Primul zambet, primul dinte, prima rostogolire, primii pasi…sa vedem daca sunt si “premiere” pe care mai bine le-am sari. “Punct de cotitura” este o expresie folosita pentru englezescul “milestone” care in ceea ce priveste dezvoltarea copilului ar insemna o noua achizitie ce marcheaza o noua etapa.
Asemenea “puncte de cotitura” sunt primul zambet, prima data cand copilul isi tine capul singur, primele rasuciri burta-spate, primii pasi sunt achizitii asteptate cu drag si nerabdare de toti parintii. Dar exista si alte “puncte de cotitura” sau “premiere” mai putin induiosatoare sau demne de sarbatorit caci “mamiceala” nu e doar lapte si miere, uneori e “lapte regurgitat si miere doar dupa 1 an!”
Sa vedem cateva dintre aceste puncte de cotitura care pot fi incadrate ca “legi ale lui Murphy”:
Prima data cand te trezesti cu un jet de pipi in fata.
Aici “avantajul” este de partea mamelor de baieti, care se pot trezi in astfel de postura cand giugiulesc copilasul in timp ce-l schimba de scutec. Nici cu fetele nu esti scutita de asemenea “accidente”, poti de exemplu sa o iei in brate dezbracata pentru a o cantari cat mai exact si chiar atunci sa vina…punctul de cotitura.
Citește și despre:
Bebelușul nu doarme noaptea? Doi factori explică acest ritm dezordonat de somn la nou născut
Bebe plânge și iar plânge. Să fie colici sau ora vrăjitoarelor?
5 indicii că bebelușul trece printr-un puseu de creștere
Prima data cand iti pica bebelusul din pat (cu variatiuni de genul sezlong, balansoar sau mai rau, masa de infasat).
Oricat de grijulii sunt mamele se pare ca acest episod de “prima cazatura” survine extrem de des, de parca nici nu ar putea fi evitat. Asta deoarece bebelusul poate evolua rapid de la o zi la alta: azi doarme linistit pe pat, static ca o placintuta, fara niciun semn ca ar putea fi capabil de “acte de vitejie” iar a doua zi: pac, in 2 secunde s-a invartit cat sa cada din pat.
Momentul cand nu mai sta linistit la schimbat de scutec.
In primele luni nimic nu poate fi mai simplu decat sa schimbi scutece: bebelusul e mic, pufos si nici nu-i trece prin cap sa opuna rezistenta. Insa in scurt timp devine mobil, ceea ce desigur ca e prilej de entuziasmare pentru toata familia…exceptie momentul schimbarii scutecului. Atunci copilul tau pare o caracatita care da din toate membrele deodata, se rasuceste ca o clatita de pe o parte pe alta, insfaca obiecte aflate la indemana, ce mai, momentul schimbatului de scutec se transforma intr-un fel de lupta lasata cu transpiratii. Citește și despre: Când bebelușul a crescut – 10 moduri în care ți se schimbă viața. Din nou!
Prima data cand copilul iti dezvaluie sanii intregului Univers.
De cum capata putina forta in brate te poti astepta ca sanii sa-ti sara de sub bluza cat ai zice peste, trasi de bebelusul care vrea sa impartaseasca cu toata lumea motivul celei mai mari bucurii ale sale, indiferent de locul unde te afli. Asta e, s-au vazut si situatii mai penibile, ce daca te trezesti cerand informatii la banca in timp ce un san iti balangane pe afara?
Primul scaun “de adult” al bebelusului.
Cata vreme e alaptat exclusiv, pana si caca de bebelus are un miros de-a dreptul placut, dulce, specific, “de laptic”. Cand insa diversificarea incepe sa progreseze, sa te tii. Scaunul “de lapte”, moale, de culori chiar atractive, se va transforma intr-un scaun de adult tocanit in scutec, mai mare dragul, ce putem sa zicem. Asta e, probabil va dura “doar” 2 ani, pana scapa copilul de scutece, poti rezista atata, nu?! CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă şi cum se educă disciplina la vârsta de 1 an? Explică, arată, explică încă o dată
Prima data cand descopera legea gravitatiei.
Acesta este un moment deosebit de amuzant pentru copil, de fapt e putin spus “moment” de vreme ce se poate intinde pe cateva saptamani. Este perioada in care nimic nu e mai palpitant decat sa arunci chestii pe jos pentru ca mama sa ti le dea inapoi, sa le poti arunca din nou: din scaunul de masa, din carucior in timpul mersului, ce poate fi mai interesant decat sa vezi cum lucrurile cad si mai ales cum sta in puterea ta sa le faci sa cada, de preferinta cu zgomot, de preferinta la infinit fiindca mai mult ca sigur si mamei ii face placere sa se tot aplece si sa le ridice. Citește pe larg: Cum îl ajuți pe bebe să exploreze în siguranță fără a se pune în pericol
Dar oricat de dificile ti s-ar parea aceste etape gandeste-te ca sunt dovada ca bebelusul se dezvolta armonios, capata forte si achizitii noi, incepe sa se transforme in toddler, etapa care desigur ca va veni la pachet cu alte puncte de cotitura, unele la fel de “atractive” ca acestea!
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă şi cum se educă disciplina la vârsta de 1 an? Explică, arată, explică încă o dată