Greutatea și înălțimea sunt informații care ajută medicul să-și facă o părere dacă bebelușul crește normal și se dezvoltă așa cum trebuie. Dar greutatea variază în funcție de o mulțime de factori. Cum știi dacă bebelușul tău crește bine?
La primul copil cântăream și înainte, și după, câteodată chiar și în timp ce mânca. Parcă îmi era frică ca nu cumva, sărmanul, să ascundă vreo două-trei gurițe de lapte printr-un buzunărel de la salopetă… Boala asta grea își arată simptomele doar în primul an de viață al copilului, și doar la primul copil, după care te vindeci, tu, părinte! Neliniștea se risipește, întrebarea „oare crește bine?“ nu-și mai caută răspuns, iar greutatea bebelușilor nu mai reprezintă un Bau-bau.
Care este greutatea normală la naștere
Bebelușii vin pe lume în toate formele și dimensiunile, iar greutatea lor diferă în funcție de foarte mulți factori. Spre exemplu, încă de la naștere, băieții cântăresc mai mult decât fetele.
Apoi e vorba despre bagajul genetic: dacă mami și tati sunt corpolenți, și bebelușul va avea o greutate mai mare la naștere față de alți bebeluși care au părinți de statură mică.
Greutatea normală la naștere variază între 2,8 kg și 4,2 kg, iar înălțimea medie între 45 și 56 de centimetri. La fel de normal este ca în primele trei zile după naștere, un bebeluș să piardă 7% sau până 10% din greutatea cu care a venit pe lume. Vor recupera aceste kilograme în următoarele două săptămâni.
CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Cât crește bebe lună de lună
Pe măsură ce copilul crește, doctorii vor vrea să-i verifice greutatea și lungimea pentru a vedea dacă bebelușul crește bine pentru vârsta lui. Acesta este motivul pentru care s-au întocmit acele grafice de creștere (kilograme și centimetri), deși acestea sunt simple repere. Asta pentru că fiecare copil este diferit și are un ritm propriu de creștere și dezvoltare. Majoritatea bebelușilor se încadrează între cifrele acestor grafice, dar asta nu înseamnă că e ceva rău cu ei. În medie, bebelușul ia în greutate câte un kilogram pe lună în primele trei luni de viață, o jumătate de kilogram în următoarele 3 luni de viață, o treime pe lună de la 6 la 9 luni și câte un sfert pe lună în ultimele luni până la împlinirea vârstei de 1 an. Asta înseamnă că, în medie, un bebeluș va lua cam 30 de grame pe zi în primele 3 luni de viață, până în 20 de grame pe zi în următoarele trei luni, 12-13 grame pe zi de la 6 la 9 luni și până în 10 grame pe zi în ultimele trei luni înainte de împlinirea vârstei de 1 an.
Puseul de creștere
Există mai multe … perioade în primele 12 luni de viață ale bebelușilor, în care aceștia devin agitați, par să nu se mai sature cu porțiile de până atunci și li se face mai repede foame. Aceste perioade de creștere accelerată au loc, de regulă între zilele 7 și 10 de viață, la 3 săptămâni, la 6 săptămâni, la 3 luni, 4 luni, 6 luni și 9 luni. De regulă, după ce trece un altfel de puseu de creștere (două-trei zile), veți observa că hăinuțele i-au rămas scurte sau nu-l mai cuprind. Deci toate aceste perioade numite pusee de creștere îi cresc greutatea, dar îl ajută să asimileze și alte informații legate de dezvoltarea psihică și motorie. CITEȘTE ȘI: La câte săptămâni apar puseurile de creștere la bebeluși și cum le faci față
Bebelușii trec și prin perioade de stagnare
Care sunt la fel de normale precum cele de creștere accelerată în greutate. Unii iau mai mult în greutate decât alții. La fel de normal! Ca să fii sigură că ceea ce se întâmplă cu bebelușul tău este normal, că se dezvoltă și ia în greutate așa cum trebuie, încearcă să răspunzi la următoarele întrebări:
- bebelușul se hrănește bine?
- murdărește scutece?
- îți pare agitat?
Dacă la oricare dintre aceste întrebări poți răspunde cu NU, sună doctorul. Creșterea prea lentă în greutate ori stagnarea pot avea cauze multiple, cum ar fi:
- copilul nu primește suficientă mâncare;
- nu asimilează ceea ce consumă;
- există o problemă de metabolism.
Bebelușii născuți prematur
Un bebeluș născut între săptămânile 24 și 37 de sarcină este considerat un bebeluș prematur. Acești bebeluși au o greutate foarte mică la naștere, având o greutate care variază între 1,6 kg și 2,6 kilograme. Cum reflexul de supt se formează abia în săptămâna 32 de sarcină, bebelușii prematuri sunt hrăniți cu lapte matern printr-un tub instalat direct în stomac. Creșterea acestor copii în greutate este o problemă de viață și de moarte.
Cum ne influențează greutatea
De regulă, copiii alăptați se îngrașă mai mult decât cei hrăniți cu formulă de lapte de la vârsta de 6 luni, până la împlinirea vârstei de 1 an. La cei hrăniți cu formulă de lapte este invers. Bebelușii care cântăresc mai mult decât ar trebui, sunt cei care pleacă mult mai greu în mers și pot chiar să sară peste etapa „patru labe“.
CITEȘTE ȘI:
Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
8 motive pentru care se ofera suplimentul de lapte praf
Bebelușul nu se satură cu lapte matern și are nevoie de supliment | 7 presupuneri greșite
Greutatea bebelusului | Afla când e bebe în grafic și cât crește lună de lună
Calculator Greutate Sarcina – Kilograme pe săptămâni
Bebelușul care nu câștigă în greutate. Ce diagnostic poate să ascundă stagnarea ponderală a nou născutului?