Ti s-a parut greu cat timp copilul tau a fost bebelus? Crezi ca dupa ce incepe sa mearga si sa vorbeasca urmeaza vremuri mai bune? Mai bine informeaza-te despre ce inseamna viata cu un copilaș mai mare de 1 an. Bebelusul tau a trecut de prima aniversare sau se indreapta spre varsta de 2 – 3 ani? Vremuri grele te asteapta dar nu iti fa probleme, prin asta trec majoritatea mamelor de toddleri, trebuie sa fii pregatita si sa te impaci cu situatia, ati trecut intr-o noua etapa, frumoasa dar dificila.
Aceasta varsta este chiar supranumita “mica adolescenta”: micuțul il ia pe “nu” in brate, incepe sa-si manifeste vointa, nu se mai lasa imbracat cum vrei tu, cere explicatii, isi manifesta puternic emotiile. Trebuie sa iti alegi cu grija bataliile, nu e recomandat sa-i pui prea multe interdictii, sa-l sufoci cu “nu-i voie”, sa-i reprimi orice initiativa care contravine planurilor tale. Iata cam ce te asteapta:
Dezordine peste tot.
Un bebelus sta zambitor in pat si gangureste, nu-si imprastie hainele si jucariile, nu goleste sertarele, nu arunca mancare pe podea. De la 1 an insa ai impresia ca totul zboara in jurul tau. E normal, copilul incepe sa exploreze, ce e pentru tine dezordine si bataie de cap pentru el e aventura, un sertar plin cu polonice si oale care zdrangane e o maxima atractie. Nu-l ingradi si nu sta cu gura pe el, fa un mediu cat mai securizat pentru el si lasa-l sa exploreze, sub supravegherea ta desigur.
Prea multa sinceritate.
Abia si-a dat copilul drumul la vorba si acum deja te gandesti ce bine era inainte. Fiindca un toddler nu se cenzureaza, el duce sinceritatea la maximum, pregateste-te sa-l auzi spunand educatoarei ca tati face parturi asurzitoare sau ca tu ragai sonor dupa ce mananci mult, ca te-a vazut punandu-ti “scutec” la baie sau ca aveti gandaci de bucatarie.
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă şi cum se educă disciplina la vârsta de 1 an? Explică, arată, explică încă o dată
Dimineti matinale.
Credeai ca esti o persoana matinala. Te-ai inselat, matinal este toddlerul tau care se trezeste plin de energie la 5 dimineata. Nu incerca sa-l convingi sa se culce la loc, e o batalie pierduta din start, mai bine incearca sa-i canalizezi energia spre altceva decat saritul in pat peste tine.
CITEȘTE ȘI: 5 Soluții atunci când copilul se culcă prea târziu sau se trezește prea devreme
Pregateste-te sa nu ajungi niciodata la timp nicaieri.
Poti sa iti iei ce marja de timp vrei pentru a te asigura ca ajungeti la timp undeva, sansele sunt ca oricum sa ai o intarziere de macar 10 minute. Toddlerul se va misca in reluare dar nici nu va dori sa fie pus in carucior sau sistem de purtare, va incerca sa schimbe directia de 10 ori, se va opri la fiecare fir de iarba sa-l analizeze si va intreba de 30 de ori “de ce?” asteptand raspunsul pe loc, de parca din mers nu ar avea acelasi impact.
Mizeria.
Toddlerii adora sa se murdareasca si sunt in stare sa gaseasca praf si noroi in locuri in care nu te-ai astepta. Nu pica in capcana de a te atasa sentimental de vreo hainuta “de firma” de-a lui pe care ti-ai dat jumate de salariu, nu are sens sa te astepti sa-l imbraci “ca din reviste” si sa ramana asa pentru mult timp. Ar trebui sa fii recunoscatoare atunci cand doar isi murdareste hainele si sa te bucuri ca nu le-a facut franjuri.
ÎNCEARCĂ: 10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce în alimentația bebelușului
Sa arati penibil in public.
Toddlerul are diverse cerinte fata de tine care i se par perfect justificate si care te pot face sa te simti penibil in public dar ce nu faci pentru linistea lui sufleteasca? Ar putea plange pana se invineteste daca nu te incalti cu ce vrea el chiar daca nu se potriveste la tinuta ta si nici macar la anotimp, s-ar putea calma din nervi doar daca ai incepe sa-i canti “old McDonald had a farm” in autobus sau ar accepta sa mearga la doctor doar daca iti faci doua codite impletite.
Tantrumurile.
Acestea sunt cele mai de temut pentru multe mame. Explozii de nervi, tranteli pe jos de preferinta in mijlocul drumului sau al magazinului, urlete condimentate uneori de dat cu capul de podea. Orice poate declansa urgia fiindca ceea ce crezi tu ca sta la baza unui tantrum nu este decat pretext spre a-si descarca emotiile acumulate. Crizele nu au la baza faptul ca i s-a rupt un biscuite sau nu i-ai aranjat cum trebuie jucariile pe raft ci frustrare, oboseala, emotii acumulate. Citeste despre aceste temute crize de furie si invata sa le gestionezi cu calm.
CITEȘTE ȘI: Tantrumurile copiilor mici sunt normale? Trucuri utile pentru prevenirea lor
Cand te simti depasita de situatie gandeste-te ca toate astea dureaza doar vreo 3 ani …
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.