Cand ai un copil este aproape imposibil sa fii prezenta si gata sa intervii in orice moment, 24 din 24 de ore, pentru a evita un accident. Siguranta copilului depinde in cea mai mare masura de persoanele in grija carora se afla si de felul cum este invatat copilul sa interactioneze cu mediul, fara a se pune in pericol.
Cand descopera lumea,copilul invata destul de greu si in timp ideea de pericol. Mai intai are nevoie sa cunoasca, sa atinga obiectele din jur, sa experimenteze. Modul in care cei mai multi copii cunosc lumea este prin analizarea pe toate partile si apoi prin ducerea obiectelui in gura.
Aici intervine rolul parintilor care trebuie sa faca din casa, strada, parc, loc de joaca, locuri de crestere si de cunoastere si nu surse de pericol. Copilului nu trebuie doar sa-i interzici ci trebuie sa gasesti si sa-i dai o explicatie adecvata capacitatilor sale.
Ai inceput sa-ti protejezi copilul de propria curiozitate de cand avea doar cateva luni. Nu l-ai lasat singur in pat, pe masa de infasat sau in cadita, i-ai creat un mediu in care sa exploreze in siguranta, ai pus aparatori la prize, frigider si aragaz si ai mutat toate recipientele cu detergent si diversi dezinfectanti pe rafturile de sus astfel incat copilul sa nu poata sa ajunga la ele. Aceste masuri de precautie se prelungesc atat de mult pana cand copilul va ajunge la nivelul la care intelege ca sunt surse majore de pericol pentru el si ceva grav ar putea sa se intample.
Nu lasa nicodata la indemana copilului obiectele taioase precum: foarfece, cutite, lame sau obiecte ce se pot sparge. Posetele, gentile, portofele in care pot fi monede sau alte obiecte mici sunt surse de risc. De asemenea copilul si-ar putea provoca leziuni si arsuri de la toate prizele de curent, fire de cablu neizolate, sau folosirea aparatelor electrice cu mainile ude.
Toate aparatele electrocasnice se recomanda sa fie tinute in priza doar atunci cand le folosesti efectiv. Restrictioneaza pe cat posibil accesul copilului la masina de spalat rufe sau vase, aspirator, ventilator, roboti de bucatarie. Statisticile arata ca accidentele sunt unele din cele mai frecvente “boli”ale copiilor. Lucruri sau actiuni aparent inofensive pot deveni periculoase pentru copilul tau:
Siguranta copilului – Risc de sufocare mecanica:
- Cu alimente tari sau bucati prea mari sau cu alimente nerecomandate pana in jurul varstei de 3 ani precum floricelele de porumb, mazarea, ciresele, maslinele.
- Cu obiecte precum: snururi, cureluse, lantisoare puse la gat, pungi de plastic.
- Prin inghitirea obiectelor sau jucariilor de dimensiune prea mica. Evita jucariile mici si citeste cu atentie de fiecare data cand achizitionezi o jucarie sau un joc nou, trebuie sa se mentioneze explicit pe cutie varsta de la care se recomanda jucaria. Pune intr-un loc ferit nasturii, agrafele, margelele, cerceii, toate obiectele de dimensiune mica, magnetii.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Alimente cu RISC mare de ÎNEC pentru copii înainte de 5 ani
Siguranta copilului – Atentie la caderi:
- Cele mai dese, chiar si la varsta de 3 ani, sunt caderile din pat. Tuturor copiilor le place sa se rostogoleasca in pat, sa stea in picioare in pat si sa sara. Ar trebui sa nu-l incurajezi sa topaie in pat sau daca are acest obicei sa nu-l lasi singur.
- La fel de periculoase sunt si caderile din scaunul pentru masa (prinde-l intotdeauna in hamuri) si caderile din carucior.
- Daca locuiesti la casa, securizarea scarilor este un lucru care ar trebui sa te preocupe timpuriu.
- La locul de joaca, de asemenea, copilul este supus accidentelor, dar acest lucru nu inseamna ca el trebuie sa stea departe de ele. Trebuie sa-l supraveghezi permanent si indeaproape pana ce te asiguri ca invata cum sa se protejeze.
- Leaganele, topoganele, cataratoarele pot fi surse de accidente atat din cauza gresitei lor utilizari sau neadecvate varstei copilului cat si datorita structurii pe care o au, nerespectand criteriile de siguranta. Aproape toate accidentele sunt caderi,datorate pierderii echilibrului sau actiunii de impingere a altui copil.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Traumatismul cranian la bebeluș. Cum se definește o leziune minoră și una gravă, când ne facem griji
Siguranta copilului – Intoxicatii:
- Cu solutii de uz caznic (pentru baie sau bucatarie) pe care le ai in casa, acestea trebuie mutate intr-un loc in care copilul nu ajunge, sau cel mai bine inchide-le cu cheia intr-un dulap.
- Din cauza administrarii gresite a medicamentelor, nu inlatura niciodata eticheta de pe cutiile de medicamente sau sticlutele de siropuri. Toate medicamentele trebuiesc stranse si puse intr-un loc sigur, la care copilul nu poate ajunge.
- Cu alcool, nu lasa la indemana copilului sticle de vin, bere, diverse bauturi ce pot contine alcool.
- Pentru a nu le confunda, nu pastra pe acelasi raft niciodata recipiente cu substante toxice alaturi de produse alimentare.
CITEȘTE ȘI: Plânsul care duce la leșin | Spasmul hohotului de plâns un eveniment în care copilul NU respiră
Siguranta copilului – Arsuri:
- Cu apa clocotita in timpul baii. Bebelusii si copii mici resimt o temperatura mai inalta la nivelul pielii deoarece aceasta este mult mai subtire. Apa pentru baia copilului nu trebuie sa depaseasca 37 de grade Celsius. Copilul nu ar trebui lasat singur in baie nici cand este mai mare deoarece curiozitate l-ar putea indemna sa deschida robinetul de apa calda. Uneori poate curge o apa foarte clocotita.
- Prin rasturnarea oalelor de pe aragaz in timpul pregatirii mancarii. Copii nu ar trebui sa fie lasati singuri in bucatarie atunci cand ai ceva pe foc. Este indicat sa gatesti la ochiurile din spate si sa intorci manerele oarelor de gatit intr-o directie inaccesibila copilului.
- Prin contactul cu suprafete calde: cuptorul de gatit, veioze, oale proaspat luate de pe foc, fierul de calcat.
CITEȘTE ȘI DESRE: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!