in care sa fii exclusiv concentrata asupra bebelusului. Mamele se simt adesea somnoroase in timpul sau dupa alaptare. Se simt foarte apropiate de bebelus. Iar bebelusul e multumit si linistit.
Co-sleepingul. Dormitul in acelasi pat cu bebelusul mentine nivelul de oxitocina din corpul bebelusului la un nivel crescut. Probabil ca bebelusul va avea un somn mai linistit. De asemenea, si in trupul mamei creste nivelul hormonal. Multi parinti care isi impart dormitorul sau patul cu bebelusul sustin ca asta i-a ajutat sa stabileasca o relatie speciala cu micutii. Bebelusul e la o distanta de cel mult un brat de mama, iar asta le da ambilor un sentiment de liniste si siguranta. Mamele care practica co-sleepingul sustin ca se odihnesc bine noaptea si sunt mai odihnite.
Purtarea bebelusului. Purtarea bebelusului are numeroase beneficii, sinteza de oxitocina fiind unul dintre ele. Parintii care isi poarta bebelusii sunt activi, se deplaseaza oriunde cu usurinta si isi au si copiii langa ei in acest timp. Iar bebelusul se simte in siguranta in timp ce descopera lumea din bratele parintelui. Hormonii de stres scad astfel in concentratie si cu cat acestia sunt la un nivel mai redus, cu atat ambii se vor simti mai bine.
Masajul. Masajul bebelusului este o modalitate esentiala de a contribui la buna dezvoltare motorie, senzoriala si cognitiva a bebelusului. Cere concentrare si elimina lucrurile care distrag atentia, permitandu-ti sa te conectezi in adevaratul sens al cuvantului cu micutul. Masajul are beneficii uimitoare si poate fi practica si de catre tatici.
In concluzie, tine bebelusul aproape. Contactul direct cu acesta este suficient pentru a sinteza de oxitocina sa fie stimulata. Viata normala poate astepta ca micutul tau sa mai creasca!
CITEȘTE ȘI:
Alăptarea este o plăcere când bebe este atașat și poziționat corect la sân | Urmărește aceste 5 indicii
Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Cele mai bune 30 de alimente care stimulează lactația