Masajul bebelusului este un moment deopotriva util si placut atat pentru parinte cat si pentru cel mic. O placere simpla a vietii joaca un rol important in dezvoltarea bebelusului. Beneficiile masajului pentru bebelusi sunt multiple! Invata cateva tehnici simple si eficiente de masaj.
Cercetarile au demonstrat ca masajul are numeroase efecte benefice asupra bebelusilor. O metoda atat de simpla ajuta la dezvoltarea armonioasa, la intarirea musculaturii si are chiar capacitatea de a elimina colicile. Masajul trebuie sa fie un moment placut pentru toata lumea, asa ca iata cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere.
- Care sunt beneficiile masajului la bebelusi?
- Tehnici de masaj al bebelusului
- Cand este cel mai bun moment pentru sedinta de masaj a bebelusului?
- Care sunt obiectele necesare pentru masajul bebelusului?
Cercetarile au demonstrat ca masajul are numeroase efecte benefice asupra bebelusilor. O metoda atat de simpla ajuta la dezvoltarea armonioasa, la intarirea musculaturii si are chiar capacitatea de a elimina colicile. Masajul trebuie sa fie un moment placut pentru toata lumea, asa ca iata cateva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere.
Care sunt beneficiile masajului la bebelusi?
Reglarea frecventei respiratorii.
Se pare ca masajul are capacitatea de a regla frecventa respiratorie a bebelusului foarte mic. Mai ales nou nascutii au tipare respiratorii neregulate. Stimularea pielii, cel mai mare organ senzorial al corpului, bogat in terminatii nervoase, pare sa influenteze maturizarea sistemului nervos si deci sa regleze frecventa respiratorie.
Producerea de hormoni de crestere.
De asemenea, masajul stimuleaza producerea de hormoni de crestere. Se stie ca bebelusii care beneficiaza de contact fizic des se dezvolta minunat. Asta inseamna ca ei se dezvolta la maximul potentialului lor genetic, nu doar din punct de vedere fizic, ci si intelectual si emotional. Un studiu efectuat pe un grup de bebelusi nascuti prematur a demonstrat ca bebelusii care au beneficiat de masaj au luat in greutate cu 50% mai mult decat ceilalti.
Dezvoltarea creierului bebelusului.
Masajul favorizeza dezvoltarea creierului. Nou nascutii care sunt atinsi mereu beneficiaza de o dezvoltare neurologica superioara. Cum creierul inregistreaza cea mai substantiala crestere de-a lungul primului an de viata, este un moment minunat de care ar fi bine sa profiti.
CITEȘTE ȘI: Viața secretă a creierului copilului – Cum te asiguri că ajuți la dezvoltarea lui?
Intarirea sistemului imunitar.
Masajul stimuleaza sistemul imunitar. Studiile au demonstrat ca acei bebelusi care sunt privati de contactul piele pe piele cu mamele lor sunt mai susceptibili la diverse infectii.
Reducerea stressului. Masajul ajuta la eliberarea stress-ului. Bebelusii sunt foarte usor suprastimulati nervos, de vreme ce totul din jurul lor este nou. Bebelusii suprastimulati plang mult. Masajul reduce stressul deoarece duce la scaderea nivelului cortizolului, principalul hormon de stres.
Ajuta impotriva colicilor.
Masajul ajuta la eliminarea gazelor acumulate in tubul digestiv. Aceste gaze sunt responsabile de durerile de burtica ce mult timp au fost considerate singurele cauze ale colicilor. Asadar copiii care beneficiaza de macar o sesiune de masaj pe zi au mai putine colici.
Masajul bebelusului ajuta la creearea unei legaturi puternice intre mama si copil.
Este un moment in care mama este tentata sa comunice mult cu bebelusul, sa ii vorbeasca, sa il alinte.
Masajul bebelusului duce la reducerea incidentei depresiei postnatale.
Este un moment special intre parinte si bebelus, in care cel mic se relaxeaza iar noua meserie de parinte nu mai pare atat de complicata.
CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Tehnici de masaj al bebelusului
Cel mai bine este sa incepi cu picioarele, deoarece bebelusul este deja obisnuit ca ele sa ii fie atinse in momentul schimbarii scutecului. Ai grija ca mainile tale sa nu fie reci. Poti pune si vazul cu ulei intr-un vas mai mare, cu apa calda, pentru ca si acesta sa fie cladut.
Masajul bebelusului la picioare:
Incepe masajul la nivelul coapselor – prinde-le si lasa mana sa alunece in jos, catre talpa. Repeta miscarea alternativ cu cele doua maini, strangand cu blandete. Prinde laba piciorului si roteste-o de cateva ori in fiecare sens, apoi fa miscari lungi cu degetele, de la glezna catre varful degetelor. Foloseste varful degetului mare pentru a „desena” cercuri mici pe intreaga talpita. Apoi apuca cu doua degete fiecare degetel si trage usor, pana cand degetele iti aluneca de pe capatul lor.
Masajul bebelusului la brate:
Prinde pe rand fiecare brat si repeta miscarea in lungul membrelor pe care ai facut-o si la picioare, de la subrat pana la incheietura mainii. Apoi, prinde manuta si roteste incheietura cu blandete de cateva ori in fiecare sens. Cu degetele mari maseaza circular palma si dosul palmei. Prinde apoi fiecare degetel si maseaza-l in lungul sau.
Masajul bebelusului la burtica:
Aseaza palmele pe pieptul bebelusului si fa miscari circulare pe stern si pe burtica, din centru catre exterior. Maseaza burtica in jurul buricului cu degetele si palma, in sensul acelor de ceasornic. Miscarea ajuta de asemenea la eliminarea gazelor. Indoaie genunchii bebelusului spre burtica si apoi roteste-i usor catre dreapta. Repeta miscarea de cateva ori si exista o mare sansa ca cel mic sa elimine gazele care il necajesc.
Masajul bebelusului la spate:
Intoarce bebelusul pe burtica si maseaza circular, cu buricele degetelor, de-a lungul coloanei vertebrale, de la gat catre fese. La sfarsit, fa miscari lungi si apasate de la omoplati pana spre picioare. Pune scutecul si alinta-l pe cel mic, care cel mai probabil va atipi imediat.
Cand este cel mai bun moment pentru sedinta de masaj a bebelusului?
Pentru ca masajul trebuie sa fie un moment linistit si placut pentru toata lumea, este bine sa tatonezi pana ce descoperi intervalul de timp care vi se potriveste cel mai bine. Este recomandat ca cel mic sa fi mancat cu aproximativ jumatate de ora inainte. Astfel nu risti sa ai un bebelus flamand si suparat si reduci riscul de a-l face sa regurgiteze mancarea din cauza agitatiei. De asemenea, trebuie sa fii atenta ca bebelusul sa nu fie obosit. Daca este somnoros, contactul fizic si foiala il pot suprasolicita facandu-l sa planga.
Unii parinti prefera sa faca masaj imediat dupa baita de seara, deoarece majoritatea bebelusilor nu apreciaza deloc sa fie imbracati si dezbracati. Pe de alta parte insa, pe unii bebelusi baita ii oboseste, asa incat nu mai au rabdare pentru masaj. Alti bebelusi sunt atat de suparati sa fie scosi din mediul lichid si cald care seamana cu perioada de viata intrauterina, incat este imposibil sa ii poti linisti destul cat sa le poti face masaj pe indelete. De aceea insistam sa alegi acel moment din zi care este cel mai potrivit pentru voi. In ceea ce priveste durata masajului la bebelusi, 5 minute sunt mai mult decat suficiente. Daca bebelusului ii place si doresti sa prelungesti alintul se poate ajunge si pana la 10 minute de masaj zilnic. CITEȘTE ȘI: 3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul
Care sunt obiectele necesare pentru masajul bebelusului?
Recomandarea noastra este sa folosesti pentru masajul bebelusului ulei de masline, de migdale sau un alt ulei vegetal, evitand insa uleiul de alune, nuci si asa mai departe, mai ales pe pielea iritata, deoarece acestea au potential alergen. Poti cumpara un ulei special de masaj pentru bebelusi. Este important sa verifici daca are parfum adaugat.
Uleiurile cosmetice este bine sa fie evitate deoarece majoritatea contin parfumuri, parabeni sau alti conservanti care se absorb in pielea atat de delicata a bebelusului. De asemenea nu se recomanda sa se aplice uleiuri esentiale pe pielea bebelusilor si copiilor. Este bine sa ai la indemana unul sau doua prosoape moi, pe care nu te deranjeaza sa le murdaresti cu ulei. Pe unul dintre ele va sta asezat bebelusul iar pe celalalt il poti folosi pentru a-l acoperi partial pe cel mic deoarece se stie ca acestora nu le prea place sa fie dezbracati. Inainte de a incepe orice tehnica de masaj asigura-te ca mainile tale sunt perfect curate, fara bijuterii iar unghiile sunt taiate scurt.
Pregateste un set de haine pentru a-l imbraca pe cel mic dupa masaj, scutece si tot ce iti mai trebuie, ca sa nu fii nevoita sa cauti prin dulapuri cand mainile tale sunt uleioase. Imbraca-te cu haine de stat in casa, pe care la o adica le poti pata de ulei fara probleme si alege o incapere incalzita, fara curenti de aer. Alege un loc sigur in care sa asezi bebelusul in timp ce il masezi. Mesele de infasat sunt adesea mici si inalte si deci periculoase, mai ales cand discutam despre un bebelus agitat si alunecos din cauza uleiului de masaj. Asigura-te ca in camera este o temperatura potrivita de 24-25 grade Celsius.
Povesteste-ne cum ii faci masaj celui mic.
Care a fost pentru voi cel mai potrivit moment al zilei de realizare a masajului?
CITEȘTE ȘI: Cum trebuie îmbrăcați bebelușii pentru somn?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.