Indicii că bebelușul îi este foame: semne pe care orice mamă ar trebui să le cunoască
Ești mami pentru prima dată și încă nu știi ce semne arată că bebelușului îi este foame? Atât mămicile care alăptează pentru prima dată, cât și cele cu experiență doresc tot ce este mai bun pentru copiii lor și, deși natural, alăptatul nu este neapărat ușor. Uneori, la început, el poate genera disconfort; învățarea diferitelor poziții de hrănire, lipsa de somn sau atașarea incorectă sunt tot atâtea preocupări ale mamelor. La acestea, se adaugă întrebarea clasică: de unde știu când îi e foame bebelușului?
Cum stiu ca lui bebe ii e foame
În primele săptămâni de viață, bebelușii sunt flămânzi aproape mereu. Bebelușii alăptați cer să fie hrăniți la fiecare 1 – 2 ore; pentru un adult, obișnuit cu 2 sau 3 mese pe zi, acest lucru poate fi ciudat și te poate face să te gândești că cel mic nu primește suficient lapte încât să se sature pentru o perioadă mai mare de timp. Stomacul unui nou-născut este mult mai mic decât cel al unui adult, iar bebelușii au nevoie să mănânce mai des pentru că pot reține doar o cantitate mică de lapte în burtică. În plus, laptele matern este digerat ușor și rapid deoarece bebe se dezvoltă rapid, atât cognitiv cât și fizic, iar nevoile sale metabolice cer o hrănire mai frecventă.
Cum stiu ca lui bebe ii e foame – Semnale timpurii de foame
Uneori, bebelușii se odihnesc sau se joacă liniștiți, dar ora mesei se apropie, iar foamea începe să își facă simțită prezența, în mod discret. Pentru că lucrurile nu sunt, încă, foarte urgente, bebe comunică semnale vagi, care pot include:
Agitație ușoară: bebelușii încep să se miște sau să se agite;
Deschiderea gurii: când bebelușii sunt liniștiți sau dorm, dar încep să deschidă gurița în căutarea mamelonului, acesta poate fi un semnal de foame;
Întoarcerea capului: atunci când senzația de foame se adâncește, bebelușii pot întoarce capul stânga-dreapta, cu gurițele parțial deschise, căutând mamelonul. Dacă nu ești sigură dacă este vorba despre foame sau despre un alt motiv de agitație, atinge delicat cu degetul obrajii, pe rând: un bebe flămând va întoarce capul în direcția de unde vine atingerea, căutând sursa de hrană.
Cum stiu ca lui bebe ii e foame – Semnale târzii de foame
Pe măsură ce foamea unui bebeluș devine mai pronunțată, și semnalele oferite de acesta devin mai greu de ratat:
Agitație puternică: bebe face mișcări mai ample și mai bruște, inclusiv întoarceri ale capului, fluturarea brațelor sau lovitul cu picioarele. În acest punct, este evident faptul că bebe are un disconfort;
Mânuțele în guriță: în eforturile sale de a găsi hrana, bebelușul poate încerca să prindă cu gurița proprii pumnișori, la care încearcă să se atașeze.
Plânsul: Academia Americană de Pediatrie susține că plânsul este un semnal tardiv de foame. Dacă un bebeluș prezintă mai întâi semnalele timpurii de foame, apoi le dezvoltă pe cele târzii, este important ca acesta să fie hrănit cât mai curând.
Cum stiu ca lui bebe ii e foame – Măsurarea cantității de lapte consumată de către bebeluș
Pediatria modernă descurajează bine-cunoscuta probă a suptului care era recomandată odinioară, din cauza lipsei sale de precizie și a anxietății pe care o declanșează în rândul mamelor. O modalitate mult mai eficientă de a te asigura că bebe primește laptele de care are nevoie este să te uiți în interiorul scutecului său: scutecele ude și murdare sunt un indicator al unei alimentații suficiente. Conform Asociației Internaționale a Consultanților în Alăptare, un nou-născut sănătos, născut la termen și alăptat la cerere trebuie să urineze de cel puțin 6 ori pe zi după ziua a patra de viață și să aibă cel puțin 3 scaune pe zi după prima zi de viață. CITEȘTE ȘI DESPRE: Totul despre puseul de crestere
Alăptările cu frecvență crescută
Este normal ca nou-născutul să ceară mâncare din oră în oră, dar există și perioade în care pare să dorească să stea numai la sân. Chiar și mămicile foarte implicate și dedicate pot fi date peste cap de aceste perioade care coincid, de obicei, cu puseele de creștere.
La Leche League indică faptul că puseele de creștere apar de obicei în zilele 7-10 după naștere, la 3 săptămâni, la 6 săptămâni, la 3 luni, la 6 luni și la 9 luni. În afara acestor perioade, bebe poate cere să stea la sân mai mult decât de obicei atunci când nu se simte bine sau când e răcit. Oricât de frustrantă ar fi această perioadă, amintește-ți că dacă bebe stă mult la sân, producția de lapte va crește; privește aceste momente într-un mod constructiv!
Ori de câte ori ai nelămuriri, întrebări sau emoții referitoare la îngrijirea bebelușului, contactează medicul! Acesta este cel mai bun partener și singurul care poate oferi informații personalizate pentru tine și copilul tău!
CITEȘTE ȘI:
Totul despre bebelusi
Copilul de 1-3 ani – Dezvoltarea
Copilul de 3-6 ani – Dezvoltarea
Familia si copii – Cum sa fim fericiti si impliniti