Simtul olfactiv al bebelusului este unul dintre cele mai bine dezvoltate simturi cu care se naste acesta. De exemplu, bebelusul cunoaste deja care este mirosul mamei sale si nu il va confunda! Iata cateva metode simple de a stimula simtul olfactiv al celor mici.
Stiai ca simtul mirosului bebelusului poate fi folosit pentru a antrena si alte simturi? Ca puteti inventa impreuna jocuri care sa stimuleze dezvoltarea limbajului si chiar memoria?
Mirosurile ne fac viata mai frumoasa! Un nou detergent, florile preferate, o friptura bine gatita, toate sunt exemple de mirosuri placute, pe care am invatat sa le asociem unor experiente favorabile. Bebelusul insa invata totul de la zero. Iata cum se educa si se stimuleaza simtul mirosului la bebelusi!
Citește și despre: Aducerea acasă a nou-născutului. 9 aspecte esențiale pe care părinții e bine să le cunoască
Stimularea inainte de nastere.
Exact ca in cazul gustului, si simtul olfactiv se dezvolta inca din viata intrauterina. Bebelusul poate mirosi toate aromele pe care le consumi prin intermediul lichidului amniotic. Consumul a multe alimente diferite este de natura sa stimuleze si sa familiarizeze bebelusul cu o gama variata de mirosuri.
Lasa-l pe bebelus sa te miroasa.
Cel putin in primele saptamani de viata, evita sa folosesti parfumuri, deodorante, creme de corp, si permite-i bebelusului sa iti perceapa mirosul natural, cel pe care il cunoaste si care il ajuta sa se simta in siguranta.
Lasa-l pe bebelus sa miroasa sanul.
S-a demonstrat ca bebelusul cunoaste si este capabil sa distinga mirosul sanului mamei sale. Atunci cand alaptezi, pune bebelusul in apropierea mamelonului si lasa-l sa-l gaseasca singur.
Citește pe larg despre: Obiceiuri sănătoase din primele săptămâni de viață ale bebelușului, pentru o familie fericită
Ofera-i mirosuri care il fac sa se simta in siguranta.
Desigur ca iti este greu sa te dezlipesti de bebelus, dar uneori trebuie sa lipsesti cate o ora. Sau pur si simplu sa il asezi sa doarma in patut, cat faci altceva prin casa. Un tricou cu mirosul tau il va ajuta sa se linisteasca si sa se simta in siguranta. Atentie la riscul de sufocare!
Incurajeaza atasamentul fata de un anuit obiect.
Unii bebelusi se indragostesc de un anumit plus sau de o paturica preferata. Aceste obiecte sunt de mare ajutor, dar trebuie din cand in cand spalate. S-ar putea ca dupa spalare sa dureze ceva timp pana cand ele vor recapata mirosul care ii era familiar celui mic, si care il ajuta sa se linisteasca.
Stimuleaza amintirile bebelusului.
Memoria si simtul olfactiv sunt procesate de aceeasi zona a creierului. Este motivul pentru care anumite mirosuri ne aduc in minte anumite amintiri. Un miros familiar poate declansa o amintire din frageda copilarie a copilului tau.
CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină – Adaptarea bebelușului în primele 3 luni de viață
Alina teama de straini.
Simtul olfactiv al bebelusului se coreleaza cu instinctul sau de supravietuire undeva in jurul varstei de 3 luni, de aceea bebelusul incepe deodata sa planga sau sa devina agitat cand percepe mirosul nou al unui strain pentru prima oara. Lasa-ti prietenii sau rudele sa il tina in brate in imediata ta apropiere, pentru a-l obisnui treptat cu strainii.
Mirosul si mancarea.
Mirosul placut al alimentelor este o parte importanta a diversificarii, foloseste-te de ierburile aromatice preferate ale copilului pentru a imprima un miros placut si alimentelor noi, netestate pana atunci.
Jocuri pe baza de miros.
Mirositi impreuna flori si rosteste-le numele. Miroase rufele proaspat spalate, gelul sau de dus, parfumul tau, paturica lui preferata si denumeste obiectele respective.
Aromaterapia. Desi e bine sa eviti in primele luni de viata orice deodorante de camera, aromaterapia efectuata dupa varsta de 6 luni poate avea un efect benefic. Este important sa alegi esente care nu ii fac rau bebelusului, cum sunt lavanda sau esenta naturala de migdale. Ai mare atentie cand folosesti uleiuri esentiale, uneori, folosite incorect, pot fi nocive pentru bebelusi.
Citește pe larg despre: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!